USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині затоплено тисячі гектарів поля

3 Липня 2014 12:33
Через підтоплення селяни кількох сільрад Ратнівського району вже не зберуть урожаю. Про це інформуєВолинь-Нова.

"У нас за селом було болото Куноїдь. А нині там поля поробили. Торік теж топило, але хіба тиждень вода була. Ще й урожай зібрали хороший. Щороку там сіють, бо земля вельми родюча. Я там 15 сотих бульби посадила. Ще минулого тижня дійти до неї не могла. Тепер уже нічого немає. Крім дощів, там ще з–під землі є ріки", — бідкається жителька Річиці Ратнівського району Марія Супрунюк.

У Річицькій сільській раді справжня катастрофа — затопило близько 800 гектарів угідь.

"Нас часто підтоплює, бо поля переважно на торфовищах. Торік теж стояла вода, але не так довго, як нині. Мої 40 соток повністю знищені, що й картопляних рядків не видно. Навіть корів не мали де пасти, бо пасовище було під водою. Мусили гнати аж за сусіднє село. Люди беруться пересівати моркву, ріпу, щоб хоч корм для худоби мати. У декого картоплі не буде і для себе. Пропало чимало зернових. Земля і досі пересичена вологою. Щойно пройде дощ, у поле можна не показуватися, бо потім не виберешся", - каже керівник місцевого Будинку культури, депутат Ратнівської районної ради Руслан Миронюк.

Зі слів селян, на болоті Куноїдь добре родить морква. Її охоче беруть заготівельники, тому це можливість заробити якусь копійку. Хоча, зізнаються, воно й не завжди вдається. От як цього року, коли за водою пішли людська праця та гроші. Адже щоб обробити один пай, потрібно близько 7 тисяч гривень, підрахував селянин із Річиці.

На підтопленому полі нещодавно ще росла картопля, зеленів овес, набиралася сили морква. Нині ж — пустка.

Самі ж селяни кажуть, що поля переорали, сіятимуть моркву. "Тут і була морква, та вся вимокла. Дарма трудилися. Треба знову сіяти, то до осені ще виросте", розповідає Адам Михальчук.

Не краща ситуація і в Межиситівській сільській раді. Зі слів сільського голови Володимира Приймачука, підтопило понад 300 гектарів угідь.

"Цього року за тиждень випало стільки опадів, що й насосній станції дати раду всьому — нереально. Нині вже чимало відкачали води, і то ще багато підтоплених полів. До нас вона йде з усюди, бо тут низько. Люди тепер шукають вищі місця і намагаються пересівати де можна, щоб хоч на насіння було. Бо ж у нас тільки й живуть з господарства та ще заробітків у Білорусі", — каже Володимир Андрійович.

Своєю чергою, причини підтоплень коментує начальник Ратнівського міжрайонного управління водного господарства Михайло Тимощук. Каже, що коли почалися сильні дощі, рослини вже добре розвинулися. Через те сповільнився стік і з заплав, і з водойм. Навесні вода якщо і є, то відходить набагато швидше — за тиждень-півтора. У Межиситівській, Щедрогірській, Річицькій, Залухівській сільрадах люди постраждали від підтоплень. Усього в районі у водяну пастку потрапило близько 4 тисяч гектарів сільгоспугідь. Основна причина — занедбана мережа осушувальних каналів. Ремонту потребують не лише міжгосподарські, але й магістральні, які обслуговує наше управління. Ми просили владу, щоб виділила гроші. Бо якби дали належне фінансування, вся наша техніка готова до роботи. У критичних ситуаціях намагаємося вишуковувати кошти. Крім того, нині йде будівництво шлюзу на Вижівському водозаборі. Якби його завершили, то можна було б якось контролювати ситуацію. Крім того, начальник наголошує, якби прочистили Оріховський канал, яким вода йде в Білорусь, то озера Оріховець та Оріхове могли б бути добрими водоприймачами і питання частково знялося б.

А поки краяни намагаються якось зарадити своїй біді. Наприклад, у Гірниківській сільраді знайшли кошти (доклалися спонсори, громада та водники) і прочистили головні канали. Збирали по 200 гривень з обійстя й у Річиці. Цих грошей вистачило на пальне для техніки. Щоправда, такі дії селян не дають довгоочікуваного ефекту. Бо навіть прочистивши канал чи два, годі запобігти ймовірним підтопленням. Наразі потрібний комплексний підхід. І без державних фінансів тут не обійтися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus