USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На картинах зобразили всі жахіття українців у минулому столітті. ФОТО

13 Грудня 2012 17:10
Виставка художника Віталія Крижанівського відкрилась у картинній галереї в Умані на Черкащині. Серед більше 50 робіт, що представлені на виставці, найцікавіші - цикл з трьох картин «Обличчя ХХ століття», де художник зобразив всі жахіття, які пережив український народ у минулому столітті.

Про це інформує Gazeta.ua.

Зокрема на картині «М'ясорубка 30-х років» зображена величезна м'ясорубка, з якої тече кров.
«Зображена на картині фреска, як залишок від церкви, тоді ж знищували церкви в Україні, – каже науковий співробітник художнього музею Валентина Коробань. – Як тінь зображений Берія, художник поклав на нього як злого генія відповідальність за ту біду, яка була в країні. Голод, грати, смерть. Спочатку художник детально вималював Берію, але потім зобразив як тінь. Все жахіття 30-х років зібране на цій картині, м'ясорубку крутить рука – сильна рука влади».

Друга картина - «Колесо історії» - представляє другу світову війну. Посередині між двома арміями зображене колесо історії, над якими летить Георгій Побідоносець. «Георгій Побідоносець зображений у іконописному стилі, убиває злого змія-демона, – розповідає Валентина Коробань. – Чорним орлом зображена армія фашистів, які з торжеством приходять і проходячи крізь колесо виходять переможеними. З іншого боку зображений Сталін, в якого під серцем Берія, поруч полководці, яких Сталін стратив».

На третій картині «Від Афгану до Чорнобиля» зображена Богоматір, в утробі якої не маленький Ісус, а чорнобильське дитя мутант. Сама Богоматір спалена, її одяг ще палає, обличчя постаріло від чорнобильського пилу, і стерлося. Голова її розколота, спалений ореол святості. По праву руку видніється обличчя Брежнєва, через якого в Афганістані загинуло і скалічилося стільки молодих солдатів.

Валентина Коробань розповідає, що всі сюжети для полотен художник бере із власного життя. Його родина пережила голод, діда-священика репресували. Батько воював. У родині було четверо дітей. Віталій Крижанівський був найменшою дитиною, мав трьох сестер. Саме одна з сестер віддала його вчитися у художню школу. Свої картини художник не продає, збирає колекцію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
тиць-здиць Показати IP 13 Грудня 2012 19:02
ПроФФесора і Со ще не малювали?
Щира УКРАЇНКА Показати IP 13 Грудня 2012 19:35
оце справжній ПАТРІОТ! Дай ВАМ БОЖЕ довгих років життя, щоб Ви могли ще багато років передавати нашу правдиву українську історію сьогоднішньому та прийдешньому поколінню. Можливо "совєтчики" не доберуться до картин!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus