USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

На Волині церква сповзає у річку

26 Квітня 2011 14:04
Старовинна Свято-Георгіївська церква, що у селі Кутрів Горохівського району на Волині, може опинитися у воді: огорожа храму вже висить, до прірви залишилося два метри.
Те, що до пам’ятки архітектури, яка опинилася на 30-метровому обриві, все ближче підступають води Стиру, селяни помітили близько 10 років тому, – інформує Вісник+К.
Голова Мервинської сільської ради Юрій Томащук каже, що останніх три роки вони відчайдушно добиваються вирішення цієї проблеми.
«Оскільки це пам’ятка архітектури національного значення, – каже сільський голова, – громада не має права втручатися і самотужки проводити якісь серйозні роботи з її порятунку. Та й кошти потрібні величезні. Ми вже насаджували дерева біля будівлі, але бобри їх всі погризли-понівечили».
За словами Томащука, експерти, яких запрошували з Львівського інституту «Діпроводгоспу», повідомили, що перетягнути церкву на безпечне місце неможливо, бо під нею знаходиться древнє захоронення.
«Потрібно негайно проводити роботи по укріпленню берега, можливо, навіть доведеться втручатися у водну артерію і змінювати русло річки. Орієнтовно на порятунок нашого раритету потрібно десь два мільйони гривень», – додав він.
Хоча допомогти обіцяють і в Міністерстві регіонального розвитку будівництва України, і в Міністерстві надзвичайних ситуацій.
Голова ОДА Борис Клімчук теж включив у проект Програми економічного і соціального розвитку області на 2011 рік «проведення першочергових робіт по берегоукріпленню з передбаченням виділення для цих потреб з обласного бюджету 330 тисяч гривень».
У травні цей дерев’яний храм святкуватиме ювілей – 250 років: він збудований у 1761-му на честь 100-річчя битви під Берестечком.
Будували його на пагорбі, річка Стир протікала далеко.
Під час Великої Вітчизняної у храмі була пошкоджена лише дзвіниця – так радянські війська вибивали звідти німецького снайпера. Навіть у часи атеїзму Свято-Георгіївська була недоторкана і надійно охоронялася.
Збереглося й внутрішнє убранство. На довгий час іконостаси знайшли сховок у Луцьку, а в 70-х роках минулого століття, коли у храмі відновилася служба, їх повернули.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
кутрівець Показати IP 26 Квітня 2011 15:17
Насправді необхідно набагато менше коштів; але це, звичайно, якщо виключити "відкати". Всього-навсього, знизу, "на камінцях", треба зробити насипний пірс-дамбу, що врізався б в русло,- і вода перестане підмивати берег. Раптом може знадобитись 2-3 десятка машин бетону (власне, бетону, а не піску). Треба зауважити, що в музеї волинської ікони зберігається кутрівська ікона "Святий Юрій", яка є храмовою святинею-хоронителькою. Треба вернути образ в храм і тоді Сила Божа допоможе йому. І то вернути негайно. А ще треба зруйнувати нову кам1яну дзвіницю, яка зайво тисне на берег. ЇЇ будували, не обтяжуючись розумом.
Вишків Показати IP 26 Квітня 2011 22:14
А те, що половина вулиці Героїв УПА, що в Луцьку на Вишкові, висить над прірвою і люди лягаючи спати не знають де будуть вранці: в річці чи під уламками власної хати - нікого не хвилює!! Головне, що знайшли кошти на перейменування вулиці, а те, шо хати за метр від прірви - то не до нас!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus