USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На Волині відкриють пам’ятник герою Першої світової

3 Червня 2011 17:43
У селі Переспа Рожищанського району зведуть пам’ятник місцевому жителю - Георгіївському кавалеру, герою Першої світової війни Корнію Назарчуку.

3 червня з нагоди 95-ї річниці Брусилівського прориву відбулося офіційне відкриття пам’ятного знака, на місці якого через рік планують звести постамент місцевому герою.

Як розповів онук Корнія Назарчука, його дід безпосередньо брав участь у військовій операції, а після закінчення Першої світової війни був нагороджений чотирма Георгіївськими хрестами.

«Дід був дуже хорошою, чуйною та розумною людиною. Він завжди цікавився, як ми вчилися. Навіть заставляв читати газети. Проте про війну він говорити не дуже любив», - розповів під час урочистостей Іван Назарчук.

Рідні Корнія Назарчука пишаються тим, що сьогодні у Переспі стоятиме пам’ятник їхньому нащадкові, адже незалежно від того, яка тоді була влада, він був справжнім героєм, тому цілком заслужив таку повагу серед односельчан.
Крім постаменту цього дня у Переспі з’явився і музей Першої світової війни. Рідкісні експонати приватний колекціонер розмістив у старому млинові, який був збудований відразу після війни. Серед колекції особисті речі солдатів того періоду, зброя та знаряддя праці, військове обмундирування.

Провести урочистості допоміг ВОГО «Російський культурний центр ім. В.С. Черномирдіна» за підтримки Посольства Російської Федерації в Україні. Ця громадська організація також ініціювала проведення міжнародної конференції «Пам'ять про минуле дорога в майбутнє», де російські та українські історики обговорювали шляхи популяризації теми Першої світової війни та можливості відновлення історичної правди.

«Ми хочемо привернути увагу до цієї теми, щоб наші діти знали більше про події, які відбувалася на території того краю, де ми живемо. Можливо, ми навіть створимо екскурсійні маршрути, на яких діти зможуть вивчати історію Першої світової», - поділилася планами керівник ВОГО «Російський культурний центр ім. В.С. Черномирдіна» Ольга Саган.



















Довідково:

Брусиловський прорив (Луцький прорив) — наступальна операція Південно-Західного фронту російської армії проти австро-угорських і німецьких військ під час Першої світової війни. Проведена чотирма російськими арміями під командуванням генерала від кавалерії Олексія Брусилова від 22 травня (4 червня за новим стилем) до 7 вересня (20 вересня) 1916 року на фронті від Луцька до Чернівців.
У ході операції було завдано серйозної поразки австро-угорської армії та зайнято Галичину і Буковину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus