USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині жінки змушені народжувати в приміщенні, яке розвалюється

4 Жовтня 2013 12:55
Ковельські медики б’єть тривогу: приміщення пологового будинку тріщить по швах, а грошей на ремонт влада так і не виділила, - пише газета «Волинь-нова».

Так, медики уже три роки добиваються фінансування задля належного функціонування регіонального центру материнського та дитячого здоров’я. Приміщення, яке тріщить по швах, тим часом на головній площі міста, під вікнами влади, з неабияким розмахом вкотре поміняли бруківку.

«Екстремальні» умови в пологовому будинку
На початку 2011–го медики вкотре ініціювали перед владою чергове комісійне обстеження. У зверненні до ковельського міського голови йдеться: «Протягом останніх двох місяців відбулося зміщення приміщення на шість сантиметрів, частково обвалилася штукатурка і розійшлася стіна в харчоблоці». У відписці з «Білого дому» — минулорічні висновки про те, що внаслідок просідання стін «розкрилися» тріщини, а саме просідання «зумовлене недостатньою несучою здатністю фундаментів». Стіни у приміщенні, де щодня перебувають десятки людей, і сьогодні тримаються, по суті, на чесному слові, а «умови праці» тут можна назвати відверто екстремальними.

Обіцянка-цяцянка від Клімчука
Торік у квітні під час прес-конференції голови облдержадміністрації Бориса Клімчука у редакції газети «Вісті Ковельщини», журналісти поцікавилися його думкою: «Чи не змогла б обласна влада допомогти у вирішенні проблеми, тим більше, що йдеться про створення Ковельського госпітального округу, в якому пологовий будинок стане центром акушерства та гінекології цілого регіону?»

«Ми запланували цього року виділити мільйон гривень з обласного бюджету на реконструкцію. Ми знаємо цю проблему, і місту потрібно допомогти», - по–діловому запевнив Борис Петрович.

А невдовзі адміністрація Ковельського МТМО отримала відповідь за підписом начальника головного фінансового управління облдержадміністрації Ігоря Никитюка, у якій вказувалося, що «можливості щодо залучення на цю мету коштів обласного бюджету на даний час відсутні». Як же так? Ще у листі йшлося, що видатки бюджету розвитку Ковельської міської ради на 2012 рік становлять 5 мільйонів 400 тисяч гривень. То, виходить, місто має достатньо коштів на ремонт?

Викручуйтесь, як можете?
«Незважаючи на наші систематичні звернення до органів влади різних рівнів та підтримання стану приміщення господарчого корпусу власними силами, подальша експлуатація унеможливлює його нормальну діяльність. Оптимальним шляхом вирішення проблеми є перерозподіл деяких капітальних видатків міського бюджету з визначенням їх як другорядних, з максимальною акумуляцією коштів на фінансування капітального ремонту харчоблоку та пральні як пріоритетного, з огляду на необхідність життєзабезпечення надзвичайно важливої для міста служби охорони материнства і дитинства», – вважає головний лікар Ковельського МТМО Олег Самчук.

Згідно з офіційною інформацією міськвиконкому, коштом міста 2011 року Ковельське МТМО виготовило проектно–кошторисну документацію на проведення капітального ремонту, додатково на ремонтно–будівельні роботи цього об’єкта було виділено та використано 100 тисяч гривень. А загалом на все потрібно 3 мільйони 632 тисячі гривень. Як стверджують чиновники, «питання про виділення коштів для капітального ремонту розглядали під час формування міського бюджету на 2011—2013 роки, але у зв’язку з обмеженим фінансуванням виділити такі гроші з міського бюджету немає можливості, а додаткові джерела надходжень до міського бюджету відсутні». Тобто реальної допомоги – зась?

Латити та підмазувати – не вихід
Цього року вже профспілкова організація МТМО звертається з листом до Ковельської міської ради, знаючи, що на пленарному засіданні депутати мають вносити зміни до міського бюджету на 2013 рік. Мінімальне бюджетне фінансування будівельних робіт зовсім не розв'язує проблеми аварійності будівлі, а навпаки, через затягування з комплексним капітальним ремонтом призводить до ще більшого погіршення стану приміщення. Профспілка запропонувала профінансувати першу чергу будівельних робіт за рахунок перенесення видатків бюджету розвитку від інших розпорядників на міський відділ охорони здоров’я. Медичні працівники вочевидь не згідні з чиновницькими висновками щодо браку коштів у місцевій скарбниці й пропонують «слугам народу» перерозподілити бюджетні фінанси, знявши їх із уже затверджених міськрадою, так виглядає – першочергових, видатків з будівництва нових гаражів, чергового капремонту владних кабінетів тощо. Таких розпорошених, між рядками «обмеженого фінансуванням» міського бюджету, коштів профспілка «відшукала» 2 мільйони 350 тисяч гривень!

Хоча з моменту звернення уповноваженої двохтисячним трудовим колективом МТМО громадської організації минуло півроку, а міські депутати п’ять разів розглядали та затверджували різні зміни до поточного бюджету, до порядку денного півдюжини пленарних засідань сесії міськради його, по суті, не внесли, а на офіційний лист не відповіли й понині. Вперто не бажаючи вкладати бюджетні гроші у свою ж комунальну будівлю, міське керівництво затято шукає наївних зовнішніх «інвесторів».

«Виконавчий комітет Ковельської міської ради неодноразово просив голову облдержадміністрації посприяти у виділенні коштів з обласного бюджету для співфінансування капітального ремонту господарчого корпусу пологового будинку, але реакції так і не дочекалися», – каже перший заступник ковельського міського голови Анатолій Трофимук.

Згідно зі статистичними даними, в пологовому будинку міста Ковеля лікуються та народжують жінки з Ковельського, Ратнівського, Старовижівського та Турійського районів.

Ковельський міськвиконком щороку звертається до голів згаданих районних рад із проханням відшкодувати витрати, щоб ці кошти спрямувати на ремонт господарчого корпусу, проте відповідь одна: співфінансування неможливе, бо нема грошей.

Проблему нібито «розрулили»?
На депутатському зверненні щодо харчоблоку – резолюція міського голови Олега Кіндера секретарю ради Михайлові Гетьману та заступникові мера Ігорю Прокопіву: «Доручити нач. відділу Левчуку В. А. та гол. лікарю Самчуку О. М. розібратися в ситуації та вирішити проблему за рахунок внутрішніх резервів». А пан Прокопів не менш категоричний: «Прошу забезпечити виконання доручення». Ось так, по-діловому, і «розрулили» задавнену проблему! Даруйте, але звідки ж взяти оті багатомільйонні «внутрішні резерви» у хронічно недофінансованій українській медицині?
І поки медики вже який рік безрезультатно добиваються фінансування задля належного функціонування регіонального центру материнського та дитячого здоров’я, на головній площі міста залізничників, під вікнами влади, з неабияким розмахом вкотре поміняли бруківку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
не треба перекручувати Показати IP 4 Жовтня 2013 13:36
Відколи це жінки стали народжувати у пральні чи у харчоблоці? Хто має подбати про належні умови роботи кухарів та прибиральниць лікарні? І може досить "бідному" Самчуку прикриватись породіллями і станом української медицини? Хай порівняє вартість ремонту приміщення і вартість свого авто (купленого, звичайно ж, за скромну зарплату головного лікаря)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus