USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Нам потрібні робочі руки»: Ігор Палиця – у Торчинському професійному ліцеї

27 Квітня 2018 19:37
Аби стати «сильними і незалежними», професійно-технічні навчальні заклади повинні відійти від усталеного принципу в освітньому питанні та вчитися самостійно залучати кошти, заробляти та економити, аби готувати спеціалістів тих професій, які не залишаться в Україні без роботи.

Про це йшлося під час ознайомчого візиту до професійного ліцею в Торчині, який голова Волинської обласної ради Ігор Палиця, радник голови Олександр Товстенюк і депутат облради Вячеслав Рубльов здійснили 27 квітня.

Загалом Торчинський професійний ліцей, який було засновано більше 50 років тому і де навчається 301 учень, нараховує 83 працівники. У цілому в рік на учня заклад витрачає близько 30 тисяч гривень.

Як розповів керівник ліцею Олександр Вознюк, у закладі навчаються майбутні муляри, штукатури, малярі, верстатники деревообробних верстатів, столяри, трактористи, водії, кухарі та будівельники. А до нагальних проблем він зарахував проведення ремонтних робіт у приміщеннях, наприклад, оновлення системи опалення, недостатнє фінансування, а також скорочення практичних навчальних годин.
Водночас минулого року ліцею вдалося заробити близько 800 тисяч гривень (зокрема завдяки оплачуваній практиці учнів і продажу виготовлених у майстернях виробів), а також зробити окремі ремонтні роботи, наприклад за співфінансування Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» вдалося замінити 12 вікон на енергозберігаючі.

«Завдяки участі обласної ради з освітньої субвенції нам було виділено 1,58 мільйона гривень, зокрема, на придбання обладнання для деревообробної майстерні, облаштування системи протипожежної сигналізації та обробку дерев’яних конструкцій. Також від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» ми маємо 10 тисяч гривень на спортивне обладнання», – зазначив Олександр Вознюк.
Зі свого боку, Ігор Палиця підкреслив важливість надання професійної освіти. На його переконання, необхідно підтримувати такого типу навчальні заклади, адже вони готують спеціалістів виробничих професій, на які простежується дефіцит на ринку праці.

Голова облради зазначив, що його візит до Торчинського професійного ліцею насамперед пов'язаний із тим, що заклад передали на фінансування обласному бюджету, а вже із наступного року ліцей має перейти на статус обласного комунального підприємства. За його словами, це створило додаткове навантаження на обласний бюджет, адже закладів чи сфер, які потребують фінансування, на Волині дуже багато, а можливості бюджету обмежені.

«Децентралізація ніби відбувається, а грошей на місцях більше не стає. Із кожним роком ми ділимо фактично одну й ту ж саму суму, а додаються професійно-технічні навчальні заклади, медицина. Ніхто не знає, що буде з первинними та вторинними медичними ланками. Хто буде їх фінансувати? Цього ще поки ніхто не знає, але є усвідомлення, що все скинуть на обласні бюджети», – зазначив Ігор Палиця.
Він зауважив, аби всі волинські професійно-технічні навчальні заклади отримували кошти рівноцінно, необхідно, за можливості, сприяти об’єднанню окремих із них.

Торкнувся голова облради і питання доцільності сучасної української вищої освіти: «Дитині вбивали в голову, що, закінчивши 11 класів, ти мусиш мати диплом. А що потім із тим дипломом робити, дитина не знає. У найкращому випадку вона йде в училище і вчиться, як класти штукатурку чи обробляти дерево, або їде за кордон».

«Ми повинні бути готовими до того прекрасного етапу, коли Україна стане некорупційною, коли в державу підуть інвестиції та виникне попит на робочі руки. І ці робочі руки повинні бути такої якості, яка дозволить працювати на будь-якому новітньому обладнанню та із сучасними матеріалами. Для цього професійно-технічні навчальні заклади потребують фінансової допомоги. Училища, своєю чергою, повинні визначитися з тим, куди першочергово вони мають спрямувати ці кошти», – звернув увагу Ігор Палиця. Та додав, що передусім навчальним закладам треба продумати, на чому можна зекономити, а на чому заробити, та скласти відповідний бізнес-план.
Ігор Палиця зауважив, що саме із бізнесовим підходом до проблеми її можна вдало вирішити. Він акцентував, що обласна рада буде готова виділити кошти на закупівлю необхідного обладнання в майстерні ліцею за умови, що той через кілька років зможе повернути половину від скерованої суми.

«Ви (працівники училищ, – ВН) повинні не очікувати, що вам нарешті виділять кошти, а зробити так, щоби ваш заклад був таким, куди йдуть (вчитися, – ВН) і хочуть потрапити, адже ви готуєте спеціалістів тих професій, без яких ніяк не обійтися. А вищі навчальні заклади будуть вмирати, тому що це нікому не потрібно. Сьогодні все навчання – в інтернеті. Хто хоче щось дізнатися, той знайде і прочитає. У кого є бажання вивчитися на прикладні науки, той вивчиться, але не потрібно витрачати мільйони на дипломи, після отримання яких люди не знають, куди подітися», – зауважив голова обласної ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
хехъ Показати IP 28 Квітня 2018 09:13
руки давно уже взяли ноги и ушли...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus