USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Наступні сто років - це період голоду, воєн, міграцій і повеней, - ООН

2 Квітня 2014 07:00
Між 2016 і 2035 роками температура на поверхні Землі збільшиться приблизно на 0,7 градуса, а до 2081 року - вже на два градуси у порівнянні з 1986-2005 роками і буде продовжувати підніматися у 22 столітті, інформує «Дзеркало тижня».

Світ не готовий до наслідків глобального потепління, зміни екосистеми Землі будуть катастрофічними і незворотними, застерігає доповідь ООН, презентована в японському місті Йокогама Міжурядовою групою експертів щодо зміни клімату.

Наслідки потепління будуть очевидні вже у наступному десятилітті - екстремально холодні короткі зими, які чергуватимуться з екстремально спекотним літом і періодами міжсезоння, коли спека і мороз можуть змінювати один одного протягом доби. Весна і осінь можуть залишитися в історії. Погіршиться якість повітря, зміниться його хімічний склад з піковою концентрацією антропогенного вуглекислого газу, відбудеться неминуче підвищення кислотності вод світового океану, йдеться в повідомленні.

Зміни температур будуть відбуватися швидше на суші, ніж в океані, однак найстрімкішим процес буде в Арктиці. Танення льодовиків призведе до підвищення рівня світового океану від 0,58 до 0,98 метрів до 2081-2100 років, порівняно з 1986-2010.

Мільйони людей, які живуть на узбережжі материків, загинуть від частих повеней, або будуть змушені переселитися. Зникнуть, або мігрують багато видів риб і наземних тварин. Різко впаде продуктивність сільського господарства, що на тлі зростання населення Землі призведе до нестачі їжі і питної води. Міграція набуває катастрофічних масштабів.

Повені стануть буденними в Африці та Австралії, хвилі екстремальної спеки очікуються в Північній Америці, Європі, Африці та Азії.

Найбільш незахищеними перед жорстоким кліматом будуть найбідніші верстви населення, коли вода, їжа і добробут економіки опиняться під загрозою. Однак серйозні потрясіння чекають і на найбільш розвинені індустріальні країни.

"Навіть якщо людство зробить неймовірні зусилля для запобігання подібному сценарію, багато змін продовжаться за інерцією і розтягнуться на століття", - йдеться в доповіді.

Держсекретар США Джон Керрі зазначив, що документ лунає як сигнал тривоги, який неможливо ігнорувати: "Якщо ми не будемо діяти рішуче і швидко, то, як кажуть учені, наш клімат, наш спосіб життя, буквально саме життя у небезпеці. Заперечувати дані науки - злочин". Керрі уточнив: "Дехто каже, що ми не можемо дозволити собі діяти, але ціна бездіяльності - катастрофічна".

Нагадаємо, що запропонований президентом Обамою пакет законів про зміну клімату поки не знайшов достатньої підтримки в Конгресі. Доповідь Міжурядової групи експертів ООН щодо зміни клімату може допомогти виробити основи для переговорів у 2015 році щодо нового глобального договору про клімат, який покликаний замінити Кіотський протокол.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Опанас Показати IP 2 Квітня 2014 07:49
подумаєш. Ось Юля стане президентом і все зміниться на краще
Опанас до Опанас Показати IP 2 Квітня 2014 07:50
.... для неї самої звичайно
Бджоляр Показати IP 2 Квітня 2014 08:21
Воно буде жити краще
Динозаври Показати IP 2 Квітня 2014 10:51
Нам би ваші проблеми...
Іван Показати IP 3 Квітня 2014 00:16
Не займайте її. Вона ж працює!!!
Ірина Показати IP 12 Квітня 2014 10:29
Ось саме тому - Україна у вогні... Найкраще георозміщення в світі! Не за горами - масовий продаж землі, до того ж поза вашою спиною

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus