USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Найкраща формула успіху – наполеглива праця», – Ірина Вахович

17 Квітня 2020 11:07
Черговий захід для молоді в рамках проєкту «Доступно про парламентаризм», що його реалізовує громадська організація «Волинська правнича школа» в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа, відбувся 15 квітня. Цього разу гостею дискусійного клубу стала голова Волинської обласної ради Ірина Вахович. Вона залюбки відповіла на запитання молоді.

Зокрема учасників дискусійного клубу цікавили такі питання.

Із якими проблемами люди приходять до депутатів обласної ради?

На жаль, левова частка тих, хто приходить до депутатів, просять матеріальної допомоги. Люди не мають чим оплатити лікування, комунальні послуги тощо. Часто звертаються із земельними, житловими питаннями. Зверталися із проханням забезпечити книговидання на Волині. Щороку обласна рада дає на це 250 тисяч гривень, цьогоріч з моєї ініціативи додано ще 50 тисяч. Але поки що ці кошти зарезервовано для боротьби з коронавірусом. Наразі за ініціативи матерів загиблих в АТО воїнів йде підготовка для надання звання Почесного громадянина Волині (посмертно). І на одній із сесій у такий спосіб вшануємо героїв АТО та Небесної Сотні.
На що можуть виділяти кошти з обласного бюджету?

Головне, що має забезпечити обласний бюджет, – це функціонування обласних комунальних закладів: лікарень, освітніх установ. Основні захищені статті видатків – це заробітна плата працівників та комунальні послуги. Певну частку коштів виділяємо на матеріально-технічне забезпечення, харчування, якщо це передбачено для таких закладів. Є й інші капітальні видатки. На них майже не дають субвенційних коштів, їх ми шукаємо в обласному бюджеті і формуємо з вільних залишків або обласного спецфонду. У кінці року формуємо залишки, які впродовж цього року не використали, у січні-лютому ми вже маємо ці залишки, і в основному вони і складають бюджет розвитку. Це гроші на дороги, на ремонти, на утеплення закладів. Також співфінансуємо державні програми. Цьогоріч обласний бюджет мав 44 мільйони гривень вільних залишків, вони були спрямовані на різні об’єкти, але їх довелося перерозподілили на боротьбу з коронавірусом. Загалом на протидію та боротьбу з Covid-19 обласна рада виділила 63,4 мільйона гривень, місто Луцьк - 61 мільйон гривень, 20 мільйонів – Фонд Ігоря Палиці«Тільки разом», долучилися інші благодійники. Фактично, на Волині для допомоги лікарням витрачали в першу чергу благодійні кошти, оскільки за них швидше можна придбати все необхідне. Благодійники надавали допомогу засобами захисту, апаратами ШВЛ, іншим обладнанням тощо. Волинська область підготовлена до епідемії і матеріально, і морально. Однак треба просити Бога, щоб Волинь ця біда оминула.

Яка ситуація в області з апаратами ШВЛ?

Про те, чи достатньо в області апаратів ШВЛ, можна буде говорити тоді, коли буде зрозуміло, яка динаміка захворюваності. До епідемії, згідно зі статистичними даними, поданими закладами при укладанні контрактів з НСЗУ, було більш як 200 апаратів ШВЛ. Але вони різної якості, не всі сучасні. Фонд Ігоря Палиці«Тільки разом» для лікарні в Боголюбах закупив апарат ШВЛ, про який головний лікар закладу каже, що це просто «Бентлі», на Волині такої техніки ще не було.

У Волинській області є об’єкти, визначені для обсервації осіб, які повертаються з-за кордону?

Згідно з постановою Уряду, облдержадміністрація визначає перелік об’єктів, які підходять для облаштування обсервації, відповідно до визначених критеріїв. У Волинській області є 856 місць для того, щоб бсервувати людей. У постанові Кабміну передбачена обов’язкова обсервація, однак документ прийняли після того, як більшість вже повернулася з-за кордону. Окрім того, поліція не може примусово обсервувати. Ми робили спільне звернення від Волинської, Львівської та Закарпатської областей про те, що на сьогодні цього не варто робити. Але нас не почули.
Чи змінився режим роботи обласної ради в період карантину?

Я щодня йду на роботу. Щодня є безліч питань, що потребують розв’язання. Засідання комісій обласної ради проводимо в онлайн-режимі. Щотижня відбуваються селекторні наради президента з головами облдержадміністрацій за участі голів обласних рад та мерів обласних центрів. На таких засіданнях відразу можна чути проблеми усіх областей та їх підготовку до боротьби з викликами коронавірусу.



Як часто вам доводиться спілкуватися з народними депутатами? Із ким найчастіше комунікуєте?

Комунікація відбувається щоденно. Є низка питань різного характеру, що потребує координації зусиль і спільного вирішення. Наприклад, у боротьбі з коронавірусом координацію усіх процесів взяв на себе народний депутат Ігор Палиця. Із ним ми постійно на зв’язку. Крім того, всі наші волинські народні депутати задіяні в роботі щодо подолання епідемії, допомагають медзакладам у своїх округах.

Парламентарі постійно беруть участь у сесіях облради, важливих для регіону нарадах, відстоюють інтереси Волині на центральному рівні. До слова, троє з наших нардепів – Ігор Палиця, Ірина Констанкевич, Вячеслав Рубльов – раніше були депутатами обласної ради. Тому комунікуємо, підтримуємо одне одного, адже тільки разом можна досягти хороших результатів.
Як може змінитися цьогоріч оздоровлення дітей в таборах у зв’язку з карантином? Чи будуть якісь обмеження з боку обласної ради?

Зараз важко прогнозувати. Все залежатиме від того, як буде розвиватися ситуація з коронавірусом.

Як складається діалог з облдержадміністрацією?

Усі ті ідеї, які ми пропонуємо, чують і підтримують. Нашу співпрацю вважаю конструктивною.
На боротьбу з коронавірусом з державного фонду регіонального розвитку було забрано багато грошей. Як це вплине на будівництво деяких об’єктів в області, зокрема шкіл і садочків?

Так, було заплановано будівництво багатьох освітніх закладів. Роботи на деяких об'єктах буде продовжено. Звичайно, на жаль, не на всіх. У першу чергу роботи триватимуть на тих об’єктах, які на стадії завершення. Додам, що кошти з ремонту доріг не забрали. Цього року передбачено ремонт дороги від Луцька на Доманового на суму 1 млрд 800 млн грн. За цей проект слід дякувати новому очільнику ОДА та його команді.

Із 1 квітня стартував другий етап медичної реформи. У зоні ризику опинилося чимало медзакладів, зокрема госпіталі для ветеранів війни, тубдиспансери. На Волині багато уваги було привернуто до інформації про закриття протитуберкульозного диспансеру. Яка зараз там ситуація?

Дякувати Богу, на Волині динаміка захворюваності на туберкульоз зменшується. З 2019 року розпочато реформування цих закладів. Майно відділень тубдиспансерів у Хотешеві та Лукові вже передано органам місцевого рівня. Наразі саме вони мають визначитися, що буде у цих будівлях, як їх можна ефективно використовувати. На Волинський обласний протитуберкульозний диспансер обласна рада передбачила п’ять мільйонів гривень з капітальних видатків. За ці кошти буде відремонтовано приймальне відділення, а також один із поверхів. Однак коштів у зв’язку з медичною реформою не вистачає. Уряд по трішки, надає додаткові кошти. Минулого тижня додаткові кошти було розподілено між обласними медзакладами – госпіталем ветеранів війни, протитуберкульозним диспансером та психлікарнею, ін. Також було виділено кошти на зарплату працівникам обласного перинатального центру. Однак грошей не вистачає. Щоденно є звернення керівників медустанов в усній чи письмовій формах. Тобто нюансів чимало. Загалом, на мою думку, медична реформа зараз не на часі, у зв’язку з карантином її варто було б призупинити. До того ж, доцільніше було запустити медреформу як пілотну в кількох областях, щоб можна було ретельно проаналізувати, як вона працює, і врахувати недоліки. Адже локальні помилки виправити легше й дешевше, ніж загальнодержавні.
Чи буде продовжено карантин?

Думаю, так. Найімовірніше, він триватиме до середини травня. На це треба налаштуватися.

Як карантин вплинув на економіку області та які наслідки нас можуть очікувати по його завершенню?

Наслідки будуть такими, як і для всієї України та світу. Це дуже складний період для економіки. Загалом усе залежатиме від того, наскільки тривалим буде карантин (а це знову ж таки зараз важко передбачити) і наскільки швидко ми зможемо відновити ті сфери, які постраждали, наприклад, туристичний бізнес, сферу послуг тощо.
Який принцип у житті є визначальним, що допомагає вам не зупинятися на досягнутому? Що порадите молоді, аби досягнути успіху?

Формула мого особистого життєвого успіху – це щоденна наполеглива праця. Нічого ніколи не відбувається просто так. Щоб чогось досягти, треба багато в себе вкласти – час, силу, енергію. Справжнє задоволення можна отримати тільки від того, що зробив і чого досягнув сам. Треба вимагати від себе більшого й не звинувачувати когось у своїх негараздах чи недоліках. Один з моїх улюблених висловів – «Немає нічого гіршого, ніж ефективно робити те, чого зовсім робити не треба». Висновок: треба берегти свою енергію, щоб вистачало на добрі справи. Якщо робити перший крок, то треба розуміти, чим це може завершитися. Коли щось роблю, то неодмінно маю розуміти і вірити в те, що це правильно. До всього, що робила й роблю, ставлюся відповідально. Такого ж бажаю і молоді.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Рая Показати IP 17 Квітня 2020 16:02
Яка ти розумна!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus