USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Необережні слова ведуть до суду: «досвід» волинян

16 Липня 2017 16:49
21-річного лучанина підозрюють у посяганні на державну цілісність та лад, повідомили в прес-службі обласної прокуратури. Звинувачення досить серйозні, як і відповідальність за такі дії. Адже порушення статті 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), яку інкримінують хлопцю, передбачає до 10 років позбавлення волі, йдеться у матеріалі газети Волинські Новини від 13 липня.

Лучанин завинив тим, що публічно закликав до насильницького захоплення державної влади та до вчинення дій задля змін меж території держави, її кордону.

Розповсюджував такі заклики хлопець із лютого 2014 року до липня 2015-го за допомогою спеціально створеного в соцмережі «ВКонтакте» аккаунту. Нині триває досудове розслідування цієї справи, яке провадить управління Служби безпеки України у Волинській області.

Починаючи з 2014 року, це аж ніяк не перша справа, пов’язана із сепаратизмом та закликами до порушення державного ладу в мережі. За повідомленням управління СБУ, подібних проваджень було вже 25.

«За результатами розгляду матеріалів у суді до кримінальної відповідальності притягнуто уже п’ять осіб. Зокрема, в лютому 2016 року до 12 років позбавлення волі засуджено колишнього лучанина, якого суд визнав винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), ч. 1 ст. 262 (викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї), ст. 341 (захоплення державних або громадських будівель чи споруд) Кримінального кодексу України. Одну особу оголошено в міжнародний розшук, оскільки вона переховується від слідства та, за оперативними даними, перебуває в Російській Федерації, слідчі у цьому випадку запустили процедуру заочного засудження цієї особи. П’ять кримінальних проваджень з обвинувальними актами – на розгляді у судах. Нині слідчий відділ управління розслідує два кримінальні провадження проти основ національної безпеки», – коментують у прес-службі УСБУ у Волинській області.

У єдиному реєстрі судових рішень ми знай­шли кілька вироків щодо порушення статей 109 та 110 Кримінального кодексу України.

Наприклад, вирок Луцького міськрайонного суду від 30 червня 2017 року стосується чоловіка, який із травня 2015 року до березня 2017 року за допомогою спеціально створеного у мережі «ВКонтакте» аккаунту та аналогічного аккаунту у Facebook розповсюджував матеріали, що містять публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу та до захоплення державної влади.

Наприклад, допис зі словами «Якщо ми не знищимо владу, влада знищить нас» експерти СБУ визнали «публікацією пропагандистсько-агітаційного характеру, спрямованою на організацію збройного повстання проти чинної влади». У ході судового засідання розглядали й інші дописи чоловіка, у яких була критика чинної влади із закликами до її зміни, захоплення завдяки насильницьким діям, організації революції, армії, смерті влади завдяки націоналістичній революції. Це трактують як публічні заклики до насильницького захоплення державної влади, що є порушенням Конституції.

Підсудний свою провину визнав. Хлопцю всього 27 років. Він має позитивну характеристику й ніколи не притягався до кримінальної відповідальності. З огляду на всі обставини чоловіку присудили два роки умовно. Він має з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу, не зможе виїхати за межі України без згоди та має повідомляти про зміну місця проживання, роботи або навчання. Окрім цього, він заплатив майже вісім тисяч гривень судового збору.

Вирок стосовно жінки, яка підтримувала сепаратистів, виніс торік Володимир-Волинський міський суд. Через соціальну мережу вона розповсюджувала тексти про війну на Донбасі зі схвальними закликами щодо Новоросії та її встановлення як окремої держави. Підсудна отримала теж два роки умовно.

У лютому цього року було ще одне слухання в Луцькому міськрайонному суді. Суть справи принципово відрізняється від поперед­ніх, адже тут від закликів дійшло до діла. Через несприйняття державної влади в Україні, перебуваючи у Севастополі, що в Криму, чоловік вступив у так звану «Групу самооборони», створену при політичній партії «Руський блок», метою діяльності якої було вчинення дій, пов’язаних із захопленням державної влади в АР Крим та створення для цього загонів самооборони. Пізніше він навіть отримав медаль Міноборони Росії «За возвращение Крыма». Відтак вступив до так званої ДНР, де, крім іншого, брав участь у виявленні та незаконних затриманнях проукраїнськи налаштованих громадян. За сукупністю злочинів підсудному призначили покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.

Звісно, в умовах ведення війни, у тому числі інформаційної, навіть дописи в соціальних мережах можуть викликати прискіпливу увагу органів. З одного боку, Конституція України гарантує свободу слова, політичних поглядів та переконань, втім вони не мають суперечити іншим нормам законодавства. Ця тонка грань і стає вирішальною.

«Кримінальний кодекс України встановлює відповідальність за публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а так само – за розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій. Якщо дії особи мають спонукальний характер та закликають до вчинення дій, скерованих на шкоду інтересам держави, то у такому випадку це є злочином, передбаченим ст. 109 Кримінального кодексу України», – пояснюють у волинському СБУ.

ІЗ КОМЕНТАРЯ ДО КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ

Розглядаючи статтю 109 ККУ, можна говорити про кримінальну відповідальність за дії, вчинені з метою неконституційного захоплення влади Президента України, законодавчої, вищої виконавчої або вищої судової влади України. Оскільки тільки за умови отримання такої влади група осіб може суттєво вплинути на суверенітет держави, її форму правління, державний устрій та державний режим і заподіяти шкоду державній безпеці у масштабі держави. Дії, вчинені з метою захоплення влади на рівні місцевого самоврядування, або змова про вчинення таких дій можуть бути кваліфіковані як перевищення влади чи самоправство. Такі дії, як проголошення певної адміністративно-територіальної одиниці України суверенною державою, кваліфікуються за ст. 110 як посягання на територіальну цілісність України.

Під державною владою у ст. 109 слід розуміти лише легітимну владу. Тому дії, спрямовані на захоплення раніше узурпованої іншими особами, нелегітимної державної влади не містять складу розглядуваного злочину і, якщо фактично вчинене діяння не містить складу іншого злочину, мають розглядатися лише у політичній, а не правовій площині.

Публічні заклики передбачають хоча б одне відкрите звернення до невизначеного, але значного кола осіб, у якому висловлюються ідеї, погляди чи вимоги, спрямовані на те, щоб шляхом поширення їх серед населення чи його окремих категорій (представників влади, військовослужбовців тощо) схилити певну кількість осіб до певних дій. Якщо такі заклики звернені до конкретної особи, вони кваліфікуються як підбурювання до вчинення дій, метою яких є насильницька зміна чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади. Публічність є оціночною ознакою, і питання про наявність її має вирішуватися в кожному конкретному випадку з урахуванням часу, місця, обстановки здійснення закликів тощо. Заклики слід відрізняти від поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку, відповідальність за яке передбачена ст. 173-1 КАП.

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
в шоці Показати IP 16 Липня 2017 17:34
"Наприклад, допис зі словами «Якщо ми не знищимо владу, влада знищить нас»"... А як тоді трактувати події на майдані?
Степан до в шоці Показати IP 16 Липня 2017 19:27
Як хцеш! Фільтруй базар-на дворі холодне літо 2017.
Я Показати IP 16 Липня 2017 18:45
Кого судити якщо пенсіонерові платять 1360 грн пенсії,а за квартиру близько 1000?І людина пропрацювала все життя,щоб зараз доживати в бідності,кого судити і чому ніхто не судить тих людей,які нараховують такі пенсії?Коли кожен день все дорощає ...просто цікаво для чого доживати до старості?Щоб отак "жити"? Я думаю це нормальне питання адекватної людини,коли бачиш стареньких людей
))) до Я Показати IP 16 Липня 2017 19:50
і не говори...нераз бачу як люди пенсійного віку на ківерцівській в черзі стоять біля пекарні...за черствою здобою...бо вони їх продають по 2грн а норм буханка коштує від 8до12грн....і за це вони все життя горба гнули ?
бритва оккама Показати IP 16 Липня 2017 20:04
ну тоді давайте не Януковича і "Беркут" судити,а всіх,хто був на майдані...А впершу чергу тих,хто прийшов до влади...Порошенко під суд!!!
Конституція Показати IP 16 Липня 2017 23:51
Коли ті що на майдані були то ті герої, а цих що в тюрму ???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus