USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Несправжнє добро на Волині або Як розпізнати псевдоволонтера

15 Червня 2015 16:16
Випадки псевдоволонтерства на Волині, як і у Луцьку зокрема, на жаль - трапляються часто. Так, починаючи з квітня, зловили вже близько десятка таких гастролерів. Їм оплачують житло, харчування, забезпечують доїзд та платять 30 відсотків від зібраних коштів, - про це інформує Район Луцьк.

Натомість, місцеві активісти вирішили боротись з явищем псевдоволонтерства, створивши в соцмережах закриту групу «Увага Луцьк!!! Псевдоволонтери шахраї!» Ініціатор її створення громадський активіст Сергій Абрам каже, що мета такої групи – шукати і нейтралізовувати псевдоволонтерів, «які щодня зі скриньками штурмують автобуси, перехрестя нашого міста».

До слова, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що 11 червня у Луцьку зловили псевдоволонтера. Гастролера впіймали в обласному центрі уже не вперше.



Окрім того, кількома днями раніше, 7 червня на зупинці поблизу гіпермаркету Там-Там, з боку Варшавського ринку, небайдужі лучани затримали чоловіка, який нібито збирав кошти на благодійність.



Нагадаємо, проблема псевдоволонтерства з'явилася на Волині ще декілька місяців тому. Так, 5 травня, представники Самооборони Волині, Автомайдану України та громадські активісти зловили волонтера, який займався шахрайськими діями. Доречі, чоловік збирав псевдодопомогу також у районі гіпермаркету Там-Там.



А 30 квітня у Луцьку затримали «гастролера» зі Львова.



«Починаючи з квітня зловили вже близько десятка таких псевдоволонтерів, всі вони приїжджають зі Львова, «волонтери» таких псевдофондів отримують 30% від зібраних коштів. Днями зловили «волонтера» з фонду «Люди сильні духом», перед тим з фонду «Дітям героїв», в останнього фонду було чотири таких «волонтери», які збирали кошти по Луцьку, керівник фонду оплачував їм квартиру, а це - 200 гривень за добу, доїзд в обидва боки та харчування. Ми затримуємо їх та завжди викликаємо міліцію, вона ж, своєю чергою, доставляє їх у міськвідділ і там перевіряє документи. У деяких волонтерів є проблеми з документами.

Правоохоронці розповідають, що таких шахраїв тяжко притягнути до відповідальності. На мою думку, псевдоволонтери є тому, що у нас недосконалий закон про благодійну діяльність, тому що серйозної відповідальності за його порушення немає», - прокоментував активіст Сергій Абрам.

Головне ж зараз - звернути увагу громадськості на цю проблему. Люди хочуть допомагати, але часто стають жертвами таких шахраїв.

Отже, як розпізнати справжнього волонтера:

охайний вигляд: кожен волонтер повинен бути охайно одягненим,

наявність документів: волонтер повинен мати при собі копії документів, зокрема:

документ, що регламентує діяльність фонду,

договір та доручення від фонду, що саме ця людина має право збирати кошти від фонду, на дорученні повинна бути дата - коли проводиться збір коштів, місце та цілі – на кого або на що збираються кошти.

Якщо ви хочете перевірити діяльність фонду та дізнатися, чи дійсно він допомагає, найкраще - це набрати номер телефону, що вказаний на скриньці.

Сергій Абрам також пропонує виконавчому комітету прийняти рішення, згідно з яким раз і назавжди впорядкувати місця збору коштів. На його думку, волонтери можуть стояти у трьох місцях: Театральний майдан, площа біля пам’ятника Грушевському, зупинка біля Там-Таму.

Нагадаємо, що Ковельський центр допомоги бійцям закликає волинян бути обачними, аби не потрапити до рук псевдоволонтерів. Волонтери наголошують, що їхній Центр не здійснює збір коштів на вулицях міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 15 Червня 2015 17:38
Так цих псевдоволонтерів розвелося, як гум...а....одні за гроші, а інші попіариться за чужі гроші. Про справжніх волонтерів ми і не чуємо бо трудяться вони, як пчілки та не чекають і не хочуть визнання.
Анатоль_ Показати IP 15 Червня 2015 18:24
Пільги волонтерам коли дадуть вже?
Липа Показати IP 16 Червня 2015 07:09
мошенники как были так и будут. А вот горячей воды, как не было так и нет. Но об этом уже не пишут.
Рік Показати IP 3 Лютого 2023 16:02
За БФ"СЛАВА"Сергій абрам все набрехав.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus