USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У центрі Луцька активісти знову «вполювали» псевдоволонтера

19 Травня 2015 17:07
Активісти Самооборони Волині та Автомайдану України затримали чоловіка, який у центрі міста збирав кошти від імені міжнародного благодійного фонду «Люди сильні духом».

Виявили чоловіка, який, зі слів активістів, представляє фонд, що не надає жодної звітності про використання зібраних коштів, 19 травня у центрі Луцька.

Як повідомив активіст Самооборони Майдану Ілля, «волонтера» він зауважив приблизно о 12.20, коли їхав велосипедом разом із друзями поблизу магазину «Пано» по проспекту Волі. Зупинившись, самооборонівець одразу попросив чоловіка показати документи. «Волонтер», сівши у маршрутне таксі №30, проїхав до найближчої зупинки поблизу готелю «Україна», де самооборонівець попросив його вийти, під’їхавши велосипедом до «маршрутки». Чоловік погодився.

Як пояснив активіст, не знайшовши серед документів «волонтера» листа від міської ради, активіст зателефонував представникам громадських організацій, які і прибули на місце події та викликали міліцію. Щоправда, псевдоволонтер також зателефонував правоохоронцям.
Під час спілкування з працівниками міліції «волонтер» спочатку попереджав правоохоронців, що у них, мовляв, можуть виникнути проблеми. Варто зауважити, що він просив показати посвідчення кожного з правоохоронців та голосно повторював їхні імена та прізвища у мікрофон гарнітури мобільного телефону (таким чином, найімовірніше, постійно ведучи розмову із кимось або здійснюючи аудіозапис).

Працівники міліції, які спілкувалися із чоловіком поблизу зупинки громадського транспорту по проспекту Волі, навпроти гімназії №4, просили його прослідувати із ними до дільничного пункту міліції, щоб зробити копії його документів та перевірити документацію щодо благодійного фонду, який він представляє. Чоловік наполягав на тому, що всі необхідні документи у нього вже перевіряли працівники Управління ДСБЕЗ та не погоджувався на пропозиції правоохоронців.
Цікаво, що згодом «волонтер» заявляв міліціянтам про те, що активісти нібито вимагали у нього віддати половину вмісту скриньки з коштами, обіцяючи після цього залишити в спокої. Він запевняв, що в декого з активістів подібних громадських організацій є кримінальне минуле.

На запитання репортера Інформаційного агентства Волинські Новини про те, яку організацію чоловік представляє та яке його ім’я та прізвище, «волонтер» мовчав та відвертав обличчя від камери, а згодом звинувачував журналіста в тому, що той начебто ображав «волонтера».
Незабаром на місце події прибули працівники Управління ДСБЕЗ. Присутні активісти Самооборони Волині розповіли, що неодноразово у мережі з’являлася інформація про те, що «волонтерів» вказаного фонду затримують у різних містах України, адже фонд, мовляв, уже закритий.

Працівники ДСБЕЗ повідомили, що цього чоловіка вже доставляли нещодавно і його документи перевіряли. Своєю чергою, активісти нагадали, що, відповідно до норм чинного законодавства, у волонтерів повинен бути при собі дозвіл міської ради на проведення благодійної акції, а «волонтер», своєю чергою, стверджував, що не зобов’язаний мати такий документ.

Зі слів активістів, вони перевіряють подібні фонди, які зобов’язані надавати звітність, а у вказаному фонді, з їхніх слів, звітності як такої немає. Коли «волонтера» попросили надати номер телефону батьків дитини, для якої збирають кошти у скриньку, він такої інформації не надав.

Як розповіла оперуповноважений, цього чоловіка вже доставляли до правоохоронців і її колега спілкувалася з матір’ю дитини, для якої той збирав кошти і матір знала про те, що така організація існує та щотижня їй перераховує гроші. У відповідь активісти запитували про те, чи була відома правоохоронцям сума коштів, зібраних волонтером та сума, яку отримала матір хворої дитини.
Оперуповноважений такою інформацією не володіла. Активісти зауважили, що подібний фонд «Дітям героїв» займався подібною діяльністю: протягом дня волонтери там збирали мінімум по 200-300 гривень, а безпосередньо батькам перераховували лише 600 гривень протягом місяця.

Відтак, на думку громадських активістів, подібні фонди діють непрозоро та неправомірно.

Правоохоронці зазначали, що у чоловіка є довіреність на збір коштів та договір про те, що він просить себе прийняти в благодійну організацію. Яка ж подальша процедура використання зібраних коштів, вони з’ясувати не можуть, тому що не отримували відповідей на скеровані у фонд запити. Своєю чергою, «волонтер» запевняв, що уся звітність благодійного фонду вказана на його веб-сайті.

У підсумку, чоловік разом із правоохоронцями проїхав у Луцький міськвідділ для перевірки документів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Дмитро Показати IP 19 Травня 2015 17:25
"Виявили чоловіка, який, зі слів активістів, представляє фонд, що не надає жодної звітності про використання зібраних коштів, 19 травня у центрі Луцька." Валютчиків слабо спіймати?
111 до Дмитро Показати IP 19 Травня 2015 18:40
Не слабо, скажіть норму закону за якою, я як громадянин зможу перевірити його діяльність і притягнути його до відповідальності без доказової бази?
Дмитро до 111 Показати IP 19 Травня 2015 19:53
В Україні заборонено продавати валюту без відповідної ліцензії - раз. Ухилення від сплати податків - два.
111 до Дмитро Показати IP 20 Травня 2015 00:27
Доведеш це для суду?
Людмила до Дмитро Показати IP 19 Травня 2015 23:24
Валютчики торгують валютою, а не маніпулюють добрими серцями людей! Цю *рань брехливу треба дрином гнати!
Дмитро до Людмила Показати IP 20 Травня 2015 09:26
з Вами пані все ясно.
Валодька Показати IP 19 Травня 2015 17:48
Це тіпа ми - ВАЛАНТЬОРИ (самооборона), а всі інші - гім*о виходить
111 до Валодька Показати IP 19 Травня 2015 18:38
То йди давай йому гроші хай він тратить собі на бухло і баб!!!
вовк до 111 Показати IP 19 Травня 2015 21:18
і МЕНІ дай
крук Показати IP 19 Травня 2015 18:35
Жах! Міліціонери вмовляють громадянина предявити документи, а він не хоче, або не дуже хоче. Через 5 хв. діалогу збирач коштів уже повинен би мати 15 діб для господарських робіт по Луцьку. А далі ліси біля Цумані розчищати. Докерується система з волонтерами, що вони ж і ножичка їй в спину по саму рукояточку затесати можуть!
Лучанин Показати IP 20 Травня 2015 00:02
Боже, нічого святого нема в людей.. За копійку вдавляться - будуть брехати прикриваючись інтересами хворої дитини...
Укроп Показати IP 20 Травня 2015 01:06
2 машини міліції, купа цінних співробітничків вмовляла назвати прізвище якогось бичка... повна деградація служби. міліцію розігнати негайно!
Анонім до Укроп Показати IP 20 Травня 2015 03:22
волонтери ж такі що і каменем можуть кинути чи пляшкою із запалювальною сумішшю.
Анонім Показати IP 20 Травня 2015 07:44
ЦІКАВО ЩО ТІЖ АКТИВІСТИ ПРАЦЮЮТЬ ПО ТОМУЖ ПРИНЦИПУ ЩО І ЦЕЙ ВОЛОНТЕР....ТЕЖ БЕЗ ЗВІТНОСТІ.... А ДЕЯКІ ЩЕЙ ВСТИГЛИ ОБЗАВЕСТИСЬ МАГАЗИНАМИ З ПРОДАЖУ АМУНІЦІЇ.... ДУМАЮ ЩО ЦЕ ТУПО КОНКУРЕНЦІЯ.... ТИПУ ЯКОГО ЗАЙШОВ НА МОЮ ТЕРИТОРІЮ...
Лучанин до Анонім Показати IP 20 Травня 2015 15:13
Кому цікаво.. приходить і дивиться, як працює будь-яка волонтерська організація. Звітами Самооборони та й Автомайдану забитий інтернет, фури їздять на схід регулярно, магазин працює з постійним оновленням асортименту і в тому числі й безкоштовно там можна отримати форму, якщо хтось з активістів поручиться з ту людину, що її просить. Був там вчора, при мені 2 бійців придбали 2 термодіяла по 15 гривень. Подивіться на ринку і в інших магазинах, скільки вартує форма і інша амуніція, яку за кордоном беруть на вагу. В тому магазині форма вартує 400 грн комплект. Вчора ж, знайомий розповідав, що купив "британку" яка не промокає і не продувається за 450 грн. Активіста, що стоїть і в будні, і в свята біля Там-Таму, хлопці приїхали з передової обнімали і цілували, як бойового побратима...Яка конкуренція? Що ви мелете?
Анонім до Лучанин Показати IP 20 Травня 2015 22:38
нова форма вартує 400 а викинута британка 1 бакс!
до Аноним Показати IP 20 Травня 2015 08:23
брехня, волонтери завжди звітують у ФБ та на своїх офіційних сайтах!
зи Показати IP 20 Травня 2015 11:45
Країна чудес
Інна Показати IP 21 Травня 2015 14:51
Жах просто) недавно у своєму місті Любомль бачила хлопця з такою ж самою скринько, ще й кидала гороші) виходить це теж псевдоволонтер. .. Так можна наживатись на такому) немає слів просто
ууууууу Показати IP 22 Травня 2015 00:29
Оперуповноважена SWAG, у америкосів SWAT, а у нас SWAG...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus