USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ніхто і ніколи не зумів завоювати Афганістан, - воїн-афганець з Луцька

14 Лютого 2017 23:07
Двадцять вісім років тому, 15 лютого 1989 року, закінчилася одна із трагічних воєн другої половини ХХ століття – війна в Афганістані.

Напередодні «афганського свята» вдалося поговорити з Володимиром Войтишиним, військовим льотчиком, який бував в Афганістані не один раз та довгий час залишався в афганських горах після офіційного виведення радянських військ. Зараз Володимир Войтишин стоїть на сторожі спокою лучан у складі громадського формування «Варта порядку», інформують у прес-службі ГФ.

Рішення ввести радянські війська до Афганістану ухвалено 12 грудня 1979 року. Офіційна мета введення була — запобігти загрозі іноземного військового втручання.

Військове угруповання, яке офіційна радянська пропаганда називала винятково Обмеженим контингентом радянських військ, опинилося безпосередньо втягнутим у громадянську війну, що розгоралася в Афганістані, і стало її активним учасником.

Ця війна зламала життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишалися вірними присязі до кінця.

Після закінчення військового училища Володимир Войтишин відразу стає військовим льотчиком, переконує, що рішення служити в Афганістані прийняв відразу, адже, на той час відстояти «честь мундира» було понад усе.

… На той час відмовитися від служби було ганебно, хоча й були такі випадки. Якщо ти відмовлявся, то з тобою вже ніхто не рахувався, одним словом, ти вже не військовий льотчик. Ще півроку після офіційного виводу радянських військ ми залишалися в Афганістані та про це ніхто не говорив. Переодягнуті в цивільний одяг, наша місія була так сказати «караульна». Але і тоді прикрих випадків вистачало. Вже коли офіційно війна завершилась, в окремих районах бойові дії продовжувались . наприклад військова розвідка, яка в основному складалася з цивільних і не зовсім орієнтувалася у військовій справі, попала в полон в Кандагарі, бо через свою халатність полетіла в аеропорт, який для нас був закритий.

Вся моя служба проходила в небі Афганістану, що було особливо небезпечно. Від твоєї майстерності і вміння маніпулювати в небі залежало те, чи залишишся ти живим. В небі душмани старалися «зняти» тебе ще на взлеті, адже авіація несла для них особливу небезпеку.

Ми вже тоді розуміли, що не зуміємо перемогти в цій війні. За всю історію ніхто і ніколи не зумів завоювати Афганістан. Та порушити військову присягу, якісь ідеологічні цінності – це було неприпустимо. В нас були гради, артилерія, авіація, але перемогти народ, який в своєму прагненні єдиний було неможливо.

Варто зауважити, що «душмани» були відмінними воїнами, воювали до кінця не боячись смерті. Про що тут говорити, коли вони з 12 років вже зі зброєю в руках, вже воїни.

У військових льотчиків втрати були особливо великі, бувало міг полягти цілий екіпаж. Коли йдеш на взліт, а «душмани» «засікли» – все, екіпажу немає. Якщо говорити про спілкування з мирним місцевим населенням, то бувало по різному. Здається вони й не сприймали нас вороже, але ми всеодно залишалися «невірними», тими, які вдерлися на їх територію і намагаються нав’язати тут свій порядок.

Вивід радянських військ з Афганістану став святом і для нас і для «духів». Ми розуміли, що ця війна може тривати вічно і переможця в ній не буде, а вони сподівалися, що як наші війська підуть вони знову все перебудують на свій лад. Знаю навіть випадок, коли війська виходили і машина десь застрягла в горах, то її випхали самі «душмани», мовляв, тільки їдьте звідси.

Та після офіційного виводу військ «тиха війна» продовжувалась і далі, вони намагалися швидко встановити там свій лад, наше завдання було – завадити цьому.

Тому, вже 27 років день виведення радянських військ з Афганістану для всіх воїнів-інтернаціоналістів є особливим днем, можливо той, хто не пережив пекло того часу не зрозуміє цього, але для нас це свято.

Зараз майже не спілкуюся з бойовими побратимами, бо майже всі вони залишились в Росії – Москва, Урал, Тверь. Може й зараз їх сини або ж вони самі воюють по ту сторону барикад і мені дуже сумно з цього приводу. Коли ми йшли з армії, то бажали тільки одного – не дивитися один на одного в приціл. На жаль сумніваюся що це дійсно так.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Не окупант Показати IP 15 Лютого 2017 01:23
Приклад окупації. Подібне і зараз.
Гапонюк Показати IP 15 Лютого 2017 08:04
це було те саме,що зараз робить Росія на Донбасі
М до Гапонюк Показати IP 15 Лютого 2017 14:35
Та ж сама окупація. І святкування виведення військ з Афгану- це прославленіе політики Росії за ніби-то мудре припинення кровопролитної окуавції після семи років її здійснення і Це свято руського совкового періоду, яке вже стільки років так помпезно відмічаеться у Луцьку. Доречі американці не святкують свій вивід військ з Вєтнаму.
До Петі Показати IP 15 Лютого 2017 09:10
Не путайте х....й з гусиной шеєй.Сепари що громадяни Афганістну чи Расеї.Чи духі були громадянами Радянського Союзу
51 омбр(розформ) Показати IP 15 Лютого 2017 09:24
То тільки у нас бойовий льотчик 5000 нальота з них 500 бойових вильотів,кавалер двох орденів червоної зірки іншого застосування на пенсії крім махати дубинкою в Луцку йому не знайшли.Його місце десь в Старконе вчити чи тренувати молодих єнотів до польотів чи в ГЕНЕРАЛЬНОМУ штабі.Якби він планував ИЛ-76 мд то можливо б такого не було ,але і не булоб міфічних героїв Ковальчуків з Любешова на збитому ИЛ-76мд,з геройськими зірками і генеральськими лампасами.....
До Войтишина Показати IP 15 Лютого 2017 10:21
А чому Совети Германію і Європу(значно сильніші держави) порвали на куски,зрівняли з землею.і отра...и як хотіли.У випадку з Афганістаном непонятно яка там стояла задача з руским миром.Чому ветерани ДСВ не кричали давай нам посвідчення ,пільги ,безкоштовний проїзд .А чомусь те хрю......ньє почалось з афганців і закінчується людьми з посвідченнями ато .ЧОМУ.ЧОМУ.ЧОМУ.
? Показати IP 15 Лютого 2017 23:35
П одії у Афганістані то не громадянська війна ,то була війна Радянського Союзу та Америки і Европи ...війна проти наркотиків,талібів.ігіл,мусульманських бойовиків які потім перелізли а Чечню та Грузію,які зараз гноблять Ірак,Лівію,Сирію за підтримки Америки яка і сама влізла в Афган і не може там нічого зробити з 1995року
123 Показати IP 16 Лютого 2017 10:01
"наприклад військова розвідка, яка в основному складалася з цивільних і не зовсім орієнтувалася у військовій справі" Бред...
до 123 Показати IP 16 Лютого 2017 12:11
Це точно! Як військова розвідка може склададись з цивільних?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus