USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Війна в Афганістані: у провінції Панджшер почалися запеклі бої між талібами і силами опору

3 Вересня 2021 12:03
Вночі 2 вересня спалахнули сутички між бойовиками «Талібану» і антиталібським угрупованням у частині Панджшерської долини (Афганістан). Цей важкодоступний гірський регіон на північ від Кабула є останнім великим оплотом проти правління ісламістського руху.

Бої між талібами і Фронтом національного опору (ФНО) тривають два тижні, пише Obozrevatel з посиланням на CNN. Останнім часом бойовики концентрували свої сили в провінції Панджшер і довкола неї, заявивши про захоплення трьох районів у долині.

«Талібан» використовує останню силу, щоб проникнути всередину, але зіткнення все ще тривають«, – прокоментувало нічні бої джерело з ФНО.

Раніше повідомлялося, що таліби втратили 40 осіб у своїх тривалих спробах увійти в Панджшер. Також зазнали втрат важкої техніки і озброєння.

Джерела з «Талібану» навіть надавали відеозаписи нібито бойових дій і їхніх наслідків. Але розслідувачі не змогли встановити місцерозташування і час зйомки таких роликів.

Читати ще: «Принизливе завершення американської ери». Як США здали Афганістан талібам. Аналіз західних ЗМІ

1 вересня лідер талібів закликав жителів Долини Панджшер «прийняти амністію й уникати бойових дій». Водночас визнав, що переговори поки не дали результатів. Він заявив, що ситуація «повинна вирішитися мирним шляхом», але не згадав про відновлення бойових дій і нові жертви.

Особливості Долини Панджшер

Панджшерська долина є епіцентром афганської партизанської війни і тривалий час витримувала іноземну окупацію від армії Британської імперії до радянських військ і «Талібану». Водночас важкодоступний ландшафт відіграє певну роль у його обороноздатності, даючи місцевим силам перевагу перед потенційними загарбниками.

Після того, як СРСР, який контролював Кабул і більшу частину країни в 1980-х роках, вийшов із Афганістану в 1989-му, різні угруповання моджахедів розділилися на групи, борючись за контроль над країною.

Було сформовано Північний альянс – основний компонент Фронту національного опору на чолі з Ахмадом Шахом Масудом, якому вдалося утримати долину протягом його п’ятирічного правління. Він очолював наступ проти талібів, поки його не вбили бойовики «Аль-Каїди» за два дні до терактів 11 вересня 2001 року.

Коаліцію та більш широкий ФНО нині очолює його син Ахмад Масуд, який пообіцяв продовжити боротьбу з «Талібаном» після захоплення Афганістану.

Угруповання Панджшерської долини становить сили ФНО антиталібів, у які входять місцеві сили опору, а також залишки колишньої афганської армії.

Люди, які тікають від «Талібану», зокрема колишній віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех, також шукали притулку в цьому регіоні.
«Таліби не змінилися і вони досі прагнуть до панування по всій країні. Ми опираємося домінуванню, виступаємо проти нетерпимості та гноблення жодною політичною силою над більшістю населення, яке їх не підтримує», – заявив Масуд в інтерв’ю CNN.

Він додав, що сили ФНО намагалися вести переговори з талібами, але поки цей діалог «не привів ні до чого суттєвого». Переговори проходять у столиці сусідньої провінції Парван – місті Чарікар.

«Але у них є свої межі. Війна – це продовження політики і, якщо ми зіткнемося з агресією, будемо змушені битися та почати опір, щоб захистити нашу землю, людей і цінності», – додав Масуд, цитуючи прусського військового генерала.

Нагадаємо, 15 серпня бойовики радикального руху «Талібан» заявили про встановлення контролю над усією територією Афганістану, а обраний президент втік за кордон. У країні почався хаос.

2 вересня оголосили верховного правителя Афганістану. Ним став лідер талібів Хайбатулла Ахундзаде.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Рауль Показати IP 3 Вересня 2021 12:29
Афганистан напомнил Украину по раскладу сил.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus