USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Нові факти щодо розгрому бібліотеки на Волині

24 Листопада 2014 15:01
Чи дійсно мав місце розгром бібліотеки на Волині, і як реагувала на відповідне повідомлення місцева влада, з’ясовували журналісти. Про що розповіли місцевий сільський голова, інспектор міліції, головний міліціонер райлну та директор Горохівської ЦБС, пише «Волинь-нова».

Нагадаємо, минулого понеділка читачі Інформаційного агентства Волинські Новини мали змогу відреагувати на опублікований матеріал про те, що у селі Кутрів Горохівського району вандали фактично знищили сільську бібліотеку. Як повідомлялося, відповідний запис із фотосвідченнями з’явився на сторінці «Фейсбук» поетеси Наталії С.

«Місцеве самоврядування, як і органи, даруйте на слові, правопорядку, не поспішають ані розслідувати злочин, ані рятувати книгозбірню. Очевидною є пряма і неприхована зацікавленість «широконевідомих» у захопленні приміщення бібліотеки. Видно, кутрівські селяни потребують ще одного генделика, де, замість зайвих хлопам самоосвіти, культури та духовності, розвиватимуть цироз печінки та інші потрібні гречкосіям хвороби…» — так вона звинуватила і місцеву владу, і працівників міліції, й односельчан у тому, чого …не сталося.

Найперше про «подію» дізнавалася у виконувача обов’язків начальника Горохівського РВ УМВС України у Волинській області майора міліції Володимира Семенюка. З його слів, ні телефонного, ні письмового повідомлення про вказаний вище факт із Мервинської сільської ради чи відділу культури райдержадміністрації до райвідділу міліції не надходило, а бібліотека у цьому селі не функціонує ще з 1998 року. Саме тоді всі книги, які мали пізнавальну цінність, передали до книгозбірні місцевої школи. На стелажах залишилися хіба що томи марксистів–леніністів, література комуністичного спрямування.

Попри звинувачення пані Наталії у бездіяльності влади та міліції, мервинський сільський голова Юрій Томащук та дільничний інспектор міліції Олександр Гаврилюк ситуацію все ж з’ясовували. Вже у вівторок стало відомо, що у приміщення, яке було бібліотекою 16 років тому, позаминулого тижня проник якимось чином …чоловік тієї ж пані Наталії. Мужчина зізнався, що сам зробив світлини (дивись фото), а дружина, колишня жителька Харківщини і дописувачка одного з видань Дніпропетровщини, розмістила їх і свої приправлені фантастикою міркування на сторінці «Фейсбуку».

Той факт, що жодна книга в приміщенні не має цінності, у вівторок, побувавши у Кутрові, підтвердила директор Горохівської ЦБС Любов Лищишина. Понад те, робить честь Юрію Томащуку та його працівникам, що приміщення, в якому ще у 1990–ті роки функціонували клуб та бібліотека, вдалося зберегти зі всім інвентарем, хоча воно й не на балансі сільської ради.

Нагадаємо, у 2015 році може бути знятий мораторій на закриття в сільській місцевості бібліотек.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
сільська Показати IP 24 Листопада 2014 15:06
Та кому ці бібліотеки потрібні тим більше в сільській місцевості.Це смішно, в клуби ніхто не ходить, а біблоотеки хто їм дає гроші на книжки? Ніхто, хто дає гроші хоч би на якусь одну газету виписати.Ніхто.Чого туди ходити подивитися на бібілотекаря,кий там ніколи не сидить, а гроші одержує чималі. У Луцьку цих бібліотек уже як бліх.Хто цікавиться чи потрібні вони.Ніхто.А зарплатами і доплатами хто цікавився.Кажуть там зарплати захмарні.Цікаво за що? За безідяние.Державні службовці по 1200, а вони 4-5 тисяч.Якщо це правда-це не хило,ні фіга не робити, а таку зарплату получати
міська до сільська Показати IP 24 Листопада 2014 15:10
то іди туди і працюй. Автор замітки у Волині пише, що та жінка. котра повідомила про варвартсво у бібліотеці, "родом із Харківської області і дописує у дніпропетровське видання". Це що за аргумент? Це добре чи погано? "Волинь" просто сходить на пси з такою аргументацією. Сільський голова - зберіг приміщення клубу. 16 років капітальна споруда, у якій можнеа багато чого зробити, стоїть і світить вибитими вікнами тадверима. А він все "оберігає". Бібілотеки і в селі потрібні, і вони є, і якщо котресь тупе цього не розуміє то не вказуй іншим.
Руслана до сільська Показати IP 24 Листопада 2014 15:48
Шановна, ви з дуба впали: зарплата у бібліотекаря 4-5 тисяч????????????? ага, чому ж ні! підіть посидьте у холодному приміщенні, що не опалюється на 0,5 ставки, тоді й будете розповідати такі байки
бібліотекар до сільська Показати IP 25 Листопада 2014 09:38
Яка брехня! Для чого писати те, чого не знаєте. Ви що, працівник бібліотеки і у вас така зарплата? то підкажіть де це і ми будемо проситися до вас на роботу!
українець Показати IP 24 Листопада 2014 15:22
середньовічне дикунство якесь! Бібліотеки почали громити, політичних оппонентів почали бити! А ціни ростуть, а гривня падає, а за останній місяць золотого запасу в державі стало менше на третину...
Хвєдя до українець Показати IP 24 Листопада 2014 15:28
Яке тобі діло до золотого запасу? Чи то ти - Янукєвіч?
українець до Хвєдя Показати IP 24 Листопада 2014 15:43
мовчи олень, коли розумні люди говорять!
петро сільській Показати IP 24 Листопада 2014 15:26
Сільська пані. Ви тупа і дурна особина. Ваші чиновники хай ідуть працювати в бібліотеки,якщо ім мало платять. Мені бібліотека потрібна,моім дітям потрібна,моім онукам потрібна,студентам,яких я навчаю, потрібна. Бібліотека потрібна селянинові,щоб читати книжки зимовими вечорами і гріти біля печі не лише свое тіло а й душу літературою. А ви''сільська'' божевільна,генетичне лайно і відстій. Украіні потрібна культурна революція,що відлюструвати таких тупезних манкуртів.
Ще раз!!!!!!!!!! Показати IP 24 Листопада 2014 15:48
ШАНОВНІ ! навіть якщо це - макулатура, то треба поприбирати! кому - чи голові сільради, чи Ліщищиній - не має значення! викиньте, спаліть, заховайте чи здайте за пару копійок з користю на інші цілі, але ТАК - це безлад і смітник. замість розводити дискусії і шукати винуватців - поприбирайте той срач!!!!
І ще раз!!! Показати IP 24 Листопада 2014 15:57
а що думаєте ви дивлячись на це фото - про "вандалізм, про передачу законність передачі бібліотечного фонду, про зменшення кількості читачів, про розвиток Інтернету, про зміну ідеалів, революцію свідомості і т.д і т.п."? є приміщення, є майно, є книги - нема кому елементарного порядку навести, за приміщенням наглядати ???може стаття допоможе і в славне село Кутрів приїдуть прибирати волонтери.
паьріота Показати IP 24 Листопада 2014 16:08
Якби не Юрко Томащук, Кутрів вже б давно був не те, що без бібліотеки, а й без церкви. Це - справжній господар, вірний патріот і просто дуже порядний чоловік. Він - єдиний, хто в свій час зміг вчинити опір Катерині-депутатці і її родині в знищенні економічної бази села. Хоча цегольні вже нема. Просто сьогодні Держава не цінить тих, хто боронить її щоденно, хто ставить її інтереси набагато вище власних. Слава Україні! Слава Юрію Томащуку!
?????? до паьріота Показати IP 28 Листопада 2014 20:26
Не сміши народ))))))))))
І ще раз!!! Показати IP 24 Листопада 2014 16:29
нащо було чинити опір? хай би краще баба Катя поприбирала в тій бібліотеці. а то такий срам на всю Україну, маємо про що язики чесати, якби то більше в нас проблем нема. чи в вашого Юрка часу .
Сергій Показати IP 11 Травня 2021 22:47
Лищишина вважає що твори Лесі Українки нічого не варті. То що вона робить в бібліотеці

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus