USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Нові паспорти українців можуть ввести до 2018 року

7 Червня 2011 11:37
Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній раді законопроект, який передбачає заміну внутрішнього паспорта посвідченням громадянина України, а закордонні паспорти - документом, що містить біометричні дані власника.

Законопроект "Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України" розроблений Мін'юстом у рамках плану дій щодо лібералізації візового режиму з Євросоюзом. Однією з вимог плану є введення біометричних паспортів та посвідчень біженця, - - пише Комерсант-Україна.

Відповідно до законопроекту, введення нових документів необхідно завершити до 2018 року. Внутрішні паспорти планується замінити посвідченням громадянина України, які безстроково будуть отримувати громадяни, які досягли шістнадцятирічного віку.

При обміні старих паспортів такі посвідчення будуть видаватися терміном до 10 років. У них будуть вказуватися прізвище, ім'я, по батькові, дата і місце народження, стать, громадянство, сімейний стан, місце проживання (перебування) та реєстраційний номер облікової картки платника податків.

За бажанням громадянина в документ можна додати відомості про національність, контактний номер телефону, інформацію про дітей, групу крові та резус-фактор.

Документом, що засвідчує особу і підтверджує громадянство під час перебування за кордоном, стане біометричний паспорт. Цей документ буде оформлятися за запитом громадян, які досягли шістнадцятирічного віку, строком на 10 років.

У ньому будуть вказуватися прізвище, ім'я, дані біометричної ідентифікації, стать, громадянство.

"Біометричні дані - це зображення обличчя, відбиток одного з пальців кожної руки і особистий підпис", - йдеться в проекті закону.

Обсяг фінансування, необхідний для переходу на документи нового зразка, в законопроекті не уточнюється.

Голова комітету Верховної ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський вважає, що введення біометричних паспортів не буде потребувати великих бюджетних витрат. «В Україні є технології та обладнання, що дозволяють налагодити виробництво таких документів, тому я вважаю, що витрати будуть мінімальними. Крім того, до цього питання прикута увагу представників Євросоюзу, а значить, фінансові маніпуляції також будуть зведені до мінімуму», - вважає він.

На думку пана Зарубінського, законопроект Кабміну буде прийнятий парламентом вже найближчим часом: "Його повинні підтримати всі фракції, не знаю, хто може бути проти. Адже біометричні паспорти дають переваги при перетині кордону, дозволяють миттєво визначити, чи є претензії у держави до громадянина".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus