USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Операція Об’єднаних сил: що це таке та чим відрізняється від АТО

1 Травня 2018 07:00
30 квітня 2018 року в Україні офіційно розпочалася Операція Об’єднаних сил. Цей формат прописаний у так званому законі «про реінтеграцію» і прийшов на зміну Антитерористичній операції. Що це таке і чим відрізняється від АТО пояснює сайт «24».

Що таке Операція Об'єднаних сил

Це комплекс заходів військового та організаційно-правового характеру, спрямовані на забезпечення національної безпеки та оборони, стримування і відсіч російської збройної агресії.

Головна відмінність від АТО

З 30 квітня Операція Об'єднаних сил замінить Антитерористичну операцію. Головна відмінність у проведенні військових операцій на Донбасі полягатиме у підпорядкованості. Якщо раніше Антитерористична операція проходила під загальним керівництвом Антитерористичного центру СБУ, зараз Операція Об'єднаних сил проходить під стратегічним керівництвом Генерального штабу Збройних Сил України.

Командувачем Об'єднаних сил на Донбасі є генерал-лейтенант Сергій Наєв. Він прибув на Донбас ще 23 квітня. Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ є головним органом, якому будуть підпорядковані сили ЗСУ, Нацполіції, СБУ, Держприкордонслужби і всі, кого залучають до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях.

Сергій Наєв – командувач Об'єднаних сил

Особливий порядок

З 30 квітня на деяких територіях почне діяти особливий порядок. Органам сектору безпеки та оборони, іншим держорганам, залученим до ООС, надаються спеціальні повноваження.

Умови для настання особливого порядку:

1. Загроза застосування засобів ураження, в тому числі ракетних військ та артилерії, реактивних систем залпового вогню та авіації.

2. Загроза здійснення терористичних актів і диверсій.

3. Рух військових колон.

4. Проведення заходів щодо пошуку та знищення диверсійно-розвідувальних сил противника.

5. Проведення заходів розмінування місцевості та об’єктів.

6. Проведення заходів бойової та оперативної підготовки.

7. Проведення заходів оперативно-розшукової роботи.

8. Виникнення надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру.

9. Перевірка готовності сил і засобів об’єднаних сил до виконання завдань за призначенням.

10. Забезпечення безпеки переміщення та перебування вищого військово-політичного керівництва держави, представників держав-партнерів.

На що матимуть право військові

Військові отримують особливі повноваження і в разі крайньої необхідності можуть:

- використовувати зброю та спецзасоби;

- затримувати осіб і доставляти їх в поліцію;

- перевіряти документи;

- здійснювати особистий огляд громадян, їхніх речей і транспортних засобів;

- тимчасово обмежувати чи забороняти рух транспорту і пішоходів;

- входити в житлові та інші приміщення, що належать громадянам;

- користуватися зі службовою метою транспортом та засобами зв’язку громадян, підприємств та організацій, за винятком транспортних засобів дипломатичних та міжнародних організацій.

Зони операції

Територія проведення Операції Об'єднаних сил ділиться на зону безпеки і район бойових дій.

Межі зони безпеки, прилеглої до району бойових дій: Виноградне, Курахово, Очеретяне, Розівка, Вовчеярівка, Біла Гора, Новоайдар, Садки, Макарівка, Простяне, уздовж адмінмежі Луганської та Харківської областей, Ольгівка, уздовж адмінмежі Донецької та Харківської областей, Знаменівка, вздовж адмінмежі Донецької та Дніпропетровської областей, Комішеваха, уздовж адмінмежі Донецької та Запорізької областей, Урзуф, уздовж морського узбережжя, Приморське.

У зоні безпеки рішенням командувача Об'єднаних сил, можуть створюватися райони обмеженого доступу і заборонені для доступу райони. В райони обмеженого доступу можна потрапити за спеціальним дозволом командувача об'єднаних сил або командирів оперативно-тактичних груп. У район забороненого доступу допуск сторонніх осіб суворо заборонений, туди можна потрапити ляше зі спеціальною перепусткою.

Район бойових дій – це територія, охоплена бойовими діями уздовж лінії зіткнення, де підрозділи ЗСУ, інших військових формувань та правоохоронних органів виконують бойові завдання із недопущення прориву противника вглиб території держави.

Режими в зоні безпеки

В окремих района зони безпеки або по всій її території можуть тимчасово вводитися різні режими перебування залежно від обставин. Режим встановлює командувач Об'єднаних сил, ці обмеження стосуються лише осіб, не залучених до здійснення заходів з оборони і відсічі. Таких режимів є три:

- «зелений» – перебування та переміщення осіб не обмежене;

- «жовтий» – перебування та переміщення осіб здійснюється за наявності документів, проводиться особистий огляд громадян і речей, транспортних засобів, цей режим встановлюється на рубежах з ізоляції та районів обмеженого доступу;

- «червоний» – перебування осіб тимчасово обмежено, заборонено. Пропуск громадян і посадових осіб здійснюється за наявності пропуску, транспортні засоби та громадяни на окремі ділянки місцевості та об'єкти не допускаються.

Кого допускають в район проведення Операції Об'єднаних сил

Підставою для допуску в район проведення ООС для осіб, які не залучені до операції, є:

- проживання особи або близьких родичів у цьому районі (при наявності документів);

- місце поховання у цьому районі членів сім'ї, смерть близьких родичів;

- нерухомість в районі проведення операції;

- участь у врегулюванні конфлікту, в тому числі вирішення гуманітарних питань;

- дипломатична та консульська діяльність.

Мета Операції Об'єднаних сил

Головне, кінцеве завдання операції, за словами міністра оборони України Степана Полторака, – «звільнити територію від окупантів та захистити територіальну цілісність України».

Однак, не все одразу. На першому етапі завданням Об'єднаних сил буде стабілізація ситуації у зоні бойових дій. За словами Сергія Наєва, першочергове завдання операції полягає в тому, щоб припинити безкарні обстріли позицій українських військових та загибель українських солдатів і мирних жителів. Для цього Об'єднані сили мають право «давати жорстку відповідь, аж до знищення атакуючих підрозділів противника».

Секретар РНБО Олександр Турчинов зазначив, що під час ООС також будуть відбуватися точкові антитерористичні операції.

Командувач Штабу Об'єднаних сил Сергій Наєв наголосив, що зміна формату нікому із законослухняних громадян не загрожує, а от зрадники і злочинці відповідатимуть за скоєне за законом.

«Усі ті, кому немає що приховувати, які є законослухняними громадянами, їм немає чого боятися. Ми намагатимемося поліпшити будь-які умови. Все те, що стосується злочинців, або людей, які, м'яко скажемо, не дружать із законом, то там дійсно буде по закону, але доволі жорстко», – сказав Наєв.

Чи потрібна мобілізація

За сьогоднішніх умов додаткова мобілізація не потрібна – запевняє міністр оборони Степан Полторак. Він розповів, що Міноборони вдалося провести серйозну роботу з резервом першої черги, тобто з людьми, які мають бойовий досвід. Для них щорічно проводяться навчально-методичні збори, які тривають по два-три тижні. Тож ці сили протягом декількох днів готові стати до зброї і виконувати завдання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Українець Показати IP 1 Травня 2018 09:29
Це просто війна Росії проти України котру вони не признають як незалежну державу. Росія і її народ показав звіряче своє нутро.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus