USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

ОПОРА не виявила фактів підкупу виборців у ОТГ Волині

9 Грудня 2016 11:03
Виборча кампанія на голів та депутатів рад новостворених об’єднаних територіальних громад Волині – в самому розпалі. Наразі кримінальних проваджень за заявами про порушення правоохоронці не відкрили, а зафіксували лише адміністративні порушення.

Про це стало відомо під час брифінгу 9 грудня в приміщенні ГУ Нацполіції.

Представниця Волинського відділення ГМ ОПОРА Катерина Шарпата розповіла, що на місцевих виборах у 2015 році в Україні правоохоронці відкрили 422 кримінальні провадження. Останнім часом в країні фіксують тенденцію до збільшення таких злочинів. Приміром, на президентських виборах у 2014 році відкрили 150 таких справ.

З усіх кримінальних проваджень 75% закрили та 15% завершились зверненням до суду. На Волині, інформують у поліції, у 2015 році правоохоронці відкрили 22 кримінальні провадження. Лише частину скерували до суду – 11 проваджень на 18 правопорушень. До прикладу, в Камінь-Каширському районі голосували за членів родин, які перебували за кордоном.

4 провадження закрили через відсутність доказів про вчинення злочинів (це були заяви про перешкоджання, зникнення виборчої документації в Ковелі, а у Луцьку заяви про підписання протоколів до завершення голосування, та ймовірний підкуп голосів).

Своєю чергою, начальник управління превентивної діяльності ГУ НП у Волинській області Володимир Солоненко повідомив, що на виборах 11 та 18 грудня до охорони громадського порядку залучать 157 та 101 особи відповідно. Це працівники поліції, ДСНС та представники громадських формувань.

З його слів, станом на 18 годину вчорашнього дня до поліції надійшло 12 повідомлень про адмінправопорушення, за 5 рішення прийнято, за 7 проводиться перевірка. Поки що жодне кримінальне провадження не розпочате.

Катерина Шарпата від ГМ ОПОРА додала: на Волині у 8 громадах зареєструвалися 755 кандидатів у депутати та 31 кандидат на посади голів ОТГ. На етапі передвиборної агітації більшість з них малоактивні. Виборчі фонди відкривали лише 7 кандидатів на голів ОТГ, 2 партії - Самопоміч та УКРОП і 1 кандидат у депутати.

Агітаційної продукціі в ОТГ небагато, мало ведуться зустрічі з виборцями. Тільки в Прилісненській і Княгининівській ОТГ відбулися дебати.

Фіксували спостерігачі агітацію в невстановлених місцях: 4 грудня у Поворській ОТГ агітматеріали виявили на опорах електромереж від кандидата Сергія Семенюка (самовисуванець) та Івана Низькогуза (Батьківщина). З цього приводу спостерігачі вже писали скаргу і чекають реакцію від виборчих комісій.

Також фіксували і чорний піар: 3 грудня в Княгининівській ОТГ поширювали листівки з неправдивою інформацією про кандидатів на голів ОТГ Олену Твердохліб (УКРОП) та Михайла Шелепа (Народний контроль). Цієї ночі поширили вже другий номер цієї листівки, де йдеться про всіх кандидатів.

Крім того, 7 грудня у Поворській ОТГ розповсюджувалися друковані агітки проти кандидата на посаду сільського голови Сергія Семенюка. Він поскаржився до ТВК, щоб вони звернулися в правоохоронні органи. А ще довірена особа Івана Низькогуза повідомила, що про його кандидата поширюють неправдиву інформацію в усній формі.

Якщо говорити про підкуп виборців, то спостерігачі ГМ ОПОРА, каже Катерина Шарпата, на виборах в ОТГ не зафіксували жодного випадку прямого чи не прямого підкупу. Були, з її слів, лише анонімні дзвінки про підкуп виборців на території Княгининівській ОТГ, але вони не підтверджені.

Є порушення в роботі виборчих комісій: деякі порушують строки оприлюднення інформації про утворення виборчих округів, формування ДВК та реєстрації кандидатів (останнє порушення зафіксоване у Заболоттівській ОТГ).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 9 Грудня 2016 11:35
Було б дивно якби виявили.Тільки сліпий і глухий не бачить і не чує як носять по селах гроші

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus