USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Пенсіонерку-інваліда з луцького гуртожитку викинули на вулицю

17 Червня 2014 16:09
Родина Вишневецьких, мати-пенсіонерка та її двоє дітей, не мають даху над головою. У людей, на жаль, у медичній картці - діагноз про недієздатність через психічну хворобу. Нині 71-річна жінка перебуває на лікуванні в психіатричній лікарні, але лікарі кажуть, що довше вона там перебувати не може, її треба виписати. От тільки виписувати – нікуди. Жінку та її дітей виселили з гуртожитку, де вони мешкали з 1982 року.

Про це стало під час засідання комісії з дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту Луцької міської ради сьогодні, 16 червня.

Представляє інтереси родини журналістка Олена Мороз, оскільки всі члени родини – недієздатні, тож і захистити їх нікому.

У гуртожитку, який належить технікуму харчової промисловості, майже 10 років мешкала пані Вишневецька. Житло їй надали тому, що вона влаштувалася на роботу вихователем в цей гуртожиток. Під час роботи жінка отримала групу інвалідності через психологічний діагноз. Щоб це житло залишилося за жінкою, вона мала там прожити 10 років. Їй не вистачило всього 8 місяців – її поклали в лікарню. Згодом поклали в лікарню сина, а 7 листопада минулого року – доньку.

Поки родина перебуває на лікуванні, їх керівництво гуртожитку виселило, замурували двері, викинули речі. А жінці – 71 рік. Її визнали недієздатною через суд. Керівництво гуртожитку, розповідає Олена Мороз, ініціювало це рішення, стверджуючи, що вихователька погрожувала спалити мешканців гуртожитку. Ніякої експертизи, каже представниця постраждалих, не було. Тому тут є чимало запитань з приводу встановлення недієздатності, бо сама жінка заперечує ці факти.

У паспортах пенсіонерки і її сина досі стоїть відмітка про реєстрацію в гуртожитку. У доньки такої відмітки немає. Свого часу вона виїжджала до Рівного на навчання і тимчасово знімалася з реєстрації. Коли повернулася – тій відмовили у поновленні реєстрації.

А після того, як донька постраждалої потрапила в лікарню – сім’ю примусово виселили. Речі, переконують, перебувають на відповідальному зберіганні, однак, є сумніви, чи бува ці речі не викинули на смітник як непотріб.

Аби захистити права недієздатних, Олена Мороз разом з постраждалими днями побували на прийомі прокурора області та прокурора міста Луцька. Там жінкам пообіцяли взяти ситуацію на особистий контроль і виконати свої представницькі функції.

Депутатська комісія також внесла свій вклад у цю справу – прийняла кілька рішень. Зокрема, депутати подадуть звернення до прокуратури про перебіг цієї справи, також звернуться до правоохоронних органів з заявою про відмову поновлення реєстрації одній з постраждалих. Також депутати домовилися 19 червня здійснити виїзне засідання до згаданого гуртожитку і з’ясувати, чи дійсно порушуються права людей. Адже, людину пенсійного віку, відзначили депутати, не можна примусово виселяти без забезпечення іншим житлом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus