USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Перемога – це стан душі», – шістнадцятирічна хортингістка з Луцька

27 Січня 2019 18:51
16-річна лучанка, учениця ЗОШ І-ІІІ ступенів №20 Марія Фесик встигає і добре вчитися в школі, і отримувати призові місця з хортингу та спортивного орієнтування. За п’ять років дівчина здобула уже понад 60 різноманітних медалей та нагород, пише газета Волинські Новини від 24 січня.

Б’ЄТЬСЯ НАРІВНІ З ХЛОПЦЯМИ

Вона опановує хортинг – козацьке бойове мистецтво – нарівні з хлопцями. Cпортсменка не поступається юнакам у цьому виді спорту ані силою, ані духом. Навпаки, дівчина має дуже розвинену гнучкість і пластику, а це дозволяє швидше опанувати більшість технічних прийомів.

Марія тренується уже два роки. На перше заняття вона прийшла з цікавості і вже тоді мріяла отримувати нагороди та відзнаки.

«Тренер з хортингу прийшов у нашу школу і зробив оголошення, що набирає групу. Тоді я ще нічого не знала про цей вид спорту, – каже вона. – Мене це зацікавило. Вирішила спробувати. Пам’ятаю, на перших тренуваннях не знала, що мені робити і як правильно скласти кулак. Уявляєте, його можна скласти по-різному! Колись я цього не знала. Спочатку було дуже страшно, важко подолати психологічний бар’єр. Адже треба було побити суперницю, а я не знала, як маю це зробити. Згодом мене це затягнуло. Тепер іду на тренування, як на свято».

За два роки Марія здобула близько 20 медалей та нагород з хортингу. Дівчина брала участь у чемпіонатах Європи, України та обласних. Та за всіма цими нагородами й гучними відзнаками – незліченна кількість годин, проведених у залі.

«Перша сутичка була у мене в Кропивницькому. Подивилася, як усі виступають: хтось виграє, хтось програє, а я – плачу. На початках я часто плакала, – зізнається дівчина. – Мені було страшно, що програю, боялася, що суперниця мене поб’є. Я так хвилювалася, майже не чула, що мені казав тренер. Згодом усе минуло. Відчула, що таке бойовий дух. Звісно, хвилююся перед кожним поєдинком. Але вже немає такого страху, як уперше. Це адреналін. Розумію, що маю перемогти. Інакше переможуть мене».

Тренування з хортингу в дівчини – тричі на тиждень. Марія тренується не лише з дівчатами, а й з хлопцями.

«Це дуже важливо, – каже вона. – Адже я не знаю, яка суперниця трапиться мені на змаганнях. Може, вона буде така ж сильна, як і старші за мене хлопці, а можливо, сили будуть рівними. Завжди треба знати, на що ти здатна».

ГОЛОВНЕ – ПЕРЕМОГА

Дівчина каже: коли тренується, то намагається максимально абстрагуватися від усього навколо, думати лише про перемогу.

«Змагання – це важко, але я завжди нетерпеливо на них чекаю, – каже вона. – Бо якщо не буде бажання і настрою, то нічого не вдасться. Треба отримувати задоволення від своїх виступів і робити все так, аби подобатися насамперед собі. Для мене перемога – це стан душі».

Марія переконана: аби збирати нагороди чи не на всіх чемпіонатах, слід бути затятим та мати спортивну злість.

«Іноді почуваюся розбитою та виснаженою, але коли починаю тренуватися, то усе це зникає. Намагаюся не пропускати тренувань. Буває, інколи щось болить чи просто не хочеться іти, але я мушу приходити. Попри все, намагаюся завжди бути у гарному настрої. Адже маю мету і йду до неї. Мені це дуже подобається. Я отримую від хортингу задоволення. У цьому виді спорту цінують не тільки вміння володіти своїм тілом, але й силу духу, яку відшліфовуємо на кожному тренуванні, – каже Марія. – Найбільше подобається брати участь у змаганнях, де багато спортсменів демонструють навички та бажання перемогти. Завдяки хортингу я стала більш впевненою, знайшла багато друзів і тепер чудово проводжу час із користю для тіла й духу».

Крім цього, Марія дуже любить танцювати хіп-хоп. За словами дівчини, танець – це можливість розслабитися та позбутися комплексів.

«На жаль, не можу записатися на усі гуртки, на які хочу. На це треба багато грошей. Тому вмикаю музику і танцюю просто вдома. Я так розслабляюся, – каже вона. – Коли чую музику, то забуваю про все. Вмикаю відеоролики і намагаюся повторити рухи. Вважаю, що головне – не припиняти робити те, що любиш, те, що дуже подобається. Викладатися на повну. Для мене рух – це життя».

Лілія БОНДАР
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Міщанка Показати IP 28 Січня 2019 08:58
Гарна дівчинка, але БРОВИ!?... Навіщо?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus