USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Першу у світі конституцію привезли у Луцьк. ФОТО

25 Червня 2013 13:45
Виставку, присвячену історії конституційного процесу в Україні, презентували 25 червня у Волинському краєзнавчому музеї.

Україна була першою країною в Європі, в якій створили конституцію (мається на увазі конституція Пилипа Орлика 1710 року), з тих пір українці продукували конституційні акти, на жаль, цей процес переривався тим, що держава постійно втрачала незалежність, - розповів старший науковий співробітник відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею Сергій Лис.

Тут можна побачити багато цікавих експонатів – копії Конституції Пилипа Орлика, оригінальні конституційні акти починаючи з часів української революції, коли за часів УНР розробляли перші проекти конституції незалежної України, радянські конституції, які функціонували лише формально, та великий блок матеріалів з епохи незалежності. На виставці демонструють не лише загальнодоступні світлини та документи, а й оригінальні примірники першого проекту конституції 1992 року, та проект конституції 1996 року, який передав до музею Микола Жулинський. Фонд виставки науковці збирали впродовж багатьох років.
Голова волинського осередку асоціації народних депутатів України Андрій Бондарчук передав музею перший проект конституції незалежної України датований 29 січня 1992 року та розповів про свою роботу у складі конституційної комісії.


«Перш за все ми взялися «латати» Конституцію УРСР, змінивши її назву та статті, які суперечили ідеї незалежності. З приводу цього точилися гострі баталії, адже у складі тогочасного парламенту було 80-85% членів КПРС. Зрештою, і вони зрозуміли потребу створення нової конституції. Тоді створили конституційну комісію, до якої увійшли частина народних депутатів, вчені та держслужбовці, очолили її Президент Леонід Кравчук та голова Верховної ради Іван Плющ. Я був єдиним представником Волині у складі цієї комісії», - розповів Андрій Бондарчук.





За його словами, цей проект став основою Конституції України, проте має ряд відмінностей від діючої конституції, і багато в чому він демократичніший. Так, тут краще представлена збалансованість гілок влади, більше статей стосувалися контролю над судовими органами, кабінетом міністрів. Робота комісії була бурхливою. Зокрема, під час одного з засідань члени комісії побачили, що з проекту зникла стаття про мови. Згодом виявилося, що вилучив її Леонід Кравчук, за його словами, «щоб не збуджувати суспільство». Пізніше статтю все ж таки поновили.



Як повідомив Андрій Бондарчук , парламент пропонували назвати «Національними зборами України», а Днем Незалежності пропонували оголосити 1 грудня – дату референдуму про незалежність.
Виставка діятиме протягом липня в дні роботи музею з 10.00 до 18.00 окрім суботи та понеділка.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus