USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Перший досвід фондів розвитку шкіл та дитсадків у Луцьку

14 Квітня 2016 18:47
Ініціатива Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» – проекти за програмою «Сучасна освіта» – почала втілюватися восени минулого року. Першопрохідцем у створенні фонду розвитку свого навчального закладу стала школа №11 обласного центру у жовтні 2015-го. Відтоді батьківські комітети дев’яти навчальних закладів Луцька вже оцінили переваги нових методів господарювання.

Про це повідомили у прес-службі Фонду.

Нещодавно ініціативні батьки ЗОШ №13 і ДНЗ №8, 22 та 32 вирішили активно долучитися до розвитку освітніх закладів, у яких навчаються їхні діти, створивши фонд розвитку школи «Добробут» та фонди розвитку садочків – «Джерельце», «Радість» і «Ромашка».

Голова новоствореного фонду «Джерельце» ДНЗ №8 Ірина Дідух розповідає, що інформацію про фонди розвитку навчальних закладів дізналася в Офісі розвитку кварталу в своєму мікрорайоні, а ще знаходила її в інтернеті. Головною перевагою такого об’єднання вважає те, що батьки можуть визначати пріоритети розвитку певного навчального закладу, зважаючи на його особливості.

«Буде прозора звітність, оскільки усі офіційні кошти йтимуть через рахунки банків. До того ж, буде можливість додатково залучити кошти підприємців і підприємств, які розташовані поряд. Я знаю, що раніше була така проблема: підприємці погоджувалися давати гроші, але не знали, як це зробити. Бо не може будь-який керівник піти в бухгалтерію, взяти гроші й дати їх просто так, без підтвердження цієї інформації. А зараз буде рахунок і, я сподіваюся, матимемо результат», – зазначила Ірина Дідух.
Окрім багатьох переваг, які отримують батьки таких об’єднань, завдяки підтримці Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» новостворені організації мають і суттєву грошову підтримку – стартовий грант при створенні фонду розвитку навчального закладу: школи – 15 тисяч гривень, а садочка –10 тисяч гривень.

Крім того, до кінця 2016 року передбачено ще 20 тисяч гривень для загальноосвітніх шкіл та 10 тисяч для дошкільних закладів на реалізацію конкретних програм чи проектів, спрямованих на розвиток навчального закладу. Координатор проекту «Фонд розвитку навчальних закладів» за програмою «Сучасна освіта» Борис Смаль розповів, що батьки можуть використовувати надані кошти на власний розсуд: «Ідеї батьків достатньо цікаві, ми їх зараз опрацьовуємо разом з ними. Вони будуть презентовані найближчим часом і по кожному навчальному закладу окремо, і по місту загалом. Знаходимо вже підтримку і серед керівників закладів та батьків, тому за цим проектом майбутнє, успіх його недалеко».
Практика свідчить: найбільшою перепоною для батьків у створенні фондів розвитку навчальних закладів є невпевненість щодо юридичних аспектів організації та ведення податкової звітності. Тому Офіси розвитку кварталу, які є у кожному районі Луцька, супроводжують ініціативних батьків під час створення таких фондів. Борис Смаль зауважив: «Єдине, що потрібно, – ініціатива батьків. Значних юридичних труднощів немає. Більше того, Фонд «Тільки разом» бере на себе і витрати з реєстрації та повний юридичний супровід. Він не є складним. Так само нескладно те, чого найбільше бояться батьки – ведення бухгалтерії. Це неприбуткова організація, яка не потребує великих звітів. У кожному навчальному закладі є батьки вихованців чи учнів, які мають хоча б елементарні знання в бухгалтерії. Цього достатньо, щоб вести облік. Крім того, можна завжди розраховувати на консультації експертів Фонду «Тільки разом», який у такому полі діяльності вже працює п’ятий рік».

Голова фонду розвитку ДНЗ №32 «Ромашка» Віталій Шнит– тато двох діток. Ініціювавши створення фонду розвитку садочка, в недалекій перспективі бачить і створення такого ж об’єднання у школі, де навчається його старша дитина. Радить усім батькам не боятися створювати такі фонди і прагнути до чогось нового: «Які воно дасть переваги? Передусім ми переходимо в юридичну площину і всі благодійні внески йдуть на розрахунковий рахунок, створений при фонді, який вже є юридичною особою. Це дасть змогу залучати, можливо, і міжнародні гранти. Ми будемо шукати також спонсорів, інвесторів, тих, хто вірить, хто хоче допомагати дітям, зокрема – вихованцям нашого садочка».

Звітуючи про результати роботи обласної ради за 100 днів, засновник Фонду «Тільки разом» Ігор Палиця зауважив, що батьки не мають здавати кошти на те, щоб їхні діти мали змогу навчатися у класах, де є тепло. «Це нонсенс, що ми сьогодні думаємо про те, як усе врегулювати, аби ті кошти, які батьки змушені здавати на школу, не вкрали. Тобто, ми нині боремося з тим, щоб батьки прозоро могли бачити, куди йдуть ті гроші, які вони не мають здавати. А ситуація така, що школа і директор школи вимушені просити про це батьків. Тому що фінансування немає, бюджетів не вистачає. Тож сьогодні все, що ми можемо зробити, – показати позитивний приклад тих шкіл, де вже працюють ці фонди й батьки контролюють кожну копійку».

Долучитися до створення фонду розвитку навчального закладу можуть усі школи та дошкільні заклади Луцька. Щоб отримати детальну інформацію, підтримку і супровід вашої ініціативи, звертайтеся в Офіси розвитку кварталу за місцем проживання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus