USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Подорож у сторіччя: у Луцьку виступили бандуристи зі США та Канади

27 Жовтня 2018 23:03
Подорож тривалістю в століття подарували лучанам американці й канадці українського походження, які виконали на сцені міського Палацу культури довоєнні композиції, традиційні та релігійні пісні в унікальній інструментальній обробці.

Концерт «З Україною в серці» Української капели бандуристів Північної Америки імені Тараса Шевченка міста Детройта (США) відбувся 27 жовтня. Колектив завітав до Луцька в рамках світового турне з нагоди 100-річчя створення. Попередньо музиканти встигли відвідати Чернігів, Київ, Рівне та Львів.

Історія колективу розпочалася в 1918 році, коли в Києві було створено перший професійний ансамбль бандуристів «Кобзарський хор» під керівництвом Василя Ємцева. Після яскравих виступів у столиці в період визвольних змагань колектив припинив діяльність, а у 1923 році з учасників «Кобзарського хору» було утворено Київську капелу бандуристів. У 1925 році, своєю чергою, розпочала діяльність Полтавська капела бандуристів, яка об’єдналася з київською 1935 року в Державну зразкову капелу бандуристів.
У часи наступу німецький військ на Київ періоду Другої світової війни радянська влада розформувала ансамбль, а багатьох його учасників вислала на роботи для створення оборонних споруд під Києвом. Після зміни влади в 1941 році члени колишньої Державної зразкової капели бандуристів створили Українську капелу бандуристів імені Тараса Шевченка. І незважаючи на все, і в період більшовицької та німецької окупацій, і в фашистських таборах упродовж війни, яка змусила ансамбль покинути Батьківщину, колектив продовжує бути носієм первинних ідей, закладених ще у 1918 році.

Із 1949 року капела пустила коріння в Детройті. Відтоді колектив дав більше 50 концертів у Північній Америці, Австралії та країнах Європи, зокрема й в Україні. Зараз ансамбль виступає під керівництвом диригента Олега Махлая.

«Концерт Української капели бандуристів Північної Америки імені Тараса Шевченка – це воістину неординарна, унікальна подія в житті нашого міста. Надзвичайно приємно, що колектив, який виступав на найкращих сценах різних країн світу й популяризує кобзарське мистецтво, сьогодні виступає на скромній сцені нашого Палацу культури», – зазначив радник Луцького міського голови Ігор Поліщук. Він також вручив мистецькому керівнику ансамблю Олегу Махлаю на згадку подяку від міськради.
Українська капела бандуристів Північної Америки імені Тараса Шевченка презентувала лучанам композиції, основані на творах Тараса Шевченка, Спиридона Черкасенка, Івана Багряного, Ірвінґа Берлина, Володимира Сосюри, а також народні, стрілецькі та релігійні пісні.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Активіст Показати IP 28 Жовтня 2018 08:46
А в Донецьк, Луганськ, Сімферополь, Одесу їм слабо заїхати? Це теж Україна і живуть там українці.
Мілана до Активіст Показати IP 28 Жовтня 2018 10:43
В Донецьку не живуть українці! Всі українці звідти виїхали, тепер там "новороси", а, кажучи людською мовою - сєпари!
іванка Показати IP 28 Жовтня 2018 10:39
я там була це було шото вони такі класні дуже гарно грали я теж хожу на бандуру і для мене подивитись на них стало ще одним стимулом щоб займатись грою на бандурі
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 28 Жовтня 2018 12:15
Українці! Вас у Польщі 1 500 000, чи й більше. Створіть там щось подібне до цього. Як українці в обох Америках, створили другу Україну. Що заважає? Страх? Доляри? Злоті? Чи може, відсутність любові до рідної Неньки?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus