USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцьк провів в останню путь розвідника 51-ої ОМБ

30 Січня 2015 14:18
Змінюватися та пам’ятати, що боєць-волинянин Василь Зелінський загинув заради мирного життя України закликали лучан під час прощання із полеглим в Іловайському котлі Героєм.

Панахида за загиблим на сході волинянином відбулася 30 січня у Свято-Троїцькому соборі в Луцьку.

Василь Зелінський служив у 51-ій ОМБ розвідником. Зв’язок із ним обірвався 28 серпня минулого року. Як виявилося, він загинув під Іловайськом та був похований у Запоріжжі. Родина загиблого, який був батьком двох дітей, мешкає у селі Романів Луцького району.

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл зауважив, що церковні дзвони вкотре скликають лучан до храму, адже прокотилася сумна звістка про те, що ховатимуть ще одного Героя України, який поклав своє життя за незалежність України.

Він визнав, що відспівали вже настільки багато воїнів, що і думати про це важко. Митрополит зазначив, що розмірковуємо ми не лише над життям полеглих хлопців, а й над своїм життям, над тим, що відбувається в країні – військові змагання без оголошення війни. Михаїл нагадав, що раніше говорили про те, як без оголошення війни на нас напали із заходу, але минули десятиліття і знову ж таки без оголошення війни на Україну напали зі сходу ті, хто ще вчора називав себе братами та єдиновірцями українців.



Митрополит запевнив, що життя полеглих бійців не було даремним, адже герої не вмирають – тіло відходить, проте пам'ять про їхнє життя та жертву, яку вони принесли, залишається для нас доказом нашої правди та правоти. Він наголосив, що смерть героя спонукає нас змінюватися та переосмислювати своє життя – почати любити свою землю та рідних. Михаїл зауважив, що деяких українських воїнів називають особливим терміном «кіборги», тобто особливими та нездоланними воїнами. Їхня жертва спонукає живих замислитися, чи стали вони іншими, чи стали по-іншому дивитися на батьківщину, стосунки між собою та православну віру.

Різко засудив владика тих, хто досі не усвідомив сутність Московського патріархату. Мовляв, священики цього патріархату в Україні за богослужінням згадують московського патріарха, а люди, які ходять у їхні храми, вважають себе українцями, хоча вклоняються тому, хто благословляє вбивати їхніх дітей.

«Розум де? Кладуть пожертви у цей храм, купують свічки, ставлять їх. А ці позбирали гроші і відвезли в «ДНР», де вбили вашого сина. Василій запитує: змінилися ви чи ні, стали іншими чи ні, стали любити, розуміти та бачити правду, чи не стали?», - звернувся до вірян митрополит.



Він закликав прихожан думати про те, заради чого загинув Василь Зелінський, адже Христос каже «заради вас та вашого спасіння я пішов на Голгофу», а воїн каже «заради мирного життя в Україні я пішов захищати східний кордон». Прикладом, совістю та гордістю для волинян назвав Михаїл полеглого воїна. Він наголосив, що полеглий за незалежність воїн прийде уві сні до кожного та запитає, чи змінився той, чи став іншим. Митрополит пообіцяв, що пам'ять та любов до загиблого буде проявлятися у тому, що кожен творитиме за нього молитву, адже герої не вмирають, а живуть у наших серцях.

Після завершення панахиди труну із тілом Героя пронесли під звуки духового оркестру Театральним майданом. Поховають Василя Зелінського на цвинтарі у селі Липини.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus