USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Понад 400 лучан вшанували жертв голодоморів. ФОТО

24 Листопада 2012 18:12
У Луцьку відзначили День пам'яті жертв голодоморів. У скорботній ході та мітингу на Замковій площі взяли участь понад 400 небайдужих.

Захід відбувся 24 листопада, а розпочався на Театральному майдані, з якого о 15.00 рушили учасники скорботної ходи.

Традиційно до ходи приєдналися керівники області та міста, громадські діячі та священнослужителі. Також прийшло чимало вихованців обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

З центрального майдану Луцька учасники ходи вулицями Лесі України та Данила Братковського дійшли до Замкової площі, де відбувся мітинг-реквієм.

Так, священнослужителі українських церков відправили службу за душами людей, які померли в роки голодоморів. З посадовців, які прибули на захід, з короткою промовою виступив лише міський голова Луцька Микола Романюк.

Закінчився захід хвилиною мовчання та акцією «Запали свічу пам'яті». Лучани виклали зі свічок в лампадках імпровізований хрест.

У коментарі «ВН» секретар міськради Григорій Пустовіт розказав, що в обласному центрі на вшанування пам'яті жертв голодоморів щороку приходить більше людей. «Десь це почалося за Ющенка. Тоді встановили акцію «Запали свічу пам'яті». До того такого масового не було», - відзначив він.

Також посадовець висловився щодо тих людей, які в цей день організовують весілля або ж вечірки в клубах. «Я не хотів би зараз когось звинувачувати. Я хочу сказати, що це наша спільна біда, бо ще не всі відчули себе українцями... Я думаю, що швидко ми не змінимося, але з часом на цю площу приходитиме все більше людей», - мовив Пустовіт.

Натомість директор видавництва «Ініціал» Віктор Федосюк пригадав, що в 90-х роках жертв голодоморів згадували лише в дружньому колі, а за Радянського Союзу й такого не було.

А от представник молодого покоління лучан, один з керівників СМГО «Молодіжна Платформа» Захар Ткачук розповів, що за президентства Леоніда Кучми чимало людей не розуміли ідеї вшанування пам'яті жертв голодоморів. Мовляв, і тоді не вірили, що українців нищили голодом.

«Ми тоді їздили Україною і збирали інформацію та свідчення очевидців голодоморів, які розповідали правду про ті події», - додав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
remember Показати IP 24 Листопада 2012 18:35
Ми пам'ятаємо....
адам Показати IP 24 Листопада 2012 19:34
По Станиславскому: НЕ верю!!!
Церква Показати IP 24 Листопада 2012 20:52
Яких церков? Там була одна.
Той, хто там був Показати IP 24 Листопада 2012 20:54
А чому саме Федосюк і Ткачук пригадували? Вони ж не виступали? Який їхній стосунок до цих заходів? Чому не хтось інший?
бу Показати IP 25 Листопада 2012 13:06
шабаш"едности"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus