USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Стало відомо, де на Волині шукатимуть сланцевий газ. ФОТО

15 Листопада 2013 18:14
Сланцевий газ можуть почати шукати на Волині уже наступного року. Представники компанії «Західгазінвест», яка володіє дев’ятьма ліцензіями на розробку родовищ в Україні, вже побували в області й зустрілися з керівництвом, - пишуть «Відомості».

РОЗВІДКА ЗАПАСІВ ГАЗУ РОЗПОЧНЕТЬСЯ ЗА 90 КІЛОМЕТРІВ ВІД ЛУЦЬКА
При хорошій організації та належній підготовці роботи з розвідування покладів сланцю італійці можуть розпочатися вже влітку 2014 року. Бурити будуть в Іваничівському районі біля села Заболотці .

Село, біля якого італійці вирішили проводити розвідку запасів сланцевого газу, розміщене за 90 кілометрів від обласного центру Волині — Луцька — і за десять від районного — Іваничів. Усього за 25 кілометрів — Польща. В населеному пункті проживає 876 осіб.

У селі конче потрібен дитячий садочок. У Заболотцях — 61 дитина дошкільного віку. Практично кожного року народжується 11 діток. Садок у селі був, однак попереднє керівництво і депутати вирішили продати. «От я зараз думаю, як його у того підприємця, який у Луцьку живе, назад викупити. То не менше 200 тисяч гривень треба. От тут би і гроші від сланцевого газу згодилися!», — каже сільський голова Олександр Конон.

« Нічого страшного в цьому не бачу, — каже сільський голова про можливий видобуток сланцевого газу в Заболотцях. — Нам пояснювали технологію. Родючий ґрунт вони знімуть, відкладуть у сторону. Потім буритимуть. Після закінчення робіт зроблять рекультивацію і ґрунт засиплють назад. До речі, у нас уже вишки стояли раніше, щось шукали. Тільки зовсім на іншому краю села».

Не проти видобутку сланцевого газу на своїх землях і селяни.

«Я чув про сланцевий газ. Я не проти, — сказав один із найстарших жителів села дід Степан Семенуха і буквально ошелешив своєю обізнаністю: — Азаров сказав, що за 20 років ми продаватимемо газ. В Америці був газ по 460 доларів, а як стали видобувати сланці, то став по 110–120. Може, й у нас буде дешевше».

Що конкретно матимуть від газу фінансово, у сільській раді ще не знають: землі, на яких відбуватиметься розвідка, є приватними. А належать вони місцевій пенсіонерці Софії Микитівні. Вона все життя працювала у колгоспі на ланці, техпрацівницею. Заробила пенсію у 1 тисячу 30 гривень.

«Місяць тому до мене приїжджали люди, сказали, що пай в оренду візьмуть, — розповіла Микитівна. — Але ніяких документів ще не бачила. Спочатку говорили, що заплатять п’ять тисяч гривень, потім підняли ціну до семи тисяч. Сім’я велика, гроші треба. Навіть за той же газ заплатити, щоб хату взимку нагріти. А може, коли знайдуть, він дешевшим стане...

У СІЛЬСЬКОГО ГОЛОВИ СВОЇ МРІЇ НА «СЛАНЦЕВІ» ГРОШІ — ДОРОГИ ЗРОБИТИ
До словаі, минулого тижня Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до бюджетного кодексу щодо коштів від використання державної частини виробленої продукції відповідно до угод про розподіл продукції».
Як зазначається у пояснювальній записці, документом пропонується розподіляти кошти від реалізації частини видобутих вуглеводнів. Відповідно до угоди про розподіл продукції, вони передаються органам місцевого самоврядування в таких пропорціях: 50% — обласній раді, 25% — районній раді й 25% — сільській (селищній) раді.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ВАСИЛЬ Показати IP 17 Листопада 2013 20:20
НУ ВСЕ,БУТИ НОВОМУ КУВЕЙТУ НА МІСТІ ЗАДРИПАНИХ ЗАБОЛОТЕЦЬ.А ТОЙ НЕДОУМОК,ЩО ГОЛОВОЮ ЗВЕТЬСЯ,ЗОВСІМ СТРОАХ ВТРАТИВ.ТОЙ НЕУК ХОЧ НА ЯКУСЬ МИТЬ УСВІДОМЛЮЄ ЩО КОЖЕ?дО ЧОГО ТУТ САДОК,ЯКІ ДОРОГИ І ЦЕ ТОЙ ЧОЛОВЯГА ,ЩО УЖЕ ТРИ РОКИ ДАРМА ПРОЇДАЄ БЮДЖЕТНІ ГРОШІ.ГАНЬБА ТАКИМ КЕРМАНИЧАМ СЕЛА.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus