USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Розкрадання в Укроборонпромі: у ГПУ, СБУ і НАБУ брали хабарі за закриття справ

11 Березня 2019 21:07
Журналісти проекту «Наші гроші» заявили, що працівники різних правоохоронних органів України брали хабарі за закриття проваджень щодо розкрадань в українському оборонному комплексі. Зокрема, провадження стосувались фірм Порошенка-Гладковського та компаньйонів його сина.

Про це йдеться у розслідуванні проекту BihusINFO, передає Еспресо.

За даними журналістів, майже всі правоохоронні органи кілька років знали про застосування сумнівних схем в українському оборонному комплексі. Йдеться, зокрема, про СБУ, ДФС, НАБУ, ГПУ.

Журналісти оприлюднили листування керівника компанії «Оптімумспецдеталь» Андрія Рогози з працівником СБУ, в якому він жаліється, що не встигає зібрати гроші на нові хабарі для закриття кримінальних проваджень. Йдеться про справи, які відкривали ДФС та ГПУ.

Зокрема, у листопаді 2016 року Рогоза і бізнесмен Жуков обговорювали передачу хабара у $30 тисяч – 20 для ГПУ і 10 для ДФС. ДФС першою серед правоохоронних відомств відкривала справи щодо конвертаційних центрів та «Оптімумспецдеталь». Це підприємство мало бути покаране за ухилення від сплати податків.

Рогоза у розмові з працівником СБУ жалівся, що закрити справу у ДФС дешевше і легше, ніж у ГПУ. За даними журналістів, з Рогозою спілкувався слідчий київського управління СБУ Дмитро Москаленко. Гроші йому передавали через водія.

З листування Рогози та Жукова стає зрозуміло, що йшлося про регулярні платежі.

У лютому 2017 року вони обговорювали, чому СБУ розслідує їхні оборудки з бронетанковими заводами попри те, що у відомстві є «їхня» людина. Домовилися, що справу спробують закрити, навіть якщо його веде інший підрозділ СБУ, а не той, де знаходиться Москаленко.

Москаленко, за даними журналістів, за свою роботу отримав БМВ Рогози. Хоча він просив один з Мерседесів, який належав Жукову.

Також Рогоза та Жуков впливали на хід слідства, яке вела військова прокуратура (ВП). Це відомство розробляло фірму Рогози ще з кінця 2015 року. За півроку слідства розтрати не були виявлені.

17 лютого 2017 року Рогоза і Жуков обговорювали у листуванні можливість закриття справи у військовій прокуратурі за $20 тисяч.

Навесні 2017 року військова прокуратура зробила третю спробу розслідувати оборудки Рогози-Жукова. І ця спроба була більш глибокою, ніж попередні дві. Але потім ухвала про проведення обшуків в Укроборонпромі зникла навіть з судового реєстру.

Також військовими оборудками цікавилось НАБУ. У грудні 2016 року Жуков вимагав від Рогози терміново вирішити питання на рівні заступника директора НАБУ Гізо Углави. Йшлося про вилучення Оптимумспецдеталь зі створеного НАБУ переліку фіктивних компаній. Наявність у цьому переліку зупиняла виплати з боку Укроборонпрома.

А вже в січні 2017 року з’явився уточнений перелік, в якому не було підприємства Оптимумспецдеталь.

За даними журналістів, посередником між Рогозою-Жуковим та НАБУ виступав так званий агент Євген Шевченко. З ними співпрацював працівник НАБУ Дмитро Литвиненко.


25 лютого проект «Наші гроші з Денисом Бігусом» оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі. Президент фактично визнав достовірність розслідування «Наших грошей» і звільнив Олега Гладковського з посади заступника секретаря РНБО. САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених журналістами фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

Згодом генпрокурор Юрій Луценко розповів, що фірма «Оптимумспецдеталь», яка фігурує у скандальному розслідуванні про розкрадання в оборонному секторі, отримувала потрібні довідки від «знайомих» у СБУ, ДФС та НАБУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Укра Показати IP 11 Березня 2019 21:41
Що далі, знову рука Москви?&
123 Показати IP 11 Березня 2019 21:42
А на рівні області що не таке саме кришування?
Нік Показати IP 11 Березня 2019 22:51
Та ні,Порошенко так не може. Він томос нам дав,хіба така людина може красти?
20-30 Показати IP 11 Березня 2019 23:57
Для чого влада настворювала ці НАБУ... Щоб їм носили по 20-30 тисяч хабарів??? І все тяжкого злочину як і не було...
Тор Показати IP 12 Березня 2019 03:32
Потрібен буде палач вішати цю погань? Виконаю із задоволенням.
Однозначно! Показати IP 12 Березня 2019 09:11
Добряче "команда " працювала ..та й ще попрацює ,бо за рейтингами "вояжер "на Галичині лідирує ,його бачать знову на троні з грошей..Кращого годі й чекати ...
руля Показати IP 12 Березня 2019 09:38
так!!! їх треба ху*****!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus