USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Пріоритетним на Волині є розвиток шкіл для дітей з особливими потребами, – нардеп

4 Жовтня 2018 21:13
Про наслідки реформи освіти для закладів обласного значення, об’єднання шкіл та нові правила конкурсу на посаду директора освітнього закладу у переддень святкування Дня вчителя розповів в ефірі телеканалу «Аверс» депутат Волинської обласної ради від УКРОПу Олександр Курилюк.

Про це повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

«Переслідуючи мету – скоротити видатки центрального бюджету на фінансування освіти – столичні можновладці ускладнюють і без того непросту ситуацію в галузі освіти. Найбільша біда в тому, що освіта для них не є пріоритетною. Міністерство фінансів змінило формулу субвенції, результат – недофінансування освіти. Навіть прогресивні зміни, коли вони не підкріплені фінансовим ресурсом, не дадуть результатів. Ще одна проблема, на мою думку, полягає у системі запозичення чужих освітніх практик, які себе не виправдовують. Потрібно розвивати та вдосконалювати свою українську систему освіти, яка напрацьовувалася упродовж багатьох років», – переконаний Олександр Курилюк.

Нагадаємо, що у Волинській області – 16 комунальних закладів загальної середньої освіти. Серед них 9 спеціальних для дітей з особливими освітніми потребами. За словами депутата, розвиток саме цих закладів залишається пріоритетним.

«Волинська обласна рада, насамперед, завдяки її голові Ігорю Палиці, підтримку комунальних закладів освіти визначила як пріоритетну. Однак, місцева влада позбавлена права самотужки обирати модель закладів освіти комунальної власності, усе залежить від недосконалих законодавчих норм.

На нашу думку, кожний заклад такого рівня заслуговує на певну автономію в організації процесу навчання. Проблем в освітній галузі надзвичайно багато, тому вирішити їх можна лише шляхом спільного обговорення, залучення очільників та працівників закладів спільної власності територіальних громад, сіл, селищ та міст області», – зазначив Олександр Курилюк.

Не менш актуальним залишається питання об’єднання навчальних закладів з метою зменшення видатків та підсилення їхньої матеріально-технічної бази. Зокрема, на сесії Волинської обласної ради 26 вересня було прийнято рішення про об’єднання Сенкевичівської гімназії та Володимир-Волинського ліцею. Олександр Курилюк зазначив, що депутати прийняли найоптимальніший варіант.

Зміни торкнулися і умов проведення конкурсу на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти Волинської обласної ради.

«Усі очільники комунальних закладів освіти – це чудові педагоги та хороші менеджери. Що стосується критеріїв, то освітянська комісія визначила їх кілька – любов до дітей, до професії, авторитет у колективі та стратегічне бачення розвитку закладу.

Впевнений, що конкурсна система – максимально прозора та чесна, а тому просто не може завадити справжньому професіоналу продемонструвати усі навички та уміння», – підсумував Олександр Курилюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus