USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Про «мир» на Донбасі

28 Листопада 2015 19:00
Солдати розповіли, що на передовій зараз дуже важка ситуація. Натомість командування штабів вважає, що перемир’я зберігається, а стріляють лише поодинокі провокатори. Мирне населення живе, як на вулкані, - повідомляють «ФАКТИ».

Відомо, що солдати на фронті найбільше не люблять так званого перемир'я, коли не можна відповідати на обстріли ворога. Про те, які труднощі відчувають рядові і що зараз відбувається на передовій, розповів один з бійців 30-ї окремої механізованої бригади, що дислокується в районі села Луганське Донецької області.

- Щодня терористи ведуть по нас сильний вогонь, - розповідає рядовий Олег. - Ми, як завжди, під час перемир'я не маємо права сказати їм слово у відповідь. Та й нічим. Стріляють по нас вдень і вночі, є загиблі і поранені. Я не знаю, що вам говорять штабісти у своїх прес-релізах, але ситуація дуже важка. Під час чергового перемир'я всі очікують чуда, але воно не приходить - «ховається» десь.

До слова, за останній тиждень на Волинь зі сходу надійшли звістки про смерть трьох бійців: 21 листопада під час виконання завдань у зоні АТО обірвалося життя лучанина Валерія Марцинюка, 27 листопада стало відомо про смерть ще одного Героя, лучанина Віктора Мельничука, а сьогодні вночі повернувся додому у труні уродженець селища Торчин Юрій Полозняк. З початку проведення антитерористичної операції до рідних домівок не повернулося більше 150 синів Волинської землі.

- Чи поліпшилися побутові умови воїнів?

- Та які умови можуть бути на передовій! - Вигукує Олег. - Ти сидиш в холодній ямі або сирому підвалі. Як і раніше, гаряча їжа раз на три дні. Зазвичай давимося сухим пайком, який вже поперек горла стоїть. Холодно, мокро, багато бійців хворіють. Але грип на фронті давно не вважається серйозним захворюванням. Похід в баню, а також прання, зміна білизни, як і раніше, - свято. Для того, щоб групу бійців відвезти помитися, їх потрібно кимось змінити. А змінювати ніким! Катастрофічно не вистачає людей. Мобілізовані біжать з передової куди подалі. Пояснюють, що нехай краще їх посадять у в'язницю, ніж будуть гарматним м'ясом. Контрактники ж не можуть покинути свій пост – на них чекає не цивільний, а військовий суд. Та й совісті у контрактників, напевно, більше. Не залишати ж лінію фронту! Якщо потрібно, ми грудьми ляжемо, але далі не пустимо ворога.

- Ходять чутки про підготовку наступу терористами

- Ми, напівголодні, застуджені і практично беззбройні (артилерію, згідно перемир'ю, відвели), спостерігаємо, як ворог стягує танки. Для яких цілей це робиться, важко сказати. Чи то хочуть серйозно нас налякати, чи то дійсно намічається щось широкомасштабне. Чим все закінчиться на цього разу, час покаже. До отримання команди «до бою» маємо можливість оцінити техніку противника. У нас такої, на жаль, немає.

- Але воєначальники стверджують зворотнє: держава, мовляв, виділяє гроші на закупівлю нового озброєння у великих обсягах.

- Можливо, на папері так і відбувається ... Тільки злодійство, махінації, розкрадання - нікуди не зникли. Нас обманюють, на нас заробляють. Гучні справи, викриття - це гра на публіку. Але я вам всю правду розкажу ... на пенсії, якщо доживу.

Тим часом у штабі батальйону, який, як повідомили бійці, знаходиться в 30 кілометрах від передової, вважають, що перемир'я йде за планом.

- Обстановка в зоні проведення АТО стабільна, - розповідає начальник штабу батальйону 30-ї окремої бригади Артем Помаз. - Є незначні порушення з боку терористів. Але справжній мир, як кажуть, не за горами.

- Ворог здатний почати несподіваний наступ?

- Такі чутки ходять не вперше, але вони не виправдовувалися, - відповідає Артем Васильович. - Вся важка техніка з обох сторін відведена.

- А як ви поясните щоденну канонаду з боку ворога?

- Це провокації окремих груп, які не контролюються керівництвом бойовиків так званих «ЛНР» і «ДНР». Але ми не піддаємося на такі провокації.

- Чи поліпшилися побутові умови бійців на передовій? Є у них можливість нормально харчуватися, помитися?

- Гаряче харчування у нас три рази на день. А в душі не миється хіба що лінивий - баня до послуг цілодобово. Немає проблем з обмундируванням, в наявності форма літня і зимова, правда, якість матеріалу залишає бажати кращого.

- Зараз холодну пору року. Багато у вас застуджених бійців?

- Таких немає.

- А як з особовим складом? Новачки не підводять, не тікають?

- Все добре, вони чудові хлопці!

Село Луганське в прямому значенні нині знаходиться на лінії вогню.

- Канонада слухаємо кожен день, незалежно від того, оголошено перемир'я чи ні, - говорить житель села Луганське Володимир Іванович. - Від рішення чиновників припинити вогонь тихіше не стає. Однак чути розриви снарядів - півбіди, наші вуха давно звикли до моторошного гуркоту і не бояться оглухнути. Страшно інше: наш дім перетворився на руїну - майже всі вікна вибиті, в кухні немає даху. Електрика відсутня, опалювати нічим. Сарайчик, де знаходився вугілля, згорів. Як і гараж разом з інструментами. У наш двір прилетіло п'ять мін, на город - штук 30. У результаті цього загинули двісті кущів елітного винограду, повністю знищена пасіка. Мед розлився по землі ...

- Вам обіцяють допомогу у відновленні втраченого?

- Ми ходимо, якісь папірці збираємо на допомогу, і на тому все закінчується. Кажуть, коли будуть гроші, тоді дадуть знати. Якщо чесно, то відбудовувати і ремонтувати поки не час. Завтра чергова міна може потрапити в наш будинок, знову все загориться або взагалі звалиться. Добре б, щоб високопоставлені чиновники побували у нас в гостях, хоча б кілька днів пожили. Я особисто поселю у себе, причому абсолютно безкоштовно.

- Чи не крадуть з порожніх будинків?

- Через те, що в селі практично не залишилося жителів, мародерство процвітає. Виносять все до нитки - побутову техніку, килими, меблі, видирають вікна та двері, навіть знімають електричну проводку.

- Як гадаєте, скоро очікувати миру?

- Ми живемо, як на вулкані - не знаємо, що принесе нам черговий день. Але вам з Києва видніше, коли закінчиться війна, у нас же тут і натяку на мир поки немає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 28 Листопада 2015 19:05
Нема слів.............
Две цитаты из статьи Показати IP 29 Листопада 2015 02:02
- Та які умови можуть бути на передовій! - Вигукує Олег. - Ти сидиш в холодній ямі або сирому підвалі. Як і раніше, гаряча їжа раз на три дні. - Гаряче харчування у нас три рази на день. А в душі не миється хіба що лінивий...
Бувалий Показати IP 3 Грудня 2015 10:49
А смим собі зготувати" не судьба"?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus