USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Про УПА на Волині розповідають у Кортеліському музеї

14 Жовтня 2015 15:40
У Кортеліському історичному музеї відкрили виставку «УПА на Ратнівщині», яка приурочена до Дня захисника України та річниці створення Української Повстанської Армії, - повідомляє «Музейний простір Волині».

Ця героїчна і водночас трагічна сторінка в історії нашого краю поки що вивчена дуже мало. Але завдяки допомозі Богдана Зека, який зараз працює на посаді наукового працівника Волинського краєзнавчого музею, ми отримали значну кількість фотографій повстанців Ратнівщини, які в 40-их – на початку 50-их років минулого століття боролися за вільну незалежну соборну Україну.

Серед них такі відомі постаті, як Михалевич Андрій Сергійович («Кос»), референт служби безпеки ОУН Ковельської округи, Калачук Степан Васильович («Панас»), кущовий провідник ОУН Старовижівського району, до якого в той час входила частина сіл Ратнівщини, Потапейко Лукаш Іванович («Луй»), командир боївки, а пізніше провідник ОУН на території Заболотівського району, та багато інших.

Боротьба, яку вели повстанці проти сталінського режиму, була важкою та нерівною і не було в ній шансів на перемогу. Але на їх обличчях не має і тіні страху чи розгубленості. Ніхто з них не зрадив і не здався в полон. Вони свою присягу на вірність Україні виконали до кінця.

Ще одним цікавим експонатом виставки є алюмінієвий бідон 1945 року, в якому зберігався архів «Коса». Цей бідон відкопали наприкінці 80-их років в лісі біля села Вужиськ. Частина архіву була знищена, але понад 400 документів були передані у фонди Національного музею історії України у Другій світовій війні в Києві. Це дає перспективу на подальше детальне вивчення цього періоду історії нашого краю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 14 Жовтня 2015 16:50
"У Кортеліському історичному музеї відкрили виставку «УПА на Ратнівщині», яка приурочена до Дня захисника України та річниці створення Української Повстанської Армії, - повідомляє «Музейний простір Волині»." - А на цій виставці відображені досягнення УПА, наприклад, волинська різня, о якій, наприклад, нинішні львовяне не знають?
55 до Анонім Показати IP 15 Жовтня 2015 12:18
Краще працюйте з укр.мовою, більше читайте:) а то помилки конкретно видають людину з Ольгіно:)
Ігор Показати IP 9 Грудня 2015 22:23
Потапейко Лукаш Іванович "Луй" це мій двоюрідний дід. Мій рідний дід дещо розповідав про нього.Слава Україні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus