USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Про врятованих лосів на Волині зняли фільм

25 Грудня 2014 11:29
Випадок із врятованю сім’єю лосів на Волині повним правом можна назвати геройським. Ідеться про події на річці Путилівці. Чотири лосі у Звірівському лісомисливському господарстві провалилися під лід. Про це телефонним дзвінком повідомили єгеря Романа Бокія, - інформує «Волинська газета».

Першим побачив у крижаній купелі двох дорослих лосів та двійко їхніх дитинчат майстер лісу Мощаницького лісництва ДП «Цуманське ЛГ» Святослав Ліщук. Він і повідомив про це єгеря ДП «МГ «Звірівське» Романа Бокія, й разом вони взялися відчайдушно прорубувати в кризі канал, яким звірі могли б дістатися до берега.

Дорослі лосі швидко впоралися з небезпечним маршрутом, більш-менш прудко вихопився на тверду землю і малий лосюк. А от із самочкою довелося повозитися: двічі провалювалася в крижану воду, і лише з допомогою синів Святослава Ліщука – Валентина і Юрія – вдалося допомогти звіряткові вибратися на берег.

Згодом воно наздогнало братика та батьків – і всі гуртом розчинилися в заповідних лісах.

А куди вони помандрували та звідкіля йшли?

Про це журналіст видання й говорив із героями-лісівниками.

– Тут проходить міграційний шлях диких звірів, – ділиться спостереженнями Роман Юрійович. – Ідуть вони з Рівненської області через звірівські масиви у район маневицьких пущ. У нас довго не затримуються. Від сили можуть пробути місяць-два. Може, їх не влаштовує кормова база, турбує людський фактор або є інша причина, але ці велетні згодом мігрують у глибинні ліси.

Зазвичай звірі перебираються через Путилівку плавом, адже о цій порі морозів ще нема. А тут річка широка – до двадцяти метрів, робить загин. Із берегів уже лід, віддалік неокріпла крига, ще й присипані сніжком ледь затягнуті промоїни… От і провалилися… Добре, що ми нагодилися.

Роман Бокій відзняв усе на цифрову камеру. Каже, це його другий фільм про порятунок диких звірів.

– Лось – рідкісна тварина, – каже рятівник. – Зазвичай, як хороший корм і добрі умови, самка приводить двох лосенят. Торік зима була легка, великих морозів і снігів не було, ось і народила двійню. Побачити сімейство лосів, ще й напередодні Різдвяних свят – суще диво. Рідкому природолюбу так пощастить. Усі четверо триматимуться разом, допоки молоді не знайдуть пару, а лосиха не приведе нове потомство.

Але й тоді звірі не втрачають зв’язку: твориться стадо, лосиний рід.

Роман Бокій уже зробив презентацію свого фільму. Першими глядачами стали друзі, дружина Ірина та доньки. Старшенькій Ані – три рочки, і вона у великому захваті від таткового кіно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
лось Показати IP 25 Грудня 2014 11:36
молодці.дякуєм вам .
Patrik Показати IP 25 Грудня 2014 12:33
На сьогоднішній день цей фільм просто життєво необхідний... До речі, ну надзвичайно актуальна тема фільму, інші картини в порівнянні з цією не мають жодного права на життя... Тут чітко показано проблеми Волинських лосів, хіба може щось бути важливішим в цей "радісний" для країни час? А якщо без жартів, то дійсно хотілося би нарешті побачити український кінематограф, який висвітлював би реальні проблеми пересічного українця, його внутрішній світ, який би загартовував громадян до можливих випробувань і виховував в них патріотичні та інші винятково позитивні настрої... Східний сусід давно і небезуспішно над цим працює, згадайте фільми "9 рота" , "Маршбросок", чи "Грозові ворота". А за Волинських лосів, за природоохоронну ідею фільму митцям щиро дякую, але маю надію що буде колись у нас нарешті і національна ідея.
. до Patrik Показати IP 25 Грудня 2014 12:54
коментар було видалено
Patrik до . Показати IP 25 Грудня 2014 14:37
Коли мова йде про лосів, барани мовчать!
лось Показати IP 25 Грудня 2014 17:25
Немає Колісника і лосі почали повертатись на Волинь.Це добрий знак.
натураліст Показати IP 25 Грудня 2014 17:37
А про впольованих ним лосів на урочищі Гребельки кіно теж буде?
лосюк Показати IP 25 Грудня 2014 17:41
мама казала Колісник поганий дядя
стиць до лосюк Показати IP 25 Грудня 2014 18:08
уже НІ......................

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus