USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Про що розповів Юрій Макаров у Луцьку. ФОТО

29 Листопада 2013 21:00
А чому я маю бути один герой, якщо навколо всі – лайно? Я маю бути таким, як усі. Такі думки руйнують особистість і не дають створити суспільство. Невротик не може бути членом суспільства, бо він реалізує той бруд, який у нього в душі… Про книги, телебачення, ЗМІ і Євромайдан говорив телевізійник Юрій Макаров у Луцьку 29 листопада.

Так, до Луцька завітав відомий журналіст, телеведучий і документаліст Юрій Макаров. Він привіз із собою нову книгу під назвою «За чверть десята». Вона вперше побачила світ на Львівському форумі видавців цього року. Прес-конференцію знаний журналіст розпочав зі слів: «Я органічніше і впевненіше почуваю себе зі сторони, де сидять журналісти, жанр героя «пресухи» для мене новий, хоча це не перша зустріч у такому форматі».

Юрій Макаров розповів, що у студентські роки планував бути сценаристом або кінорежисером. Перші його спроби писати прозу були невдалими. Але з плином часу він усвідомив, що може багато чого розповісти і донести зрозумілою для всіх мовою.

«Оскільки режисера з мене не вийшло, то залишилося реалізуватися як письменник. У книзі «За чверть десята» головний герой не подібний до мене, але деякі деталі твору я писав зі своєї біографії. Героєм твору є умовний дядечко, представник дідів. Ця людина, як і все покоління, усвідомлює, що вона нереалізована, тому що не було можливості. Окрім того, воно звикло до внутрішньої самоцензури, бо коли були можливості, намагалося цих шансів долі уникнути. А той, хто реалізовувався, то мусив йти на певні творчі жертви, або ішов у номенклатуру», - зазначає автор.

Героїнею ж книги, зі слів Макарова, є представниця покоління, яке сьогодні вийшло на Майдан, у якої немає гальм, але вона відповідає за своє життя. І, власне, на зіткненні двох цивілізацій і двох поколінь відбувається конфлікт. «Сучасне покоління нерідко успадковує від старшого здатність замість того, щоб щось зробити, всю свою негативну енергію пускати у висловлювання. Мій герой - людина не зла і його переживання ніяк не відображаються на оточуючих людях, хоча, згідно з сюжетом, він трішки там бешкетує, починає тужити за тим, що не встиг зробити», - розповів Макаров.

Свою книгу автор називає розважальною прозою, але переконує, що йому не хотілось би, щоб з точки зору літератури це виглядало вторинним продуктом. Каже, що мало хто вірить, що журналіст може написати щось вартісне і тому у багатьох починаючих авторів формуються комплекси.

Головними питаннями, зі слів Макарова, які він ставив у своїй книзі, були: чи усвідомлюємо ми, чому ми так живемо, чому ми такі? «У нас зло вселяють, такими констатаціями як «ну, хіба з цими українцями можна щось зробити, немає з ким поговорити». Багато людей акцентують увагу на тому, що всі крадуть, всі ідуть на компроміси. На основі цього у більшості населення формується думка: а чому я маю бути один герой, якщо навколо всі – лайно, я маю бути таким, як усі. Це руйнує особистість і не дає створити суспільство. Невротик не може бути членом суспільства, бо він реалізує той бруд, який у нього в душі», - запевнив журналіст.

Розповів відомий тележурналіст і про свою давню телепередачу «Культурний фронт», яка транслювалась Першим національним каналом. Коли, мовляв, він йшов туди працювати, то надіявся, що канал змінить обличчя. «Невдовзі я зрозумів, що нічого не зміниться, бо згідно з моїми підрахунками, там працювало удвічі більше людей, ніж було потрібно. Маючи свою програму, я намагався внести порядок у загальний безлад, але наскільки це було потрібно, я не знаю. Напевно, мало хто пам’ятає про цю телепрограму і, швидше за все, вона була непотрібною», - згадує телеведучий.

На його думку, 95% сучасного телебачення існують в режимі футбольного клубу чи кріпосного театру. Тобто чимало власників телевізійних ЗМІ мають інші джерела доходів, а телебачення для них - інструмент піару і власної реклами. Макаров навів простий приклад, мовляв, телеканал «Інтер» в рік заробляє 100 мільйонів доларів, а витрачає на виробництво, утримання - 170 мільйонів доларів, подібна пропорція і на 1+1. «Ринок не може прогодувати таку кількість каналів і вони стають збитковими. Однак люди, які їх утримують, використовують канал як ресурс впливу», - резюмував Макаров.

Макаров каже, що у нашій державі не бракує джерел для створення культурних матеріалів чи телепрограм, але українському суспільству потрібно визнати, що Україна – це провінція, тому що культурних столиць можна нарахувати декілька. Театр в Україні нерозвинений, а от сучасна українська література, на думку письменника, цікава і перспективна.

Наголосив телевізійник і на тому, що сучасний медіа-простір переповнений програмами однаковими за своїм форматом. Вони, мовляв, зорієнтовані на одного і того ж споживача.

Наостанок Юрій Макаров поділився думками щодо перспектив Євромайдану. Він переконаний, що люди, які вийшли на вулицю, зможуть реалізовувати набутий досвід у вирішенні менш масштабних проблем. «Ті люди, які вийшли на Євромайдан, точно знають, що всі навколо - не шахраї і не вороги одне одному, ми можемо довіряти одне одному, ми можемо разом робити ефективні речі. Якщо молоді українці використають цей досвід, то буде чудово, а якщо ні, то чекатимемо нового Майдану» - зазначив Макаров.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus