USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Пропозиції перейменування вулиць Луцька: від Діда Панаса до Святого Миколая

22 Березня 2016 17:50
Згадати у назвах вулиць знаного актора Петра Весклярова (діда Панаса), патрона міста Святого Миколая та низку інших постатей просили членів комісії з впорядкування назв вулиць.

Про це йшлося під час засідання тимчасової комісії міськради з питань впорядкування назв вулиць Луцька 22 березня.

Голова комісії Юлія Вусенко озвучила ініціативу перейменування вулиці Ярощука на вулицю видатного українського діяча Сергія Тимошенка. Ярощук очолював облвиконком, був секретарем Рожищенського райкому компартії (втім, не підпадаючи під закон про декомунізацію), а Сергій Тимошенко є співзасновником національного стилю в архітектурі, серед його проектів – вишукані міські садиби у Києві та Харкові, серія залізничних станцій на Кубані.

Вирішили взяти пропозицію до уваги та напрацювати рішення під час наступного засідання комісії.

Окрім цього, зачитали пропозицію назвати одну з вулиць міста на честь Петра Весклярова, ведучого передачі «На добраніч, діти», відомого як Дід Панас. Український актор театру і кіно, телеведучий, заслужений артист у період з 1946 по 1959 мешкав у Луцьку, де працював в обласному музично-драматичному театрі.

Інша пропозиція стосувалася вулиці Пащевського. Одну з вулиць Луцька просили перейменувати на честь головного капелана армії УНР, генерал-хорунжого Павла Григоровича Пащевського.


Представниця Інституту національної пам’яті Леся Бондарук зауважила, що цю назву врахували у рамках пропозицій з декомунізації. Так, пропонували перейменувати на його честь вулицю Воровського. Пропозицію робочої групи щодо декомунізації члени комісії вирішили врахувати.

Колектив Луцького національного технічного університету пропонував перейменувати частину вулиці Станіславського на честь покійного ректора вишу Віктора Божидарніка. Втім, таку пропозицію комісія знову не підтримала.

Наприкінці засідання член комісії Павло Данильчук озвучив пропозицію назвати одну з вулиць міста на честь героїв «Волинської січі» - сотні Самооборони, до якої під час Революції гідності долучилися лучани, або на честь Героїв АТО.

Взяли до уваги звернення, у якому йшлося про необхідність перейменування вулиць у місті на честь постатей та народів, пов’язаних з волинської історією та географією. Йшлося про імена князів Любарта, Вітовта, Свидригайла, відомих волинян Олени Пчілки, Габріели Запольської, Вацлава Земана, князів Чорторийських, Радзівілів. Прикрою помилкою автор звернення назвав відсутність у місті вулиці Святого Миколая, адже кожне європейське місто має вулицю свого покровителя. Також пропонувалося згадати міста-побратими Люблін, Жешув (Ряшів), Білосток. На мапі міста закликали створити вулиці Литовську, Вірменську та Польську, на честь лучан, які творили та прославляли місто.

Нагадаємо, що під час засідання вирішили спрямувати на довивчення питання перейменування вулиці Крилова (їй пропонували дати ім’я Юзефа Лободовського, а згодом – Вітовта Великого). З мешканцями обговорять питання перейменування вулиці Московської, яку хочуть назвати на честь В’ячеслава Хурсенка.

Вулицю Даргомижського комісія наразі не рекомендувала перейменовувати на честь Кузьми Скрябіна, як пропонувалося під час минулого засідання. Ця ініціатива викликала спротив діячів культури, які підписалися під зверненням про збереження чинної назви вулиці.

Комісія не підтримала звернення щодо перейменування однієї з вулиць міста на честь Бориса Клімчука.

До наступного засідання хочуть напрацювати банк пропозицій щодо перейменування вулиць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Роман Показати IP 22 Березня 2016 17:57
Вулиця Діда Панаса. Класно :))) Давайте перейменуємо вул. де знаходиться пенсійне управління, :)))
Вася до Роман Показати IP 22 Березня 2016 18:38
Краще Баби Параски
semen до Вася Показати IP 22 Березня 2016 19:55
....а ще про "папу карлу" забули....(виниченка)
Ги Показати IP 22 Березня 2016 18:24
Вул Пащевського на Пащенка ідеально ))))))))))))))))))))))))))))) саме то
нарід України Показати IP 22 Березня 2016 20:05
Молодці, комісія! Дальше так принципово працювати! А то ще буде пропозиція назвати вулиці імені яеика чи кідалова!
Місто Показати IP 22 Березня 2016 21:20
А чому не називати милозвучно - вулиця Яблунева, Квіткова, Липова і т. д.?
Лучанка до Місто Показати IP 3 Березня 2017 23:03
Дуже свіжа думка. В Луцьку вже давно є Яблунева, Липова, Вільхова, Соснова, Берестова, Дубова, Кленова, Ясенова, Березова, Вербова, Горіхова, Грабова, Каштанова, Квітова, Малинова і т. д.
сашко Показати IP 23 Березня 2016 06:24
чим би дитя не тішилося, аби не...
бетя саламоновна Показати IP 26 Березня 2016 13:38
о бендера миши япончика.сони золотой ручки.корейки шуры балаганова и детей капитана шмидта-слабо?
Ато Показати IP 31 Травня 2016 10:18
Не ато а гражданская война. В гражданской войне нет героев.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus