USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Протест: шахтарі Волині вийшли на попереджувальний страйк

24 Грудня 2014 10:08
До півтисячі гірників Нововолинська вийшли сьогодні на центральну площу міста з вимогами виплатити заборговану заробітну плату та відновити фінансування вугільної галузі.

Голова профспілки шахтарів Юрій Калістратов окреслив основні проблеми, які вивели шахтарів на попереджувальний страйк. Це зокрема недофінансування державного бюджету по виплаті заробітних плат, що сягнули 36 мільйонів гривень. Нововолинські шахти виконали паливні завдання на 72,9% до річного плану. Видобуток вугілля припинено у зв’язку із проблемами в електропостачанні, оскільки шахти отримують електрику не напряму від ПАТ «Волиньобленерго», а через підприємства регіональних електромереж, які є посередниками в реалізації, то і ціна на електроенергію завищена: замість 96 копійок, шахти змушені купувати її по 1 гривні 28 копійок Таким чином виникла заборгованість за електроенергію, яка сягнула 1 мільяйрд 200 мільйонів гривень. Загалом, згідно з планами уряду, до 2019 року у Львівсько-Волинському вугільному басейні має лишитися лише одна шахта №10 «Степова».

Представник шахти №1 висунув вимогу не переводити підприємство у так звану третю групу, що означає її закриття. Запропонував дозволити працювати шахті протягом 2015 року, адже на ній працює 70% молоді, яка залишиться без роботи, тож, краще дочекатися пуску шахти №10 «Нововолинська» і перевести гірників на неї.

Своєю чергою, Георгій Новосад виступив від імені колективу шахти №10 «Нововолинська», яка будується вже 26 років, і запропонував вимагати у вищого керівництва держави фінансування добудови шахти.

Опісля заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук окреслив президентське бачення енергетичної безпеки державами, а саме - відмова від російського газу та підняття власної економіки.

«Позиція уряду у виконанні такої стратегії викликала у нас всіх через нерозуміння ситуації. Нам треба бути об’єднаними і допомогти нашому уряду почути людей та разом будувати стратегію енергетичної незалежності. Нам говорять: нововолинське вугілля не підходить до електростанції, але ж таке саме вугілля в Польщі дозволяє їм бути енергетично незалежними», - зазначив Сергій Кошарук і додав, що голова ОДА Володимир Гунчик зараз в Києві і працює над вирішенням проблем шахтарів.

Перед ними із запевненнями про знання проблеми і намаганням її вирішення виступив також мер Нововолинська Віктор Сапожніков.

«Прийнята програма уряду. Спілкуючись із першим заступником міністра енергетики та вугільної промисловості, я зрозумів, що вугільна галузь буде ліквідована. Що ж це за програма дій, коли енергетична незалежність визначається купівлею вугілля на світовому ринку? А результат такий: шахта №1 - вже на закриття, шахта №9 - наступна на закриття», - обурився мер Нововолинська і поділився новиною, що профільний міністр Демчишин підписав лист на міністра фінансів про виділення 12 мільйонів гривень на шахту №10 «Нововолинська». Тож, у шахтарів з’явилася надія до нового року отримати заробітні плати.

На захист уряду виступив помічник нардепа Ігоря Гузя Андрій Бокоч, зауваживши, що в уряді лише 4 міністри Арсенія Яценюка, а 11 - з іншої політичної партії.

Також помічник нардепа запевнив, якщо владці не почують шахтарів, то Ігор Гузь, який нині нібито відстоює їхні питання в Києві, готовий разом із шахтарями перекривати дороги.

Кінець виступу помічника нардепа "тонув" в незадоволених вигуках шахтарів. Натомість виступ колишньої працівниці шахти №1, яка розповіла про те, що на ній є ще третій вугільний горизонт, котрий можна розробляти, підтримали аплодисментами.

Шахтар Василь Каращук запропонував вивести шахту №10 «Нововолинська» із підпорядкування Міністерства енергетики та вугільної промисловості у підпорядкування ДП «Волиньвугілля» і дати можливість добудувати її підприємству «Укрзахідвугілля».

«З 2010 року і до нині діє бандитська схема дерибану бюджетних коштів при будівництві шахти. Її потрібно вивести з-під міністерського підпорядкування, призначити нормального директора, а не такого, який приїхав з Антрацита і «поклав» під себе шахтарів», - зазначив пан Каращук.

На завершення протесту прийняли звернення до Президента, Прем’єра, Голови Верховної Ради, голови профільного комітету Верховної Ради, нардепа Гузя, Міністра енергетики та вугільної промисловості, голови ОДА, мера Нововолинська з переліком вимог, які загалом зводяться до належного фінансування вугільної галузі Волині.

В разі їх невиконання шахтарі погрожую перекриттям доріг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
месник Показати IP 24 Грудня 2014 10:19
А нашій Владі ця промисловість не потрібна!!! Їм простіше у Африці купляти!!! Ще в них язик повертаэться казати що в нас паливна криза!!!! Міліони витрачають на епутатьське утримання, а на розвиток вугільної промисловості ніхэра!!! Дограються що і Нововолинськ відокремиться від України!
Анонім до месник Показати IP 24 Грудня 2014 11:38
Сепаратюга! Держи колорада! Кацапская морда! Где там Айдар? Будем ногти рвать и свастики на жо.е железом каленым выжигать! ВСУ, разворачивай стволы на Нововолынск, пока не утек. Грады, Точки У, чо там еще осталось - всеми стволами мочите по садикам, школам, больницам и жилым домам Нововолынска! Вам не привыкать, опыт-то не пропьешь! Смерть сепаратюгам, гадам таким!
1 до Анонім Показати IP 24 Грудня 2014 11:48
ти хворий чи це просто такий дивний сарказм?
Анонім до 1 Показати IP 24 Грудня 2014 11:52
А что тебя смущает? По отношению к Донецку и Луганску все это на полном серьезе, ноль сарказма. Остается что? Болезнь, ты сказал? Ну таки да, видимо так оно и есть.
месник до Анонім Показати IP 24 Грудня 2014 12:23
Я твій тонкий натяк зрозумів)))) Але це факт, що зневірені Дончани та Луганчани вже готові і Чорта були підтримати, но не нашу Владу!!! З часів незалежності, про Донбас думали лише бандюгани, які доїлися з вугілля і керамічної глини!!! Нашій Владі на промисловий, міліонний регіон було наср.ти!!!! Тільки плани, виконання, Дай, Дай, Дай!!! Тому угрупування окремих осіб втерлося у довіру населення. Кидаючи мізерні подачки такі як Яник і вилізли!!!! Але в тому, не вина самих людей, а вина всіх Президентів та урядів які були і які э!!! Чому на них не звертали уваги??? Да тому що всім було вигідно зробити міліардно-прибутковий район дотаційним!!! То в чому вина цих людей???
месник до месник Показати IP 24 Грудня 2014 12:27
Да і саме головне!!! Якаб Влада не була, ніхто не даэ право будь кому порушувати територіальний устрій Держави!!!
виборець до месник Показати IP 24 Грудня 2014 13:21
Ну так ви ж цю владу недавно обирали і ви не здогадувались як Кабмін і Ко. будуть працювати і на що вони здатні???!!!
месник до виборець Показати IP 24 Грудня 2014 15:38
А ви мені скажіть тільки одне!! За кого було голосувати???? Ці всі хто мали гроші, мали змогу заплатити 15 мінімумів за кандидацтво, провести виборну кампанію, ті і пройшли!!! Варіант інший, всі поставили галочку 'проти всіх'' і що тоді??? Знову перевибори, за нашіж кошти!!!! Тому народ серед багатьох зол обираэ одне!!! Да не спорю що самі винні, ну а кого обирати????
Світлана Показати IP 24 Грудня 2014 12:03
коментар було видалено
Валя Показати IP 24 Грудня 2014 12:06
Голосували за Гузя то нехай він вам і помагає, надурив шахтьорів а ви йому повірили
шахтар до Валя Показати IP 24 Грудня 2014 13:25
Там досі біг-морди на в'їзді стоять Гузьовські агітки, от нехай читають, радуються і Бокачів слухають, які локшину їм вішають і захищають уряд, який людей у прірву веде...!
нововолинець до Валя Показати IP 24 Грудня 2014 15:13
гузь свою шкуру продав ще на минулих виборах , крім того що пиз..іти якій він (патріот ) більш нічого не вміє.
свидомий Показати IP 24 Грудня 2014 13:09
Дивни люди Нововолинськ найбильше пидтримав Евромайдан А в асоциации за пидписання якои нибито стояли ци люди була читко прописана вимога закриття деяких шахт в тому числи и в Нововолинську То чому митингуем це ж пряма вина вашои неграмотности и жадоби зелених грошей яки платили на майдани и яки ви сподивались и дали на халяву вам буде давати Европа и госдеп Тому щоб не опинитись в такий ситуации ще раз перестаньте вирити "чесним" каналам и хоч тришки довиряйте своему розуму и спершу хоча б прочитайте те що так завзято видстоюте
свідомит до свидомий Показати IP 24 Грудня 2014 13:26
А вони хіба читали, їм пояснювали? Їх як стадо вели... а тепер мають!:(
Справедливий Показати IP 24 Грудня 2014 14:27
За кого голосували шахтарі, га, тепер шукайте іх! Кошарук - ідіот, що ти там розказуєш! Чого так мало вийшло шахтарів, іншим добре живеться! На євромайдан всі ходили, на себе і нарікайте! Скоро Гузь буде ховатися від людей, бо просто розірвуть!
Гусь Показати IP 24 Грудня 2014 15:55
Будете ви мене бачити, я голосував за програму уряду і закривають ваші шахти, мені то шо я не шахтьор. Я вже столічний!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus