USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Публікації волинських інтернет-ЗМІ перевірили на достовірність

20 Вересня 2016 14:44
Інститут масової інформації дослідив роботу інтернет-видань України й Волині зокрема на предмет достовірності новин, дотримання у публікаціях балансу думок та відокремлення фактів від коментарів. Результати дослідження підтвердили, що новини у волинських ЗМІ на 98 % - достовірні, що є найкращим показником в Україні. Найбільш збалансовані публікації розміщує Інформаційне агентство Волинські Новини – 64%.

Однак в цілому волинські медіа найменше дотримуються балансу думок, з огляду на всеукраїнський рейтинг.

Так, результати моніторингу інтернет-видань здійснили у 10 регіонах України у серпні 2016 року.

У кожному з них аналізували по чотири провідних інтернет-ЗМІ. Зокрема, на Волині це – Інформаційне агентство Волинські Новини, ВолиньPost, Волинський інформаційний портал і Волинь24. ІМІ проаналізував сто публікацій (по 25 кожного видання) на суспільно важливу тематику.

Стандарт достовірності новин по Україні найліпше витриманий у луцьких інтернет-ЗМІ — 98% новин можна назвати достовірними.

Також у луцьких інтернет-ЗМІ найвищі результати з дотриманням стандарту відокремлення фактів від коментарів – 99% дотримано.

Найменше балансу думок і точок зору дотримано у виданні “ВолиньPost” - 36%, майже порівну у виданнях “Волинь24” і “Волинський інформаційний портал” (ВІП) (48% і 52% відповідно), а найбільше (64%) – в ІА “Волинські новини”.

Як зазначає регіональна представниця ІМІ Богдана Стельмах, недотримання цього стандарту характерне новинам, побудованих на повідомленнях прес-служб (так званий “паркет”). Наприклад, ІА Волинські Новини подають інформацію про те, що “всім луцьким котельням відключать газ”, однак у ній представлена позиція ПАТ “Волиньгаз” і відсутня ДКП “Луцьктепло”. І хоча в тексті згадується, що його представник не прийшов на засідання постійної комісії Луцькради, яка розглядала питання заборгованості, проте важко зрозуміти, чи журналісти через це не могли взяти коментар, чи про це було написано в прес-релізі Волиньгазу. Такою ж незбалансованою є, наприклад, новина у виданні “Волинь24” про реконструкцію дитячої поліклініки в місті Ковелі під міську амбулаторію, єдиним “спікером” у якій є головний лікар медзакладу. Або інформація у виданні “ВолиньPost” про те, що прокуратура повернула державі незаконно передані земельні ділянки, чи про продаж волинської землі з аукціону (“ВІП”) й інші подібні повідомлення.

Моніторинг провели експерти Інституту масової інформації за підтримки Чеського посольства в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
777 Показати IP 20 Вересня 2016 18:56
Ну дуже цікаво, а шановна Б. Стельмах хоч має освіту журналіста?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus