USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Революцію Гідності очима поляків показали лучанам

18 Листопада 2014 18:10
Світлини, які неможливо переглядати без емоцій, презентували лучанам у рамках виставки робіт польських журналістів «Україна - Революція Гідності».

Презентація виставки відбулася 18 листопада у Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

Тут зібрані світлини польських журналістів Піотра Аполінарского, Павла Боболовіча, Костянтина Чаваги, Рафала Дзенцьоловського, Конрада Фаленцького, Войцєха Янковського та Євгена Сало, які були на Майдані впродовж трьох місяців протесту. Фото прослідковують історію подій від 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року включно з безпрецедентно жорстоким нападом на мирних протестувальників. Виставка показує незламний дух та прагнення до волі і творення нового громадянського суспільства в Україні.

Як зазначила Генеральний консул Республіки Польща у місті Луцьку Беата Бживчи, за три дні перед річницею революції на Майдані у Луцьку відкривають виставку фотографій, зроблених польськими журналістами, які були очевидцями незабутніх подій.

«На ці фото не можна дивитися спокійно та без емоцій, адже ми переживаємо моменти, які зображені на світлинах», - зауважила Генконсул.

Вона розповіла, що з перших днів протестів відвідувала Майдан у Луцьку та спостерігає за змінами, які мали б відбутися в Україні після революційних подій. Беата Бживчи визнала, що чимало вдалося зробити, але ще більше потрібно зробити владі та громадським діячам у майбутньому. З її слів, Україна потребує справжніх патріотів.

Беата Бживчи також поінформувала, що сьогодні стартував пробіг журналістів найвідоміших польських ЗМІ, які розпочали естафету під гаслом «Бігом на Майдан». Добігти до пункту призначення планують 21 листопада та бути на Майдані разом із киянами та представниками громадських організацій, учасниками подій на Майдані. Долучатися до акції Генеральний консул запросила всіх охочих.

Консул Кшиштоф Савіцкі розповів, що раніше цей екземпляр виставки експонували в Острозькій академії та у Тернополі (другий екземпляр перебуває у Польщі). Він висловив жаль з приводу того, що у Луцьку, де діє п’ять польських організацій та чимало молодих людей вивчають польську мову, на відкриття виставки прийшло менше відвідувачів, ніж у Острозі та Тернополі. Він зізнався, що молодь у Острозькій академії плакала, оглядаючи виставку.

«Коли студенти Острозької академії запитували мене, чому ми, поляки, це робимо, я замислювався, що відповісти. Ми, поляки та українці, звикаємо до війни, а це страшна справа. Потрібно пам’ятати, що не можна до неї звикати, що війна – завжди простір зла, вона ніколи не може бути нормальна, вона завжди ненормальна», - розповів Кшиштоф Савіцкі.

Автори світлин телефонували йому, коли перебували у вирі подій. Зі слів консула, дехто кричав, дехто плакав та казав, що те, що відбувається – страшне, адже вбивають людей.

З його слів, виставку експонуватимуть ще у двох містах Луцького консульського округу - Дубно та Володимирі-Волинському. Організатори виставки – газета «Kurier Galicyjski», українсько-польський «Галицький клуб», за підтримки польського фонду «Wolność i Demokracja» та польського МЗС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анонім Показати IP 18 Листопада 2014 19:29
Дончанин, співробітник видання " Корреспондент", який належить медіахолдингу Курченка, а насправді Саші Стоматолога. Зараз його очолює відома українофобка Лєна Бондаренко
Анонім Показати IP 18 Листопада 2014 19:45
Ти забув, ми перед цим масово вчили російську...
Анонім Показати IP 18 Листопада 2014 19:46
а на рахунок історії рідної країни, чи історію країни Моксель?
Анонім Показати IP 18 Листопада 2014 19:52
Привіт Лєні Бондаренко
Анонім Показати IP 18 Листопада 2014 19:52
Цікаво путін виспався?
Анонім Показати IP 19 Листопада 2014 11:11
дивлюсь ці фото і сльози заливають моє обличчя. страшний біль роздирає душу. що переживає мій народ тільки за те, що ЛЮБИТЬ СВОЮ ЗЕМЛЮ і хоче свою ДЕРЖАВУ щасливу ,процвітаючу та багату.
СЕРГІЙ Показати IP 19 Листопада 2014 12:19
Я ЩИРО ДЯКУЮ ГЕНЕРАЛЬНОМУ КОНСУЛУ ПОЛЬЩІ ЩО У ЛУЦЬКУ БЕАТТІ БЖИВЧИ ЗА ТЕ ЩО ВОНА ВІДВІДУВАЛА ЄВРОМАЙДАН М ЛУЦЬКА2013-2014 РОКИ А ТАКОЖ ЗА ГРОМАДЯНСЬКУ ПОЗИЦІЮ ЩИРО ВДЯЧНИЙ І ЗА ТЕ ЩО ВОНА ВІДКРИЛА ВИСТАВКУ ГАЛЕРЕЯ МИСТЕЦТВ В ЛУЦЬКУ ПОЛЬСЬКИХ ФОТОГРАФІВ ЯКІ БУЛИ В КИЄВІ.ВОНА ГАРНА РОЗУМНА ТОЛКОВА ЖІНКА ЗНАЄ БАГАТО ІНОЗЕМНИХ МОВ ВОЛОДІЄ КОМЮТЕРОМ ЗНАЄ МІЖНАРОДНЕ ПРАВО ЗАХОПЛЮЄТЬСЯ ІСТОРІЄЮ УКРАЇНИ ТА ВСЕСВІТНЬОЮ ІСТОРІЄЮ. ЩИРО ДЯКУЮ ВАМ.З повагою Бондарчук Сергій Юрійович. Випускник 5 курсу Луцького біотехнічного інституту Приватного вищого навчального закладу Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Юрія Бугая.
Волинянин Показати IP 19 Листопада 2014 14:05
Таке відчуття що у нас Майдан почали забувати.....а він змінив і розвернув усю Україну. Єдине що про його нагадує це фотографії на Театральному Майдані.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus