USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Резидент луцького арт-простору Сергій Торбінов: «Це є тотальна правда»

28 Вересня 2018 19:00
У Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ відкрилася групова виставка Палаццо Жан Франко наймасштабнішого осередку луцьких художників. Тут представлені роботи мешканців арт-резиденції на вулиці Івана Франка Дениса Мозговенка, Олександра Паньковця, Андрія Калькова, Влада Холодного, Андрія Горбаля, Володимира Іваницького, Діми Микитенка, Сергія Торбінова, Анни Шевчук, Артема Лук’янчука, Карини Арутюнян, Іштвана Куса. Куратором експозиції є Сергій Торбінов, художник, архітектор, один із засновників PVS.



Між Волинською організацією Національної спілки художників України та художниками, які працюють в локації на вулиці Івана Франка, налагоджена тривала і конструктивна комунікація. За словами голови правління Володимира Марчука, представники цього потужного арт-середовища є активними учасниками численних молодіжних проектів, групових презентацій, подій в Галереї спілки. Неодноразово в цих залах волиняни мали можливість побачити проекти відомих не лише в культурно-мистецькому просторі України, а й закордоном Діми Микитенка, Сергія Торбінова.

Діма Микитенко, Сергій Торбінов, Володимир Марчук


Один із засновників PVS, фотограф Олександр Паньковець у різний час представив тут серії світлин, які отримали найвищі нагороди кількох всеукраїнських професійних фотоконкурсів. В статусній галереї відбулися перші персональні виставки молодих художників цього осередку Іштвана Куса, Володимира Іваницького,

Влада Холодного, Артема Лук’янчука. Карина Арутюнян презентувала тут один зі своїх фотопроектів, а роботи Дениса Мозговенка, Андрія Калькова, Андрія Горбаля демонструвалися під час групових виставок. Наймолодша учасниця Анна Шевчук нещодавно дебютувала на молодіжній виставці «Молода Волинь 2018».



Влад Холодний і Олександр Паньковець


Артем Лук
янчук (крайній зліва)

Автори Палаццо Жан Франко розлого представили гостям презентації свою творчу локацію і філософію платформи візуальних стратегій PVS(англ. Platformofvisualstrategies). PVS заявлена ними повноправним учасником події. Цінності, які об’єднують молодих людей в цьому осередку, є вільна комунікація і позбавлена комерційних зисків свобода самовираження: «Колектив PVSне передбачає співпраці, заснованої виключно на фінансових відносинах, оскільки залишає за собою право самостійно обирати проекти для декламування, опираючись на власні критерії якості, і функціонує виключно на добровільній основі». Тут сформувалася дуже своєрідна мистецька спільнота, індивідуальні творчі практики якої не варто виокремлювати із загального контексту – а це умови їхнього співжиття, відносини та взаємовпливи.

Ілюзія присутності. Олександр Паньковець


Проекти Сергія Торбінова


Гроші на вітер. Іштван Кус


На початку експозиції можна побачити план будинку з вказанням студій і художників, які там працюють, а також фото з актуальним виглядом палаццо Жан Франко. В окремій напівзалі галереї глядачі поринають в особливу атмосферу цієї самобутньої локації, переглядаючи світлини з різних івентів, спонтанних фіксацій буднів луцького арт-простору. Жителі арт-споту регулярно спілкуються зі своїми глядачами під час тематичних лекцій, персональних виставок, переглядів кінофільмів, неформальних вечірок тощо.



Уявіть собі, що ви зненацька потрапили в будинок на вулиці «Жана Франко». Що б ви тоді побачили? «На цій виставці мова йде про процес, – розповідає її куратор Сергій Торбінов. – Ми прийшли до художників у майстерні, і на чому ми їх «засікли», те і представили – через кураторську програму, через працю». Саме осібні практики мистців у їхніх студіях дуже промовисто візуалізують широкий діапазон творчих меседжів та їхню відносну дотичність, зумовлену спільним простором життя. Дослідження процесу як об’єднуючого фактору для мешканців будинку №33 на вулиці Івана Франка стало темою цієї виставки.



Діма Микитенко, яскравий представник українського абстрактного графіті та один із засновників PVS, пояснив іронію назви проекту: «Венеціанське бієналє, яке є одним з наймасштабніших подій в житті сучасного мистецтва, кожні 2 роки збирає багато художників, галерейників, дилерів. Венеція – це старовинне місто, і там нема спеціальних павільйонів для цього. Художники представляють свої твори в старих будинках, які знаходяться в центрі Венеції і називаються палаццо».

Арт-спот на вулиці Івана Франка


«Цей проект – це тотальна правда, Тут немає фальші. Все те, що відчув художник, все те, що ми побачили через працю і діалог, ми тут представили. Художник працює часто замкнуто у своїй майстерні, і дуже важливо прийти до нього, побачити, що він робить, провести діалог, а потім донести це людям», – розповів Сергій Торбінов.

Сергій Торбінов, куратор виставки (зліва)


Організатори проведуть вільну кураторську екскурсію експозицією Палаццо Жан Франко 30 вересня о 18 год. Мова йтиме про цей унікальний мистецький простір як явище, платформу PVS, учасників виставки та відібрані до експозиції роботи. У глядачів буде можливість неформального спілкування з художниками, які мешкають в луцькій резиденції, співпрацюють з PVS і успішно презентують свої проекти не лише в Україні, а й на найвпливовіших європейських галерейних майданчиках Німеччини, Італії, Великої Британії та інших країн.



Найчисленнішими гостями вечірньої презентації Палаццо Жан Франко стали луцька творча молодь, друзі й шанувальники художників. На відкриття виставки прийшли художники Сергій Корсай, Леонід Литвин, фотохудожники Євгеній Боярчук, Віктор Чухрай, Любомир Безручко та інші. Своє враження про побачене висловила гостя події Вікторія Головей, доктор філософських наук СНУ імені Лесі Українки: «Ця виставка навчає нас толерантності». Люди різних поколінь по-різному реагували на представлену візуальну інформацію, і це налаштовує на особливо цікавий діалог з авторами. Бути побаченим і почутим своїм глядачем прагне кожен художник при всьому різноманітті думок про сучасне мистецтво.



Виставка Палаццо Жан Франко вільна для відвідувань і триватиме до 10 жовтня. У волинських шанувальників сучасного українського мистецтва є чудова нагода познайомитися з мешканцями будинку №33 на вулиці Івана Франка, реаліями їхнього творчого співжиття і візуальними практиками.



PVSу facebook

https://www.facebook.com/pvspvspvspvspvs/

PVSу tumblr.comhttps://visualstrategyplatform.tumblr.com/

Про подію на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr18/palatso_zhan_franko/

Фото події – Віктора Чухрая, авторки Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Сергій Показати IP 28 Вересня 2018 19:10
Це вам не Криволапи і Гені з совкового Києва та Львова
Тетяна Показати IP 28 Вересня 2018 22:04
Суперова виставка!
FIO Показати IP 29 Вересня 2018 10:26
Справжні сучасні молоді художники котрі виставляються в европейських галереях куди їх запрошують а не по їдальнях, буфетах і торгових центрах у Луцьку

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus