USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.98

Перший персональний проект «FORMS» Влада Холодного у Галереї мистецтв

22 Березня 2017 09:15
Майбутнє культурно-мистецького середовища міста, регіону, країни формує молодь – талановита і смілива, просунута у своїх живописних комунікаціях і практиках, готова навчатися та дискутувати у реаліях інформаційного ХХІ сторіччя. Можливості продемонструвати індивідуальні творчі напрацювання у одному з найбільших мистецьких просторів Західної України – Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України мають молоді луцькі, волинські художники, бо пріоритетом праці цього галерейного майданчика протягом багатьох років була промоція нового покоління українських мистців.

Лучани були першими глядачами персональних арт-проектів Сергія Радкевича, Сергія Торбінова, Діми Микитенка, Марічки Островської, Іштвана Куса, Каріни Арутюнян. Зараз вони успішно працюють в Україні, а також презентують нашу країну на численних європейських арт-подіях у галузях фотографії, стріт-арту, інсталяції, живопису. За останні 2 роки у Галереї мистецтв відбулися дебюти Володимира Іваницького, Ксенії Дацюк, Ольги Мороз, Ярослави Галькун, Ірини Робак, Олександра Назарчука, Оксани Радкевич, Андрія Куманського, Артура Столярука та інших цікавих початківців у мистецтві.



Персональний проект «FORMS» – під такою назвою у Малій залі Галереї мистецтв НСХУ відбулося знайомство з молодим талановитим художником Владом Холодним. Традиційно автора представив голова Волинської організації НСХУ Володимир Марчук, а привітати Влада з важливою подією у його творчому становленні прийшли члени родини, численні друзі, художники, журналісти, гості галереї. Найтепліше, з особливим хвилюванням вітали дебютанта батьки, а архітектор Тарас Шевчишин налаштовував онука на кропітку працю: «Від Бога дається 15 відсотків, а решта досягається в праці. Працювати, працювати і ще раз – працювати! Щастя тобі на цій нелегкій ниві!».



Отож, пряма мова молодого художника Влада Холодного про свій перший авторський проект.

Розкажи глядачам про себе. Де здобував ти художню освіту? Який мистецький досвід передував сьогоднішньому персональному дебюту?

Народився я в Тернополі в 1993 році, але скоро родина переїхала до Луцька. І я себе пам’ятаю лучанином. Вчився в школі №4, вчився погано (сміється). Продовжив навчання в Державному училищі культури та мистецтв. В 2015 році став бакалавром кафедри графічного дизайну Львівської національної академії мистецтв. Зараз працюю графічним дизайнером. Брав участь у кількох групових виставках Волинської організації Національної спілки, у молодіжному проекті «Молода Волинь», в галереї «Дзиґа» у Львові, а також у роботі мистецьких пленерів у Польщі. В 2016 році проходив стажування медіатором в PinchukArtCentre. І ось сьогодні моя перша персональна виставка.



Які з твоїх вчителів справили на тебе найбільший творчий вплив?

Я вважаю, на моє формування найбільше вплинули викладачі Львівської академії Олег Сосленко та Ігор Шумський. Взагалі, я ціную всіх своїх викладачів, хоча лише після закінчення академії я усвідомив, наскільки великим був їхній вклад у мене. Жодним чином вони не обмежували мене у моєму творчому становленні, допомагали і підтримували професійною порадою.

Мабуть, головна річ, яку мистець має зробити у період своєї творчої молодості – то знайти і відшліфувати власний почерк…

Назва проекту «FORMS» – тобто форми, формування. Я тут об’єднав різні тематичні серії і техніки. Тут представлені роботи з рослинами та стилізованими фігурами, а також офорти невеликого формату. Це моя перша персональна виставка, і я формуюся як художник. Я намагаюся виробити власний почерк. Народження цих робіт – це його напрацювання, робота над своїм авторським стилем. Для мене це, перш за все, робота над собою.



Які технічні знахідки реалізовані у твоїй першій авторській презентації?

Я відштовхувався від популярних прийомів стріт-арту. Колись мистецтво вийшло з галереї на вулицю, воно пройшло там певну еволюцію, ввібрало в себе якісь нові для себе риси. Тут я намагаюся принести техніку, власне сам інструмент стріт-арту до галереї. Мої матеріали – маркер, спреї, акрил. Замість поверхні стіни – папір. Техніка цих робіт – перенесення традиційного у графіті прийому троу-ап до галереї. Троу-ап – швидкий малюнок на заливці, нанесення контуру однією лінією – не надто акуратною.

На твоїх роботах – чоловічі тіла, жіночі тіла у різних позах. На деяких роботах тіла оголені. Відчувається, що мова - не про конкретні емоційні прихильності, а радше про експериментування з положеннями тіл. Чи моделі все-таки були?

У деяких робіт моделі були. (Влад показує на роботи, де зображені з певного своєрідного ракурсу чоловіки, які сидять на стільцях. ) До майстерні заходили друзі, вони сідали, а я малював. Та решта малюнків – це власна фантазія, все з голови. Наприклад, у цих жіночих «ню» моделей не було. У графіті часто експериментують зі шрифтами. У мене замість літер і шрифтів – пози людського тіла. Кожна поза, положення тіла про щось говорить і має свій сенс.

Частини тіл зображених людей непропорційні – перебільшені і деформовані, а, наприклад, голови на більшості робіт зображено аж надто приблизно.

Я свідомо роблю такий ракурс, щоб тіло так виглядало. Для мене тут головне – поза. Це моя мова, алфавіт, де літери – це різні положення людського тіла. Поза і є сенс. Саме це мені було цікавим у роботі.



Чи вдався молодому авторові його творчий задум? Чим проявив себе у презентованих роботах власний мистецький почерк Влада Холодного?

Роздумами та враженнями про побачені графічні твори поділилася голова молодіжної секції Волинської організації Національної спілки художників України Тетяна Мялковська: «Треба дуже довго працювати і вималювати не один кілометр ліній і силуетів, аби навчитися так виділяти домінанту певних виражальних засобів. Цікаво спостерігати реакцію людей, бо існує така тенденція оцінювати твори мистецтва за ознакою «подобається або не подобається», «гарно або негарно». Але продукти творчості – це є результат візуалізації пережитих духовних переживань, психо-емоційних станів. І те, що ми бачимо, – це не результат бажання комусь сподобатися, ні.

Правдиве мистецтво твориться не за критерієм бажання сподобатися глядачу, а наміру якомога точніше віалізувати свої переживання, свій внутрішній стан і глибинні відчуття. На ці переживання ще мають накластися техніка та майстерність – те, що складає авторський почерк. Почерк має бути вгадуваний, не дивлячись на те, що би не малював художник: квіти, оголену натуру чи архітектуру. Незважаючи на молодий вік, у Влада вже є почерк – влучний, промовистий, дуже цільний і пластичний. У мене враження, що ця графіка є пластика на папері. Можу сказати, що вони достатньо скульптурні, достатньо архітектурні. У цього хлопця дуже великий талант і дуже велике майбутнє. Сучасне мистецтво потребує таке серце і такий розум».



Ознайомитися з оригінальними творами молодого художника Влада Холодного у його дебютному проекті «FORMS»шанувальники сучасного мистецтва можуть, завітавши до Малої зали Галереї мистецтв НСХУ на вул. Лесі Українки, 24а. Виставка триватиме ще 3 тижні, а вхід до Галереї є вільний.



Фото робіт надані організаторами, більше про подію – на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr17/vlad_kholodnyy/

Фото події Марічки Островської, автора

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
дівчата і тьотки Показати IP 22 Березня 2017 10:34
Влад так тримати!!
ZiM Показати IP 22 Березня 2017 10:42
Реально дуже круті речі! Класно!
перехожий Показати IP 22 Березня 2017 22:11
Гарна у нас молодь, європейська
Семен Показати IP 30 Березня 2017 20:03
Оце і є мистецтво а сувеніри це базар управління культури

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus