USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Рік змін у Луцьку: реконструкція центрального парку

16 Грудня 2017 07:00
Спільними зусиллями влади і бізнесу центральний парк кардинально змінюється швидкими темпами. Тут вперше за часи незалежності розпочалася глобальна реконструкція з ініціативи депутата міської ради, радника міського голови Ігоря Поліщука.

Про це пишуть на сайті Луцької міської ради.

Це - одне з найулюбленіших місць дітей та дорослих. Тут можна побачити любителів ранкової та вечірньої пробіжок, велопрогулянок, батьків з дітками, а також молодь, яких вабить спокій та свіже повітря.

Тож за короткий період міській владі вдалося вирішити низку проблем, які накопичувалися десятками років.

Зокрема, проведено очищення та поглиблення каналів, розчищення відпочинкової зони біля річки Стир в районі СТ “Спартак”. Згодом там вирівняють територію, встановлять спортивне та дитяче обладнання, облаштують дитячий пляж.

На очищення каналів і зміцнення берегів з міського бюджету витратили понад 200 тисяч гривень. Щоб не застоювалася вода в каналах, комунальне підприємство “Луцькводоканал” встановило насоси вартістю 300 тисяч гривень, придбані за кошти міста.
Зроблено чимало і для облаштування пляжу та прилеглої території. Відремонтували рятувальний пункт, сходи для безпечного спуску у воду. Пофарбували і відремонтували лавочки, смітники, роздягальні, подали питну воду у колонки. Водолази обстежили дно Стиру в районі пляжу, всі затоплені конструкції, старі дерева, небезпечні предмети дістали за допомогою техніки. Тож річка стала безпечною для купання, а пляж — невпізнанно змінився.
До впорядкування парку підходили комплексно. Оновлювали паркові алеї, освітлювали їх, вкладали бруківку з оригінальними візерунками. Завдяки співпраці міської влади та соціально відповідального бізнесу вдалося зробити корисну справу для міста, адже вперше така велика кількість підприємців об'єдналися, вклавши свої кошти у реконструкцію парку.

Алею справа від центрального входу відремонтували за рахунок “ТзОВ “Волиньтабак”. Вони ж встановили і освітлення.

Алеєю від Старого ринку до Центральної алеї займалося “ТзОВ Луцькавтодор-Сервіс”.

Від центрального входу до переходу між меліоративними каналами оновлював ПАТ “Луцьксантехмонтаж № 536”, від переходу між меліоративними каналами до Ротонди — обслуговуючий кооператив ЖК “Яровиця”.

Алея від переходу між меліоративними каналами до вул. Глушець оновлена завдяки “Луцьккомунбуд”, від переходу між меліоративними каналами до центрального входу в парк - завдяки ТзОВ “Забіяка” та приватному підприємцю Юлії Дмитрук.
Напередодні Дня Незалежності засвітилася Алея ліхтарів - арт-об’єкт, який привертає увагу туристів, адже кожен ліхтар — неповторний. Їх виготовляли луцькі підприємства: “Художня ковка”, ЖК “Яровиця”, ТзОВ “Вілія”, ТзОВ “Луцька ДПМК”, КП “Луцькводоканал”, група компаній “PALCHЕ”, ПАТ “ВГП”, ТзОВ “Луцькавтодор”, будівельна компанія “Інвестор”, ТзОВ “Житлобуд-2”, ПАТ “Луцьксантехмонтаж № 536”, ТзОВ “Луцька картонно-паперова фабрика – Україна”. У планах - продовжити Алею та встановити ще 12 ліхтарів.
З’явилася у парку й Алея парасольок. Ініціатором та автором ідеї її створення був Ігор Поліщук. Реалізовували ідею депутат міської ради Сергій Була та ПП “Ространс”.
Окрім цього, на алеях встановили лавки з оригінальною ковкою. Відремонтовано скверик Лесі Українки на центральній алеї. За підтримки соціально-відповідального бізнесу вперше за десятки років повністю почищено фонтани при вході в парк.
Неподалік від Алеї ліхтарів - ілюмінація у вигляді краплин дощу. Її профінансував підприємець Ігор Швець. Окрім цього, на одній з алей висаджено 50 кущів жасмину. Навесні вони радуватимуть своїм цвітом та неповторним ароматом жителів і гостей міста. Жасминова алея стане справжньою окрасою міста, аналогів якій немає в Україні. Згодом цю алею викладуть бруківкою, освітлять її та встановлять лавочки.
Соціально-відповідальний бізнес за підтримки міської ради здійснив повну реконструкцію та ввів в експлуатацію відпочинковий комплекс “Ротонда”, який раніше був руїною.

Для облаштування закинутих територій парку, ліквідації самосіву та вирівнювання газонів придбано мульчер.
“Приємно, що до благоустрою долучилися представники соціально відповідального бізнесу. Є ще багато цікавих ідей щодо облаштування парку. Із настанням весни розпочнеться наступний етап реконструкції, яким й надалі займатиметься депутат міської ради, радник міського голови Ігор Поліщук.

У планах - обладнати спортивно-рекреаційну зону — місце для сучасних видів спорту (CrossFit), розчистити русло Стиру, щоб став судноплавним, облаштувати на пляжі причал та організувати прокат човнів для оглядових екскурсій, встановити пандус для доступу на пляж людей з інвалідністю, провести реконструкцію мостів, встановити нову сцену біля центрального входу, продовжити реконструкцію та освітлення інших алей, здійснити капітальну очистку від зарослів самосіву”, - повідомив виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Григорій Пустовіт.

Найближчим часом планують встановити систему відеонагляду, щоб парк був не тільки гарним, а й безпечним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Kарпо Показати IP 16 Грудня 2017 09:07
Коли вже пляж облаштують а то за людей соромно
шеф Показати IP 16 Грудня 2017 10:00
в цілому молодці.
Совість Показати IP 16 Грудня 2017 11:18
А парк 900 річчя до реконструкції коли ? Чи може вже земля там приватизована .
лучанка Показати IP 16 Грудня 2017 12:51
Коли замерзне вода у гарно розчищених каналах, ото буде розкіш для дітвори на ковзанах!
Роман Показати IP 17 Грудня 2017 16:52
Хотілося б уявити таку хвалебну оду "покращенням" у парку за участю міської влади і Ко. десь у якійсь європейській країні. Але там таке нікому на думку не спаде. Ті зміни, які відбулися у парку, м'яко кажучи, скромні і аж ніяк не такі, які можуть бути об'єктом гордості і визнання. Все що відбувається - робиться без передових ідей, технологій і навіть здорового уявлення про здоровий парк. Дискутувати про це з лучанами і свіжоспеченими мешканцями Луцька можна до втрати пам'яті, але заперечувати провінційність складно. Величезний плюс - це те, що у такому матеріалі ні разу не вжито слова "унікальний".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus