USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Однаковий доступ до освіти: пільги абітурієнтам можуть скасувати

11 Серпня 2013 10:30
Експерти вважають, що пільги при вступі до вищого навчального закладу необхідно скасовувати, інформує Gazeta.ua.
Голова Центру моніторингу освіти Павло Полянський, член робочої групи з розробки нового законопроекту «Про освіту», пояснив, що «головний критерій вступу має бути один – знання».
«Пільги на етапі вступу потрібно скасовувати. Це питання соціального захисту, а не освіти», - вважає він.
Експерт відзначив, що пільги можуть мати студенти, які потребують соціального захисту, а не абітурієнти.
«Тому необхідно в новому законі «Про освіту» передбачити фактично, а не на словах, рівний доступ до освіти. Відповідно на його підставі потрібно буде внести зміни і до інших законів», - зазначив Полянський.
Держава повинна не приховувати відсутність знань у пільговика, а допомагати йому стати конкурентоспроможним у вступній кампанії, вважає експерт.
«Наприклад, оплачувати навчання на підготовчих курсах при обраному навчальному закладі, надавши житло і гідну стипендію. Звичайно, просто зарахувати до вузу, не дивлячись на рівень підготовки, легше і дешевше. А що робити далі з такими фахівцями? Чи будуть вони затребувані на ринку праці?» - пише в своїй статті оглядач видання Оксана Онищенко.
Наразі згідно з умовами прийому затвердженими Міністерством освіти, до 25% місць, на розсуд вузу, віддають дітям-сиротам, інвалідам I і II групи, чорнобильцям, членам сімей шахтарів, дітям загиблих при виконанні службових обов'язків військових і працівників правоохоронних органів. А ще у списку пільговиків - медалісти-чорнобильці, учасники міжнародних олімпіад і ще небагато місць віддають тим, хто має цільове направлення.
Вузи зобов'язані частину з бюджетних місць віддати пільговикам. Єдина вимога до останніх - набрати хоча б мінімальний прохідний конкурсний бал. Тобто якщо у вступника, що не має за законом пільг, конкурсний бал - 350, а у пільговика - 250, студентом стане останній.
«На Заході є різні фонди допомоги студентам, але я не чув, щоб вони допомагали вступити. Кожен університет приймає вступників на загальних підставах. Можливі якісь квоти для різних груп, але академічні вимоги до знань майбутнього студента не зменшуються - інакше як йому, бідному, вчитися надалі?», - розповів виданню міжнародний експерт, консультант Anglia Assessment Ltd і USETI Альгірдас Забуліоніс.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Олежик Показати IP 11 Серпня 2013 11:21
Правильно! Чому один повинен кожен день студіювати книжки два роки перед вступом, а інший покаже корочку, що він чорнобилець бо його мамка десь там в далекому 86тому гриба з Житомирської обл. з"їла, а він родився через надцять років і відбирає чиєсь державне місце з нульовим рівнем знань...
доцент Показати IP 11 Серпня 2013 22:32
Цілком вірно! Єдиним критерієм при вступі у ВНЗ мають бути знання! Це однозначно! Пільги при вступі - це "замилювання очей" на кшталт "держава дбає про народ". Це колишня комуністична ідеологія. Ніде такого у світі немає.
007 Показати IP 11 Серпня 2013 22:35
Підтримую на 1000 % попереднього дописувача.Давайте тоді усі будемо їздити за правилами дорожнього руху, а пільговики нехай їздять без правил.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus