USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Різдвяна трагедія у Берліні, або Бути готовим до війни

22 Грудня 2016 07:00
Вже другий рік поспіль святкові останні дні року спотворюються в Німеччині страшними подіями.

Ще не стерлася з пам‘яті новорічна вакханалія в Кельні рік тому, коли мігранти з країн Близького Сходу зчинили "полювання на жінок", а в Берліні цього разу відбулася справжня трагедія: величезна вантажівка в'їхала у натовп на різдвяному ярмарку у самому центрі німецької столиці. Ця подія, внаслідок якої загинули 12 та дістали поранень 50 людей, була кваліфікована як теракт, а відповідальність за нього взяла на себе "Ісламська держава". Втім, їх твердження викликає сумніви.

Про це йдеться в матеріалі 24 каналу.

Все відбулося в понеділок, 19 грудня, ввечері. Здоровенна фура з польськими номерами та вимкнутими фарами на повній швидкості заїхала до натовпу на різдвяному ярмарку, який традиційно розташувався на одній з центральних площ Берліна Breitscheidplatz поряд з історичною церквою Gedächis-Kirche. Сам теракт вельми нагадує схожий злочин, якого було скоєно минулим літом на півдні Франції, в Ніцці, щоправда цього разу було використано дедалі більш масивного "знаряддя".
Під колесами смертоносної вантажівки відразу загинуло 8 людей

Вбивця, який сидів за кермом, почав виписувати петлі по площі, намагаючись збити та розчавити якомога більше людей. Зрештою, машина зупинилась та терорист втік. На сусідньому сидінні поліція знайшла мертвого водія-поляка: вважається, що вбивця перехопив автівку, вбив водія та поїхав "на діло". "За гарячим слідом" неподалік було заарештовано біженця-пакистанця, але пізніш його відпустили – схоже, поліцейські взяли не того. Наразі, коли пишеться цей матеріал, влада офіційно заявила, що терорист (або, можливо, терористи) все ще знаходяться на свободі.
Досі достеменно невідомо, хто сидів за кермом вантажівки, що в'їхала у ярмарок

Загалом, багато хто чекав, що черговий масштабний теракт в Європі відбудеться саме в Німеччині – про це, зокрема, попереджала німецька розвідка, а також повідомляли американські спецслужби. Напередодні берлінських подій, як відомо, поліція в ФРГ відвернула дві терористичні спроби: спочатку було заарештовано араба, який намагався підірвати бомбу в берлінському аеропорту Тегель, а за декілька днів до теракту, також на різдвяному ярмарку, знайшли бомбу, яку приніс... 12-річний хлопчик. Теж араб. Проте, тепер, коли все це відбулося, картина злочину поки що аж ніяк не складається. Тому, певно, непогано було б сісти та буквально крок за кроком розписати, що наразі відомо, а що ні.

Відоме

Десь близько 8 годин вечора за середньоєвропейським часом, 19 грудня 2016 року, велика вантажівка з Польщі, яку захопив невідомий терорист (або група терористів) атакувала натовп на різдвяному ярмарку на берлінській площі Breitscheidplatz. Вона проїхала на повній швидкості близько 80 метрів, збиваючи людей та споруди.

Внаслідок цієї події, яку було кваліфіковано німецькою владою, як теракт, поранень дістали 49 осіб, з них – 18 вкрай важких, 14 важких та 17 легких. На місці загинули 8 людей, пізніш ще троє померли в лікарні, дванадцятий же – польський водій, застрелений зловмисниками – його тіло було виявлене на пасажирському сидінні вантажівки.

Страшно ще й те, що ідентифікувати досі вдалось лише шість осіб з одинадцяти загиблих, бо вбивця буквально чавив людей в кашу. За ствердженням шефа федерального кримінального управління Німеччини (Bundeskriminalamt) Ґольгера Мюнша, всі ідентифіковані – німці. Іноземних громадян серед вбитих нема, а серед поранених – один молодий іспанець та один ізраїльтянин похилого віку. Водночас, того ж вечора до берлінської поліції надійшли заяви про декількох зниклих без вісти іноземців, у тому числі – 30-річної італійки та громадянки Ізраїлю похилого віку.

Вбитого польського водія було ідентифіковано: мова йде про 37-річного громадянина Польщі, який останнього разу виходив на зв‘язок із своїм двоюрідним братом Аріелем Журавським – власником транспортної компанії в Щецині, напередодні, о 16:00. За словами Журавського, автівка везла сталеву арматуру з Італії до Німеччини та повинна була вже повернутися додому, але чомусь затрималась у ФРН.

Слід зазначити, що, за даними поліції, загиблий водій виявився напрочуд мужньою людиною: його тримали в заручниках, а коли він побачив, що його автівка чавить людей – втрутився та почав боротися з терористом за кермом. Саме через нього вантажівка врізалася спочатку в ялинку, а потім в стовп і заглохла. Хлопця застрелили, але він врятував життя багатьох людей.

Серед загиблих дивним чином опинилися самі лише відвідувачі різдвяного ярмарку – продавці не постраждали, хоч зловмисник і чавив їх намети один за одним.
Потрощені намети рідвяного ярмарку в Берліні

Увечері вівторка терористична організація "Ісламська Держава" (ІДІЛ) оприлюднила звернення, у якому взяла на себе відповідальність за злочин. Загалом, німецька поліція ще напередодні цілком конкретно кваліфікувала його, як теракт, але на даний час є деякі сумніви у тому, що за ним стоїть саме ІДІЛ.

Щодо заарештованого поліціянтами неподалік від місця події пакистанського біженця Наведа Б., то з ним взагалі багато чого незрозуміло. З одного боку, його відпустили – тобто, виходить, поліція визнала, що взяла не ту людину. Тим більш, що слідів ДНК в кабіні залишилось дуже багато – навіть подряпини на обличчі вбитого поляка-водія, яких було нанесено під час бійки за кермо. З іншого ж боку – його особа викликає великі сумніви.

Встановлено, що він прибув до Німеччини 31 грудня 2015 року та подав заяву на надання йому статуса біженця. Заява все ще розглядається, але, швидше за все, йому буде відмовлено: по-перше, Пакистан не вважається в Німеччині "небезпечною"країною, по-друге ж, Навед Б. просто не приходить на співбесіди та заявив, що спілкуватися може виключно якимось вельми важким гірським діалектом пушту, якого в ФРН не знає жоден перекладач.

Навед Б. живе в Берліні, в таборі для біженців, розташованому на території зачиненого літовища Темпельґоф, до того ж користується цілою низкою вигаданих імен, схожих на його власне, і стверджує тепер, що він, мовляв, не пакистанець, а афганець. Тим не менш, довести його участь у теракті "за гарячим слідом" не вдалося – і його відпустили. 23-річний чи то пакистанець, а чи то афганець, з одного боку, не позначений у переліках відомих правоохоронцям терористів, з іншого ж – не є для берлінської поліції невідомою особою: проти нього ведеться слідство за звинуваченням в спробі зґвалтування.

Через теракт, який відбувся, рано вранці наступного дня спецпідрозділ берлінської поліції штурмував табір для біженців в Темпельґофі: було допитано чотирьох молодиків, але нікого не заарештували. За словами керівника берлінської поліції Клауса Кандта, під час обшуків у таборі було виявлено мобільного телефона, який міг належати терористові. Не вельми велика здобич для 250 поліцейських, які взяли участь в операції...

Невідоме

Як вже зазначалося, цілком не з‘ясованою залишається особа заарештованого та відпущеного пакистанця (або афганця). Відомо, що до ФРН він прибув через так званий "балканський коридор", по якому йшли біля 4 мільйонів "запрошених" канцлером Німеччини Анґелою Меркель біженців (нагадаємо, що "запросила" вона начебто сирійців, але скористалися "запрошенням" здебільшого афганці, пакистанці, алжирці, суданці та навіть албанці-косовари – всі вони раптом терміново відчули себе в душі сирійцями тай кинулися "гостювати до Анґели"). Зареєстрований він був у Пассау, але пізніш перебрався до Берліна. Наразі доведено, що керував автівкою не він, тож особа терориста (чи терористів) залишається невідомою.

Також незрозуміло, яким чином було захоплено автівку. Власник компанії, якій вона належить, Аріель Журавський, каже, що вона знаходилася в Німеччині, повертаючись до Польщі з великим запізненням, а німецька поліція, у свою чергу, стверджує, що вантажівку було вкрадено вже в Польщі, з якогось будмайданчику в Щецині.

Поміж гнівом та "не бійтеся!"

Як же реагує на ці події Німеччина? Думки оглядачів ведучих газет розійшлися: від "страшного струсу" до "не біймося!". Скажімо, Stuttgarter Zeitung констатує, що віднині Німеччина зміниться докорінно – буде жити в постійній пересторозі, кожної миті напоготові.

Найбільший в Європі таблоїд Bild на першій сторінці розмістив одне-єдине слово: "Жах!". Коментатор видання вважає, що країні доведеться складати іспит на стійкість, але найтяжчий іспит очікує на канцлера Анґелу Меркель – "і фінал його непередбачуваний".

У свою чергу, оглядач газети Frankfurter Rundschau пише: "Терористи досягли успіху. Вони посіяли жах серед багатьох людей, з іншої сторони – вони примусили багатьох мріяти про насильство та кидатись у сліпий гнів проти всього, що відрізняється від них самих".

А от Berliner Morgenpost висловило напрочуд помірковану думку: "Берлінський теракт парадоксальним чином наблизив до нас первинний сенс різдвяного свята. Чого варті всі ці блюзнірства з подарунками у порівнянні з цінністю простого, доброго, безпечного спілкування з друзями? "Миру на Землі" зичить Небесне Воїнство, але у першу чергу: "Не бійтеся!". Саме так звучить вічно вірне послання. Різдвяні богослужіння будуть повнішими, берлінці більш, ніж коли-небудь, стануть шукати спілкування з близькими людьми, бодай лише на півгодини. У церкві чи з друзями та сім’єю – Різдво в Берліні повинно визначатися саме спільністю, а не розбратом".

Що ж, як той казав – ці слова та Богові до вух. Але чомусь замість них постійно згадується інше формулювання, відоме ще прадавнім римлянам: Si vis pacem – para bellum. Хто хоче миру – будь готовий до війни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 22 Грудня 2016 12:14
для розуміння причин терактів варто знайти істинних ляльководів, які скоріше всього сидять в білокаменній. задум очевидний , але не вдався до кінця. теракт спланований спецами "щита и меча" мав на меті спровокувати ворожнечу між польським та німецьким народами. польський водій не піддався на провокацію, тому його як свідка прибрали, а теракт приписали ІДІЛу. НЕ ТАМ КОПАЄТЕ !!!!!
З Німеччини до Анонім Показати IP 6 Січня 2017 05:14
Ти що несеш? Яка ворожнеча між поляками і німцями?? Брєдота . Думай, що пишеш.
Taras Показати IP 23 Грудня 2016 09:12
Це просто жесть, як терорист зміг втекти, як???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus