USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Робота на круїзному лайнері допомогла лучанці побачити світ

17 Січня 2017 19:00
26-річна лучанка Віра Танчук уже сім місяців працює на одному з круїзних лайнерів іспанської компанії Pullmantur, яку 2006 року викупила компанія Royal Caribbean. Про круїзні лайнери Віра дізналася від друзів, з якими літала до США. Дівчина переконана: ті, хто спробував, яке на смак інше життя, та оцінив переваги зарплати в доларах, знають, що потім важко зупинитися, навіть якщо робота важка.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (№ 49).

«Половина моїх друзів зараз за кордоном: хтось працює на лайнері, хтось в авіалініях ОАЕ, хтось у Польщі, а хтось в Іспанії. Вирішила поїхати, тому що дуже хотіла побачити світ. А ще це гарна можливість подорожувати й заробляти гроші», – каже дівчина.
Віра Танчук

ПОДОРОЖІ – ПРИСТРАСТЬ З ДИТЯЧИХ ЛІТ

На круїзному лайнері всі працюють за контрактом, який підписують на шість-вісім місяців. Лайнер, на якому працює Віра, ходить переважно в Європу. А зараз екіпаж із персоналом пливе на Кариби. Країни їхнього маршруту – порти Іспанії, Італії, Мальти, Греції, Хорватії. Окрім портових міст, уже встигли побувати також на кількох островах: Сицилії, Ібіці, Менорці та Мальорці.

«Любов до подорожей у мене з дитинства. В шкільні роки справжнім щастям було поїхати на екскурсію в Карпати, Берестечко, Почаїв, Київ. Завжди була готова їхати будь-куди, аби побачити щось нове та цікаве. Перша моя мандрівка за кордон була у студентські роки. Тоді я літала до США. А вже пізніше відкрила для себе Францію, Польщу, Німеччину, Чехію, Люксембург, Литву», – розповідає мандрівниця.

За словами дівчини, відколи долар добряче підріс, важко стало подорожувати на українські зарплати. Віра мандрувала автостопом, бо так дешевше. Їздила на невеликі відстані й тільки Україною. Але подорожувати самій було завжди трохи страшнувато.

«Хотіла спробувати щось інше. Побувати в англомовному середовищі, відкрити для себе інші країни, а також заробити грошей. Отож, ідеальним рішенням для мене стала робота продавця-консультанта на круїзному лайнері в магазинах Duty Free», – розповідає Віра.

Перевага такої роботи в тому, що у портах магазини не працюють. Навіть коли корабель близько від порту, відкривати крамницю заборонено. У цей час працівники можуть насолоджуватися оглядинами місця, де зупинився лайнер. Однак не весь персонал має таку можливість. Адже у всіх різні графіки.

«Звичайно, бувають дні, коли не можна виходити в місто, усе-таки це робота, а не відпочинок. Але переважно така можливість є. Я тут працюю з червня. І, чесно кажучи, ні секунди ще не пошкодувала про своє рішення», – запевняє дівчина.

За словами Віри, з іноземцями їй спілкуватись легко, адже має за плечима факультет іноземних мов.

«Я чомусь переконана, що найгарніша країна – Норвегія, хоч я там ще не була, – розмірковує. – Дуже гарні Франція та Іспанія. Остання неймовірна влітку, особливо вразили острови Менорка та Ібіца. Дуже люблю США. Коли була у Нью-Йорку, то здавалося, що куди не ступиш, куди не глянеш – упізнаєш навколо фрагменти з різних фільмів».
Дівчина каже, що Іспанія – найгарніша країна з тих, які вона бачила
Лас-Пальмас-де-Гран-Канарія – найбільше місто на Канарських островах


НА КОРАБЛІ – СВОЇ ЗАКОНИ І ПРАВИЛА

На запитання, чи важко було адаптуватися до життя в морі, Віра усміхається, а потім додає: «Так. Ще й як!» Та розповідає, що на кораблі зовсім інше життя. Тут свої закони й правила.
Віра Танчук уже понад півроку працює на кораблі

«Усі розмовляють англійською. Причому кожна національність – зі своїм акцентом, а на кораблі у нас десятки різних національностей. Тому спочатку важко звикнути. Першого дня роботи на кораблі працівники завжди мають вихідний. Коли я вже була на борту, мені виділили кімнату. Її треба з кимось ділити. Наприклад, я жила з дівчинкою з Маврикію, потім деякий час сама, а зараз – із дівчиною з Бразилії. Кімнатки здебільшого дуже маленькі, як купе в поїзді. Ми тут часто жартуємо, що і живемо у потягу, і подорожуємо. Ліжка – одне над одним: хтось спить знизу, а хтось зверху», – розповідає дівчина.

У перші дні перебування на кораблі персоналу проводять тренінг з безпеки, на якому розповідають, що робити, скажімо, коли корабель тонутиме, а також тренінг з безпеки життя. Його проводять щоразу, незалежно від того, чи людина вперше на лайнері, чи уже вдесяте.

Для того щоб потрапити на корабель, треба отримати сертифікат. Цей документ – такий собі доказ, що працівник ознайомлений з основними правилами безпеки на кораблі й знає, що робити у випадку надзвичайної ситуації. В Україні ці сертифікати можна отримати в Одесі у спеціальному тренінговому центрі. Окрім того, влаштуватися на роботу на круїзний лайнер значно простіше, ніж просто поїхати, скажімо, в іншу країну працювати.

Весь персонал на кораблі ділиться на crew, staff і officers. Crew – це офіціанти, бармени та прибиральники. До речі, вони можуть жити аж по четверо в кімнаті, а не по двоє. Staff – це всі решта: працівники Duty Free, Spa, танцівники, співаки, музиканти, рецепція та інші.

Ну і officers – це голови департаментів: менеджер ресторану, магазину, начальник охорони, капітан. Officers мають смужки на робочій формі: від однієї до трьох. Що більше смужок, то вища посада. Ці люди зазвичай живуть у кращих та окремих кімнатах.

«На кораблі ієрархія відчувається. Та це не заважає потім усім разом піти в бар і випити», – жартує Віра.

У працівників корабля забирають паспорти й дають інші документи з фото й паспортними даними. Називається такий документ crew pass. Дівчина каже, що дуже важко зрозуміти усі деталі корабельного життя. Однак тут завжди знайдуться або земляки, або, як це називається корабельною мовою, пайзано, які допоможуть адаптуватися й усе детально розкажуть.
За словами мандрівниці, адаптуватися до життя на лайнері важко, але завжди знайдуться люди, які допоможуть
Кадіс – важливий порт та промисловий центр півдня Іспанії


«У моєму випадку це була дівчина з Сербії. Зараз – моя хороша подруга. Вона й допомагала мені з усім. А зустрілися ми в порту, бо мали посадку на корабель в один день», – розповідає мандрівниця.

ЛАЙНЕРИ – ГАРНИЙ СПОСІБ ЗАОЩАДИТИ КОШТИ

На думку Віри, найважче звикнути до хитання корабля. Це трапляється рідко, але коли погана погода і дуже вітряно, то буває, що навіть манекени в магазині падають.

«Тоді справді не до сміху. Якось було таке, що пасажири за стіни трималися через гойдання корабля. З часом я перестала відчувати легке хитання. Після двох місяців роботи до цього звикаєш. Буває, що пасажири приходять і просять що-небудь проти нудоти через гойдання, а ти вже нічого не відчуваєш абсолютно», – каже дівчина.

Віра Танчук зізнається, що іноді сумує за домом. «Хочеться побачити рідних. Я за ними дуже сумую. А ще часом так хочеться наживо почути рідну мову. Але мені таке життя не набридає. Бо щодня щось інше: місто, країна, острів», – ділиться вона.

У дівчини контракт закінчується в лютому. Віра мала вирушити додому в грудні, але продовжила контракт. Після його закінчення, каже, зробить собі місяць або два канікул – і знову сюди.

«Лайнери – хороша можливість заощадити гроші, адже не треба витрачатися на проживання та харчування, – переконана Віра. – Та й платять тут добре. Однак усе пізнається в порівнянні. Якщо порівнювати українські зарплати й ті, які тут, то, звісно, вони дуже відрізнятимуться. Але якщо порівняти, наприклад, із зарплатами моїх друзів, яким поталанило і вони працюють на п’ятизіркових круїзних лайнерах, як, скажімо, «Селебріті», то зарплата на такій же посаді, як у мене, буде кращою. Зазвичай, що більший лайнер, то вища зарплата. Але тоді й роботи буде більше, не щодня собі дозволиш виходити в порти. А в мене золота середина: і зарплата достатньо хороша, і є можливість побачити світ».

Лілія БОНДАР

Фото з особистого архіву
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 41
Анонім Показати IP 17 Січня 2017 19:18
молодець хто хоче той знайде роботу а не ходить по ЛУЦЬКУ i плаче.
ііі до Анонім Показати IP 17 Січня 2017 20:07
це типу давайте всі втічемо іноземні д*пи підтирати???
Ірина до ііі Показати IP 18 Січня 2017 08:58
а дупи тут до чого? стаття про те, як світ побачити.
Рома Показати IP 17 Січня 2017 19:34
Короткий зміст: на синьо-жовтому фоні зі словами"Психологічна допомога учасника ато та їх сімям", розказується про красиве життя українців за кордоном.
Анонім до Рома Показати IP 17 Січня 2017 19:52
так ти iдь будеш красиво жити,побачиш як люди живуть.
Анонім до Анонім Показати IP 17 Січня 2017 20:47
Ні#уя ви не поняли.а власне, всім по#уй
Наталія Показати IP 17 Січня 2017 19:53
А Кіндера ще не привезла ?там українок люблять.
Анонім до Наталія Показати IP 17 Січня 2017 20:24
як ти все знаеш
Наталія до Анонім Показати IP 17 Січня 2017 21:15
Така статистика !
Лучанин до Наталія Показати IP 17 Січня 2017 20:38
Раз людина працює за кордоном значить повія??? Гарна дівчина, добилась роботи і заробляє гроші..не то що ми горбатимось за копійки і обсираєм всіх в інтернеті
Дурдом до Лучанин Показати IP 20 Січня 2017 16:14
Згідна повністю з Вами. Чому лучани не вірять в те, що є люди, родом з Луцька, які добиваються якизось висот закордоном. Я закінчила Магістратуру в одному з німецьких університетів, будучи студенткою підпрацьовувала в міжнародній фірмі помічником бухгалтера, після навчання та ж фірма взяла на постійній основі, але вже як головним бухгалтером. Маю безліч знайомих українок - хто ще вчиться, хтось свої магазинчики відкрив, хтось викладачем працює. Ніхто не займався якоюсь сумнівною діяльністю. Люди, які бруд несуть - навіть не уявляють скільки сил та праці стоїть за тим, чого деякі з нас, з лучан, досягають за кордоном (вища освіта, знання кількох іноземних мов, хороша робота), ми тяжко працювали, щоб це заробити і щоб отримувати гарну зарплату і подородувати світом.
51 омбр Показати IP 17 Січня 2017 20:07
Нехай поїде в ато медиком (солдатам перевязки ) то ще й УКРАЇНУ побачить
Анонім до 51 омбр Показати IP 17 Січня 2017 20:20
а ти був в ато? кожний поступае як хоче
До Наталії Показати IP 17 Січня 2017 20:15
Не привезла там нормальні концепративи
Луцьк Показати IP 17 Січня 2017 21:13
Вже енний раз переконався, що найкращий друг волинян-це жаба!!! Одну хвилює питання з ким дівчина спить, інших - чому в ато не пішла. Ідіоти. П.С. Віра, не звертай уваги на заздрість волиняк. Це у них в крові.
Анонім до Луцьк Показати IP 17 Січня 2017 23:14
І будем дружити з жабою й надалі, бо поки одні волиняни ризикують здоровям та жертвують життям,інші живуть ніби нічого й не сталось.і ніяка тут бл ть кров і заздрість ні до чого. П.С. Сам ти ідіот. НЕ стосується Віри і даного посту
Луцьк до Анонім Показати IP 18 Січня 2017 00:03
При чому ато до подорожей Віри?? У нас кожна позитивна новина коментується "А там хлопці гинуть. Чому не в ато."
Коля Показати IP 17 Січня 2017 21:14
Побачила світ-і не тільки !!!!
Лучанка Показати IP 17 Січня 2017 21:28
Молодець дівчина.Особисто я рада за неї.Тільки все ж не хочеться чути фразу:"«Половина моїх друзів зараз за кордоном: хтось працює на лайнері, хтось в авіалініях ОАЕ, хтось у Польщі, а хтось в Іспанії. "Просто не хочеться, щоб у нас було як у Прибалтиці, де вся молодь виїзджає з країни на заробітки. І...Мало хто пов'язує своє майбутнє з Україною...Якщо не сказати- НІХТО...
я Показати IP 17 Січня 2017 23:54
Вона Велика Молодець!!!!!!
Virji Показати IP 18 Січня 2017 00:43
Так вона молодець. Але це трагедія нашого народу. 7 мільйонів працездатного населення України виїхали з країни. Хто залишився в країні? Це - поломані долі,розбиті сім'ї, сироти і напівсироти діти при живих батьках. Чого в нас немає можливості жити і працювати в Україні? А подорожувати у відпустку. Це- 'що здобула Україна за роки незалежності. Це країна яка мала найкращі економічні показники з усіх бувших республік Союзу. ????????
333 до Virji Показати IP 18 Січня 2017 11:15
Та хтось-таки залишиться... і витягне усю цю розруху на своїх плечах, а потім приїдуть свіжі засмаглі мандрівники, які побачили світ і заробили доларів, і даватимуть мудрі поради, як нам жити далі.
лул до Virji Показати IP 18 Січня 2017 12:17
не треба путати "підтирачів" старих дуп в португалії, і спеців. вам би тільки нити. в Україні можна заробити, але не на ринку помідорами торгуючи. всі хочуть заробляти мільйони, але вчитись і розвиватись ви не хочете.
Секс Показати IP 18 Січня 2017 01:43
мала да з такіми сіськами в тебе полюбому світле американське майбутне)
ой Показати IP 18 Січня 2017 01:44
мала з таким грудьми...
Анонім Показати IP 18 Січня 2017 09:15
Доля тут така в нас: завжди їхали в світ шукати кращої долі, їдемо тепер і будемо їздити...
Українець! Показати IP 18 Січня 2017 10:54
Якби не заробітчани то Україні в даний час було б не легко...
123 Показати IP 18 Січня 2017 11:37
Який же в нас народ ї#анутий!!! Відразу купи бруду,замість того щоб порадіти та щось для себе нове почерпнути!
123 до 123 Показати IP 18 Січня 2017 18:13
та не в народі справа - завше найдеться якесь "обіжене", яке і саме робить нічого не хоче і інших обгадить. Жаба давить)))
V. Показати IP 18 Січня 2017 16:44
Ну так...Україну люблю всім серцем та планую там жити в майбутньому. Та на жаль, якби досі була там з тими умовами, які я мала, то б і половини не побачила того, що побачила зараз. І не за доларами їхала в першу чергу, а щоб відкрити світ та здобути досвід. В когось хоббі музика, в когось танці, а в мене - подорожі) О, так, і ще одне: кіндерів найблищим часом не планую
турист Показати IP 18 Січня 2017 18:23
Це краще, ніж в поляків чистити курники, збирати полуницю, чи мити пристарілих італійців. Така робота - це розвиток, це духовність. Серед молодих, грамотних людей. Позаздрити лише можна. Дівчина має освіту і хоче себе хоч якось реалізувати, а не йде до чоловікопідобної Раїси Кучмук, щоб зареєструвати своє безробіття. і отримати копійки на хліб і ікру (кабачкову).
Oleksandrivna Показати IP 18 Січня 2017 19:15
Підтримую Віру на 100 відсотків! Перш за все, людина прагнула саморозвитку, практики, побачити світ, краєвиди....з якою роботою і Луцьку можна заробити на майже кругоствітню подорож? це по-перше... а по друге, ті, хто тут дуже дружить із "жабами", менше заздрити потрібно а розвиватися! не кожен із вас міг би на відповідному рівні працювати із клієнтами у англомовному середовищі. Я думаю, що їй це все на голову просто так не звалилося, а потрібно було пройти конкурс чи співбесіду! А по -третє, щоб розвивати Україну, треба мати не "совковий" світогляд, а глобальне бачення світу, як живуть інші країни, запозичити що потрбіно, а що просто порівняти! В нас так всі люблять зазлирити..а ви про себе подумайте, що ви зробили, для того щоб чогось добитися?
До ОЛександрівни Показати IP 18 Січня 2017 20:30
А медиком чи кухарем в ато не надовго на ротацію, слабо, то вона щей УКРАЇНУ побачить яка вона є.А потім хай піз.....є куда хоче .
Наталя до До ОЛександрівни Показати IP 19 Січня 2017 22:05
З чого ти взяв, що вона не бачила України? Якщо тебе так хвилює тема АТО сам туди поїдь. Всі герої язиками чесати!
Олександрівна Показати IP 18 Січня 2017 20:41
Давайте всі підемо в АТО.....і що буде? А звідки ви знаєте, може вона допомагає АТО? Чи просто знайшовся ще один, кого жаба давить? Ті, хто, шукає волонтерів в Ато, то не буде читати статей про подорожі молодих дівчат, ще й потім тратити свій час на безглузді коментарі....
Olexandrovitsh Показати IP 19 Січня 2017 07:24
Нехай в АТО їдуть ті, які затіяли війну і на на крові заробляють бабло. А молоді люди нехай ростуть і будуть здоровими.
пр Показати IP 20 Січня 2017 22:57
коментар було видалено
макс Показати IP 20 Січня 2017 23:03
судити це сама гірша справа і ніхто не в праві, кожному своє!кому ато, кому зно, кому зсу це справа самих людей, а звинувачувати в тому, чому не в ато не медик, не солдат, не волонтер,не повар, нікого не треба кожна людина має вибір і від цього вибору і залежить подальше життя!
Н Показати IP 20 Січня 2017 23:14
коментар було видалено
макс Показати IP 20 Січня 2017 23:16
судити це сама гірша справа і ніхто не в праві...кожному своє..!кому ато, кому зно, кому зсу...це справа самих людей...завжди є вибір, тільки мало хто живе своїм життям!
Ципочка Показати IP 26 Січня 2017 16:58
Які люди злі. Стільки негативу, тупості: хтось про кіндера одразу, демонструючи свою безтактовність і абсолютну тупість. Приплели АТО. Кожен сам розставляє пріорітети в житті, хто кому надав право вказувати що і коли робити? В когось розуму лише вистачає бути консультантом в Порт Сіті, це,певно, досягнення...а не знання декількох мов, робота закордоном, розвиток. Я вас ненавиджу, тупі, жалюгідні людішкі!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus