USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Суд над бійцями 51-ої бригади продовжать 8 грудня

10 Листопада 2015 22:15
У Володимир-Волинському міському суді завершилося засідання у справі 22-ох бійців 51-ої бригади, яких звинувачують у відмові від несення обов’язків військової служби в бойовій обстановці за попередньою змовою групи осіб, – інформує «Волинське Агентство Розслідувань».

Засідання розпочалося 10 листопада об 11:45.

Адвокат бійців Андрій Баришніков розповів, що сьогодні продовжать безпосередньо досліджувати докази, які надає обвинувачення. Після цього етапу перейдуть до розгляду доказів захисту.

«Ми перевіряємо кожен доказ на відповідність його Закону, іншим матеріалам справи. Можемо ставити питання учасників стосовно змісту цього доказу. Тому цей етап ще не ставить крапку у цій справі, і казати, що на цьому етапі можемо щось стверджувати дуже передчасно», – додав захисник. Тож на скільки може затягтися розгляд невідомо.

Після відкриття засідання до розгляду справи запропонували долучити «нового» прокурора Костянтина Ігнатова, який не входив до групи прокурорів на стадії досудового розслідування. Проте адвокати заперечили про його долучення до розгляду через наявність фотокопії, а не оригіналу документу, що підтверджував його повноваження.

Тож сторону обвинувачення представляв Прокурор військової прокуратури Запорізького гарнізону Південного регіону України Владислав Зубков.

На засіданні продовжили розгляд документів доказів другого тому, який надає обвинувачення. Адвокатів зацікавив документ, оригіналу якого минулого разу не виявилося у обвинувачення. Зубков зазначив, що були труднощі з його отриманням через розміщення частини в зоні АТО. Проте він запевнив, що до наступного судового засідання оригінал документу представлять до суду.

Розпочали розгляд третього тому доказів. Прокурор повідомив, що деякі з доказів також отримали у вигляді фотокопій. Захисники заперечили щодо додання копій, аргументуючи це чітким порядком долучення документів. Тож Зубков повідомив, що оригінали документів нададуть на наступне судове засідання.

«З не зрозумілих питань прокуратура затягує розгляд процесу», – зазначив один з адвокатів. Це відбувається через надання копій, а не оригіналів документів, через що не було можливості долучити ці докази сьогодні.

Після розгляду третього тому одразу перейшли до розгляду матеріалів шостого тому, оскільки у попередніх томах були лише копії більшості документів.

Під час розгляду документів про медичні огляди бійців адвокати зауважили, що суду представили лише витяги про проходження ВЛК у Запоріжжі після затримання. Прокурор Владислав Зубков додав, що це витяг з книги протоколів засідання ВЛК, але копії «титульної сторінки» немає.

«До цього документу має долучатися принаймні акт, протокол», – зазначив адвокат Андрій Баришніков. Робити ж висновок лише з фрази «скарги відсутні» складно. Повинна бути первинна документація, що дійсно свідчить про стан здоров’я бійця.

Адвокат Василь Нагорний зазначив, що у витягу навіть немає дати, коли проводили медогляд. Незрозуміло також, яким чином цей документ свідчить про вину або невинуватість бійців і з якого журналу взяли витяг. Низка питань виникла і до довідок ВЛК, де не вказали переліку лікарів і процедур перевірки, а також не додали епікризу. Вказали лише діагноз «здоровий».

«Я так розумію, що військово-лікарську комісію не здійснювали»,- висловив думку Василь Нагорний. До того ж не відомо, на яких підставах направляли військовослужбовців за місяць після того, як їх затримали, тому викликає сумнів щодо об’єктивності дослідження. Також чомусь на ВЛК бійців направляла не частина, у якій вони перебували.

Бійці зазначили, що огляд відбувався формально «5 хвилин і всі здорові». Тож адвокати хочуть витребувати із запорізької частини відомості про проходження ВЛК.

Були «питання» і до характеристик бійців – зокрема, адвокати попросили суд звернутися у військову прокуратуру Запорізького гарнізону щодо порушення справи проти майора Склярова, який складав характеристики. Виникли навіть підозри у тому, що характеристики підроблені, оскільки вони містили низку неточностей. Більшість характеристик написані ідентично, деякі не містили печаток, усім бійцям «приписали» самовільне залишення частини, про яке не згадується більше ніде і немає відповідного реагування. Бійці здивовані, як характеристики про їхню службу та особисті якості складали люди, які бачили їх лише декілька разів. Тож не зрозуміло на основі якої інформації складали характеристики.

Щодо одного бійця, то були допущені серйозні неточності – вказали, що з 8 квітня він вважається військовослужбовцем у той час, коли він лише 11 квітня потрапив у військкомат. Тож адвокати вважають за необхідне встановити законність призову не лише цього бійця, а й інших.

Були й інші зауваження – деякі «нечитабельні» документи повернули прокуратурі.

Суд відмовив у долученні частини доказів обвинувачення. Проте низку документів, щодо яких адвокати також мали зауваження, таки долучили до матеріалів справи.

Тож загалом, до справи вдалося долучити 8 томів справи із 27. Наступне засідання призначили на 11:00 годину 8 грудня.

«Ми вважаємо, що тут має бути лише виправдувальний вирок», – зазначив адвокат Олександр Оленченко. На думку захисників, процес такий тривалий через необхідність дослідження великої кількості доказів, допитів свідків та учасників.

«Це не затягування процесу, а певні об’єктивні речі. Якщо так буде продовжуватися, то ми маємо бути вдячні прокуратурі за таку якість підготовки, що вони таким чином виказують солідарність хлопцям», – додав захисник Сергій Гришко.

Підтримати бійців під стіни суду прийшло декілька активістів, серед яких відомий волинський волонтер Костянтин Зінкевич, бард Сергій Шишкін та громадський активіст Сергій Абрам.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
патріот Показати IP 10 Листопада 2015 12:55
Цікаво , а чому міністерство оборони не розголошує та не судить близько 400 бійців 72 бригади які в той самий "прокинули місце служби" , а продовжує судилище над тими нещасними пацанами .
Лучанка Показати IP 10 Листопада 2015 15:10
А чому б ті прокурори та судді не підуть в АТО? Нехай спробують самі, а тоді будуть судити.
Бійцям 51-ї Показати IP 10 Листопада 2015 15:22
Люди добрі, ФІлюк (голова апеляційного суду) влаштовує свого сина, який працює слідчим у міськвідділі) на посаду у військову прокуратуру Луцького гарнізону, і ви ще надієтесь на справедливе судове рішення. Скажіть своїм адвокатам хай негайно пишуть відвід суддям і переносять справу в іншу область.
наталiя Показати IP 11 Листопада 2015 09:48
А чого не судять винних в iлловайському котлi? Цi хлопцi спасали свое життя( бо iх лишили там самих) ,а тих хто загубив сотнi життiв в Iлловайську значить не виннi?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus