USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Сапер помиляється лише двічі», - луцький піротехнік. ФОТО

6 Вересня 2013 14:00
Виявляється, піротехніки не люблять розміновувати вибухівку по понеділках. А ще, жартують, що сапер в своєму житті помиляється лише двічі, - з гумором чоловіки ставляться до своєї небезпечної професії.

Так, про непросту та небезпечну професію сапера, професійні жарти та забобони розповів начальник відділення групи піротехнічних робіт Галаша Віталій та його колега Юрій Савицький.

Працює пан Віталій в цьому підрозділі з 2009 року – відразу після закінчення навчального закладу. На цій посаді - вже чотири роки. В його обов’язки входить розмінування місцевості у Волинській області. Каже, що на виклики виїжджають, в середньому, п’ять разів на місяць. Найчастіше – у Ковельський район, адже, там були найбільші з масштабом бойові дії в часи другої світової війни.
Працює команда з металодетекторами Garet та Valon. Перший виявляє небезпечні об’єкти на глибині до трьох метрів, другий – до шести.

Перевозяться знайдені боєприпаси спеціальними автомобілями, котрі обладнані бронезахисною стіною всередині. Вони лежать в ящиках з піском, або тирсою, – щоб випадково не перевернулись чи не вдарились об стінки ящика. А взагалі, не можна перевозити більше п'яти однотипних предметів.

На моє питання «чому», чоловік пояснює: «Є інструкція, якою ми керуємось, – вона написана кров’ю ще наших дідів та прадідів».

Також, Віталій Петрович розповів, що розмінування буває двох видів: планове, та суцільне. При суцільному, наприклад, «зачищається» місцевість, де раніше велись запеклі бої в часи Першої та Другої світових воєн.

З 2009 року група піротехніків займалась розмінуванням поблизу села Старі Кошари Ковельського району, а також біля селища Цміни Маневицього району, – це було минулого року. На цій ділянці, до речі, виявили понад 1200 авіабомб. Ну, а цьогоріч зачищали акваторію та берег ставків поблизу сіл Лище та Гаразджа: там серед небезпечних знахідок найбільше було ручних гранат.

Крім того, як розповів чоловік, команда саперів виїжджає на виклики від місцевого населення. Випадки, коли люди знаходять у себе на городі старі боєприпаси – далеко не рідкість. Та що там городи: напевне, лучани ще пам’ятають шокуючу новину, коли в центрі міста, на проспекті Волі 4А знайшли бомбу часів Другої Світової.
ЧИТАТИ ЩЕ: У ЦЕНТРІ ЛУЦЬКА ЗНАЙШЛИ НЕВІДОМИЙ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИЙ ПРЕДМЕТ
Серед тих, хто в той день прибув на тривожний виклик, був і колега Віталія Галаши – старший прапорщик Юрій Савицький.



«Це була товстостінна бомба SD-50», - згадує чоловік.
«Радіус розльоту її осколків – до кілометра, тому, безперечно, постраждали б люди. В ній близько 36 кілограм вибухівки - уявляєте, що це було б?»

Спеціалісти вивезли артефакт часів Другої Світової на спеціальний полігон, де успішно знешкодили. На щастя, ніхто від такої страшної знахідки не постраждав.

До речі, найбільший «трофей», який знаходила команда пана Віталія, – це німецька авіабомба CS-500, вагою в півтонни. Сталось це два роки тому в селі Силець Володимир-Волинського району.

На питання про те, як держава опікується людьми, які, ризикуючи власними життями, захищають мирних жителів, піротехнік розповів, що розмінування в мирний час прирівнюється до участі в бойових діях. Тому весь особовий склад має статус учасників бойових дій. Про те, чи гідно держава в матеріальному плані оцінює таку небезпечну роботу, чоловік з усмішкою відповідає:
«Знаєте, злукавлю, якщо скажу, що мені вистачає. Час від часу, звісно, збільшують заробітну плату. Подивляться на рівень життя людей, та збільшують…»

Мені стало цікаво, а чи є у саперів свої прикмети та забобони. На це пан Віталій мені відповів:
«Ну, в понеділок, наприклад, не виходять в море кораблі. Так і ми по понеділках не виїжджаємо. А на рахунок того, що сапер помиляється лише один раз – то чому один? Кажуть, два: перший раз - коли одружується», - жартує чоловік.

До речі, як виявилось, друзі та близькі Віталія до його небезпечної професії давно звикли:
«Лише жінка деколи буркає, що їжджу чорт-знає-де, і займаюсь незрозумілими речами», - сміється Віталій Петрович.

Розмовляв: Іван Савич
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus