USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Селяни у Шацькому районі бунтують проти підприємця

26 Січня 2017 14:38
Понад півроку жителя села Вілиця Шацького району бунтують проти підприємця, який виробляє деревне вугілля.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, 26 січня.

На адресу депутатів обласної рад надійшло звернення від селян. У листі йдеться, що 22 травня 2016 року у селі Вілиця відбулися сходи селян, під час якого розглянули клопотання підприємця Дударчука. Чоловік просив на ділянці, виділеній для ведення особистого селянського господарства виробляти деревне вугілля.

У протоколом Шацької селищної ради №2 від 22.05.2016р. зафіксували оголошені наміри підприємця з приводу того, що виділену земельну ділянку у розмірі 0,50 га (за 350 м від найближчої хати) фактично він буде використовувати не за цільовим призначенням, а здійснюватиме виробництво деревного вугілля.

Та селяни були проти. «Своєю чергою, всі ми висловились проти такої шкідливої промисловості на території нашого села. Не зважаючи на це, депутати Шацької селищної ради погодились змінити цільове призначення земельної ділянки за умови надання підприємцем всіх дозвільних документів на даний вид виробництва та коли підприємець знайде спільну мову із місцевими жителями і вони дадуть згоду на розміщення такого об'єкту промисловості», - йдеться у листі.

Та селяни переконують: вони не погоджували таке виробництво. Попри це, підприємець вже завіз обладнання (бочки) . Крім того, вони переконують, що публікації у місцевих засобах масової інформації стислого резюме проекту з метою ознайомлення з ним громадськості не було.

«А це значить, що в супереч Порядку отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря Дударчук B.C. ще немає дозволу на здійснення шкідливої діяльності, однак інтенсивно розгортає свою злочинну діяльність на території нашого села. Також, хочемо зазначити, що МИ не відмовляємось від інвестора на наших землях, але за умови відсутності використання шкідливого виробництва. Тобто, ми підтримаємо будь-якого підприємця, що займатиметься садівництвом, городництвом, бджільництвом тощо. Екологи твердять, що спалювання деревини у саморобних бочках перенасичує атмосферу небезпечними речовинами, такими як оксид натрію, оксид сірки, вуглекислий газ, смоли, кислоти, феноли та ін. І все це згубно впливає на здоров'я людей. Зростає смертність, молодшають хвороби, лікарі усе частіше діагностують рак легенів, горла тощо», - пишуть селяни.

Варто зауважити, на момент, коли депутати обласної ради розглядали згадане звернення, від Шацької селищної ради надійшов лист, у якому йдеться, що в гудні минулого року рада не погодила зміну цільового призначення земельної ділянки, а прибувши на місце з перевіркою, склали акт про незаконне розташування на території особистого селянського господарства обладнання для виробництва деревного вугілля.

Отож, депутати взяли до відома звернення мешканців села Вілиця. Проте, вони також вирішили порадити місцевій раді та підприємцеві організувати робочу зустріч під час якої знайти компроміс в питанні. До слова, в депутатів є інформація, що підприємцеві пропонували провадити свою діяльність на іншій ділянці – території закинутого хутора. Та він на цю пропозицію не пристав, а вирішив «піти на конфлікт» з селянами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 26 Січня 2017 14:41
для такого виробництва необхідне дороге обладнання для очищення від шкідливих речовин, які будуть викидатись в атмосферу. це ще гірше як Кроноспан у Нововолинську
сухов в Показати IP 26 Січня 2017 14:56
як селищна рада могла приймати таке рішення? ВІННІЧУК СМ як селищний голова підписавши рішення селищної ради де передбачалась наперед зміна цільового призначення землі фактично зробив корупційне порушення бо надав можливість підприємцю не купуючи землю на аукціоні що означає іншу вартість землі і доходи бюджету селищної ради по сутіі отримати її безкоштовно То де поліція прокуратура сбу?
Стар Показати IP 28 Січня 2017 21:35
А пічне опалення на дровах чи котли на твердому паливі не ті ж викиди видають? Хтось фільтри вимагає? Знатоки великі...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus