USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Шахраї просять волинян поповнити «мобільні рахунки бійцям»

2 Грудня 2015 17:30
Шахраї видурують у користувачів мережі гроші, просячи їх поповнити рахунок бійцям на сході. Про це інформує Волинське Агентство Розслідувань.

Мережею «Вконтакте» ширяться прохання поповнити рахунок мобільного телефону бійцям АТО. Мовляв, у бійців немає можливості це зробити, бо поруч немає ні терміналів, ні інтернету.

Ось одне з таких повідомлень: «Дядько мій двоюрідний служить в АТО, і попросив поповнити йому рахунок на мобільному на 100-150 гривень, там у них немає терміналів… Зможеш поповнити?, а я тобі завтра – післязавтра поверну, а то просто зараз повністю на мілині..».

Згодом самі користувачі зізнаються у тому, що їхню сторінку зламали.


Так, зі слів демобілізованого військового батальйону «Горинь» Володомира, поповнити рахунок він просив лише найближчих людей.

«Скільки я там був просив телефон поповнити в сестри тільки. А взагалі без того можна пережити, якщо телефон треба для роботи, то гроші дають і волонтери картки привозять. Якщо просто потрендіти, то можна і обійтись або взяти в когось телефон. На скільки я знаю для вояк там київстар був безкоштовний, не знаю як зараз», – розповів боєць.

Волинська волонтерка, яка опікується бійцями у Луцькому військовому гарнізонному госпіталі, Наталія Ариванюк розповіла, що у разі потреби бійці безпосередньо звертаються до активістів.

«Особисто до нас, госпітальєрів, можуть на пряму звернутися хлопці і ми поповнюємо! Але це дуже рідко трапляється, смсками, не знайомим не поповнюю!», – пояснила Ариванюк.

Волонтерка Центру допомоги учасникам АТО у Волинській області Тетяна Должко розповіла, що поповнює рахунок лише тим військовим, яких знає особисто. І це, з її слів, трапляється вкрай рідко, мовляв, зазвичай вони самі це вирішують.

«А загалом це - шахрайство, і зазвичай ці люди не учасники АТО», – запевняє Должко.

Активістка Обласного координаційного центру допомоги учасникам АТО Наталія Толмачова розповідає, що цей «розвод» – простий спосіб збагатитися. Мовляв, раніше шахраї просили менше: 30-50 гривень, а «зараз вже нагліють, просять більші суми».

«Є кілька варіантів, на мою думку, як можна реагувати. Якщо просять незнайомі люди за незнайомих – тоді треба обов’язково перевіряти. Можна просто подзвонити на цей самий номер і позадавати незручні питання, щоб вияснити, де людина перебуває насправді – частину, прізвище командира, місце розташування та інші деталі. Можна загуглити номер», – пояснює Толмачова.

З її слів, самі ж військові – дуже скромні прохачі.

«Власне, якщо просять самі солдати, які потребують, вони ніколи не будуть нагліти і бити на жалість чи совість. Якраз вони - найскромніші прохачі. якщо ж є хоч якийсь сумнів – краще або перевірити, або відмовити, зіславшись на те, що надаєте адресну допомогу», – стверджує жінка.

Добралися шахраї і до мережі «Facebook». Так, повідомлення про аферистів на своїй сторінці у цій мережі опублікував киянин Іван Звягін.

З його слів, просити грошей можуть люди, яким на перший погляд можна довіритись: у воєнній формі на фото, зі спільними друзями, у друзях можуть бути волонтери.

«Почав переглядати стрічку: багато постів, фотографії, але всі пости створені за останні дні і сам профіль недавно створений. Напружили фотографії з білою стрічкою на рукаві. На фотографіях різні люди. Послав пропозицію, що можу поповнити номер. У відповідь – краще прийшли коди. Питаю – № бригади? У відповідь – 24. Питаю – 24 Київська територіальної оборони або 24 Тернопільська? (обидва відповіді неправильні). Заминка. Починаю квапити – пише Тернопіль. Упевнений, що зараз такі повідомлення пішли від нього сотнями, також упевнений, що таких профілів багато. Зараз листуюся дізнаюся, куди три тонни тушонки вислати…», – пише користувач.

Волонтери закликають волинян бути уважними та перевіряти інформацію про людину, яка просить Вас перераховувати гроші, а ліпше допомогати бійцям, яких Ви знаєте особисто або переказувати кошти перевіреним волонтерам, які публікують звіти про витрачені на допомогу армії гроші.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus