USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Що будують у Луцьку біля Меморіалу Слави?

16 Лютого 2015 17:37
Ще кілька днів тому територія розміром у 0,371 гектара на вулиці Огієнка у місті Луцьку була непорушною. Жителі Луцька неподалік Меморіалу Слави вигулювали собак, ходили по землі без будь-яких перешкод. Тепер же територія огороджена металевим парканом. Там зрубані повністю усі дерева та працюють екскаватори.

Ледь не під носом у штабу організації «Самооборона Волині» розпочали будівництво навчального корпусу для університету, який ще два роки тому був позбавлений права вести освітню діяльність, - повідомляють у прес-службі організації.



Згідно з інформацією у волинських ЗМІ, територія належить Луцькому гуманітарному університету. Згідно з інформацією, вказаною на паспорті забудови, на вулиці Огієнка будується «навчальний заклад з гуртожитками». Але виникає питання, яким чином університет, який не працює та позбавлений права ведення освітньої діяльності буде використовувати гуртожиток?

ЛГУ уже впродовж останній двох років не набирає студентів та взагалі не проводить жодної освітньої діяльності.

Під час засідання Акредитаційної комісії України, яке відбулося 31 січня 2013 року, оголосили про закриття приватного вищого навчального закладу «Луцький гуманітарний університет». Важливо, що закрили університет через виявлені інспекторами «численні порушення Ліцензійних умов надання освітніх послуг у сфері вищої освіти, які не можуть бути усунені». Про це йдеться у наказі Міністрества освіти і науки, молоді і спорту України.

Земля, на якій здійснюється будівництво, є власністю луцької громади, і лише передана у постійне користування університету. До рук Відділу протидії корупції «Самооборони Волині» потрапила копія державного акту на право постійного користування. Згідно цього документу землю ЛГУ було передано ще 27 січня 1999 року головою Луцької міської ради на той час Антоном Кривицьким.



Цікаво, з деяких джерел «Самооборони Волині» вдалося дізнатися, що пан Кривицький не просто знайомий екс-ректора Андрія Журавльова, який і виступає замовником будівництва. Виявляється, ці два діячі – куми. Більше того, Журавльов ще в далекому 2006-му році представляв Кривицького у суді за позовом Олександра Пирожика щодо порушення виборчого законодавства на місцевих виборах.

Повернемося до будівництва. Як пишуть, волинські ЗМІ, земельну ділянку на Огієнка двічі хотіли повернути у власність луцької громади. Ініціатором двох проектів рішень був депутат Луцькради Богдан Шиба. Під час 59-ої та 60-ої сесій ради у 2014 році питання ставилося на голосування, але не знаходило підтримки серед депутатів. Дивно, адже одним із аргументів у проекті рішення був той факт, що університет дуже довго не використовує земельну ділянку. І це очевидно, минуло 15 років на момент розгляду проекту рішення. За 15 років навчальний заклад нічого не вчиняв із землею, проте дуже настирливо не бажав віддавати хороший шмат землі практично у центрі міста. Колишній ректор ЛГУ Андрій Журавльов неодноразово публічно заявляв про те, що цю землю, нібито, хочуть заграбастати та використати не за призначенням. Мовляв, це Шиба, ще, коли був міським головою, хотів прибрати до рук собі вигідний клаптик землі.



Проте натомість бачимо, що пан Журавльов знайшов кошти на будівництво, так званого гуртожитку. Чому так званого? Призначення земельної ділянки – для будівництва навчального корпусу та гуртожитку. В чому ж тут інтерес інвестора? І яким чином університет, який де-факто не може мати великих доходів, бо не має права вести освітню діяльність, буде повертати інвестору кошти? В таких схемах замовник дає у заставу саму новобудову, і якщо він не повертає коштів інвестору, інвестор забирає собі будинок і розпоряджається ним, як завгодно. Чим не вигідна схема? В такому випадку землю не потрібно купувати, адже вона була передана раніше університету задарма. І згодом на цій землі можуть продавати квартири.



Також спостерігаємо цікавий збіг обставин. Як тільки увагу Луцької міської ради звернули на невикористану до сих пір земельну ділянку, фактично через півроку уже знаходяться і гроші, і проект, і забудовник «ВВС». Останній, до речі, також не зовсім доброчесний, як пишуть волинські ЗМІ.

Рік тому інтернет-видання «ВолиньPost» робило матеріал щодо будинку, який спорудило те ж саме підприємство «ВВС» (генпідрядник на вул. Огієнка). Там, мешканка цього ж будинку звинуватила підприємство у недобросовісноті будівництва і досі не може добитися справедливості.

Тож у Відділу протидії корупції «Самооборони Волині» знайшлося достатньо підстав, аби сумніватися у тому, чи саме гуртожиток буде споруджений на вулиці Огієнка. Як показує український досвід, це більше схоже на застосування схеми будівництва житлового будинку під соусом гуртожитку. На це навіть вказує малюнок у паспорті забудови. Тільки от різниця в тому, що в гуртожитку не можна буде продавати кімнати, а в житловому будинку тільки те й роблять, що орієнтуються на продаж квартир, з метою заробити гроші. І ніхто не може гарантувати, що подібна схема не буде застосована й у цьому випадку.

Тому «Самооборона Волині» негайно звернулася до прокуратури міста Луцька із проханням здійснити якомога швидше перевірку об’єкта, який викликає дуже багато суперечностей та тонкими ниточками приводить до людей, які намагаються мати вплив на усі недобросовісні і грошовиті справи, що кояться в Луцьку.

І наостанок.? Чому ж на це все ніхто не звертає уваги і чи можна це припинити? Існує такий орган як Державна архітектурно-будівельна інспекція. Саме в її компетенції перевіряти подібні будівництва та зупиняти їх, якщо необхідно. Нині ця інституція переходить на підпорядкування до органів місцевої влади і проходить стадію реформування. Тобто, інспекція уже не підпорядкована Києву, і ще не віддана під керівництво місцевої влади. Як зручно скористатись слабкістю держави в такий момент…
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Вчитель Показати IP 16 Лютого 2015 17:45
Так хоч хтось побудує квартири, а від влади нічого не діждешся.
ВОНО до Вчитель Показати IP 16 Лютого 2015 17:52
І побудує і буде здавати рабам в пожиттеву аренду, як принято в Еуропах, при тепрішньому то курсі
Анонім до ВОНО Показати IP 16 Лютого 2015 17:58
А коли останній раз (чи то останній вчитель) квартиру від держави отримував?
Лучанин Показати IP 16 Лютого 2015 17:48
Взагалі звати колишнього голову Луцької міськради АНТОН, а не Анатолій!
дО Державна архітект Показати IP 16 Лютого 2015 18:04
А ДЕ ГЕНЕРАЛЬНИЙ ПЛАН ЗАБУДОВИ лУЦЬКА?
Проінформований Показати IP 16 Лютого 2015 18:25
Стаття, наче замовна. Чому не розписано, що Шиба Б.П. бігав по усіх інстанціях аби ділянку у Інститу забрати і який у нього мотив? А мотив простий - пообіцяли Богдану Павловичу кусок грошенят, якщо поверне ділянку і пропихне рішення про передачу в оренду іншим субєктам господарювання. А там чудове місце для ресторану чи офісного бізнес-центру... Дивіться на все з двох сторін!!!
онижедети Показати IP 16 Лютого 2015 18:33
Вы не догадались посмотреть на номер дома в паспорте стройки? все гораздо интереснее и веселее, по этому адресу уже есть дом, бывший штаб дивизии. там находится государственная структура. кто, когда и куда ее дел оттуда?
Лучанин до лучанина Показати IP 16 Лютого 2015 18:37
До кінця ще не дочитав,а вже догадався хто замовив !Те,шо писало,при Кривицькому під стіл пішки ходило і на гамно казало буба,того ,шо замовив,жаба додушує ,так званий ректорат лебедину пісню доспівує,а у всіх інших в очках зеленаві проблиски появились-зелені накосимо.Якщо people хаває-то хоч ти ГРОМАДО пробудись !
Хлоп Показати IP 16 Лютого 2015 18:44
Безумовно, це все махінація Кривицького. Але, на жаль, акт на право постійного користування - достатньо серйозний захист, в практиці судових рішень немає позитивних рішень його оскарження. Але є одне "але". Чи дійсно закритий "вуз"-бурса? Чи є правонаступник? Якщо немає - місто, при відповідній роботі, зможе отримати цю землю. Але в мене сумніви щодо бажання...
Волинь Показати IP 16 Лютого 2015 19:32
Тігіпківський комсомолець романюк вже пів Луцька продав. А ви дивуєтеся якимось 0.4 га землі. Усі ці наші міські депутати-перевертні одним гімном мазані, хочуть тільки відкати брати . Я вже неодноразово писав : депутати, схаменіться , вам треба в Бога щодня 10 годин молитися за гріхи, а вони дальше крадуть, брешуть, торгують посадами. На той світ ще ніхто не забрав накрадене ( згадайте клімчука ). Людські прокльони усіх знайдуть "героїв".
Уважний Показати IP 16 Лютого 2015 19:35
В державному акті земля виділена для будівництва та обслуговування навчального закладу, а не гуртожитків.А підпис під ним - Кравчука ,на якому самому вже давно нема де клейма ставити.
Анонім до Уважний Показати IP 18 Лютого 2015 13:16
а на тобі є ти що безгрішний якщо знаеш
Арх Показати IP 16 Лютого 2015 19:36
Цей Державний акт на землю не дійсний, бо потрібен кадастровий номер. Якщо подивитися на Кадастрову карту, то видно що на дану ділянку не присвоювався кадастровий номер, а отже Декларація на початок робіт взята з порушенням законодавства (у декларації обов'язково вказується кадастровий номер). Штраф згідно ЗУ "Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності на об'єкт III категорії складності - у розмірі дев'яноста мінімальних заробітних плат а це складає приблизно 110тис. РS: ось так в нас будують!!!
ert Показати IP 16 Лютого 2015 21:07
це будуеться готель?
Правда Показати IP 16 Лютого 2015 21:45
У цьому будунку який будується забудовник Савчук який побудував 2 будинки по Франка я вже купив на цій землі дві однокімнатні квартири по 12000 грн. за кв.м. надіюсь що він построїть цей будинок це не гуртожоток а будинок будується!!!
Василь Показати IP 16 Лютого 2015 22:09
Да краще будувати чим обс*рати
туарег АС7776АІ Показати IP 17 Лютого 2015 01:46
коментар було видалено
Архітектор Показати IP 17 Лютого 2015 13:01
Там будувати можна і треба, там аж проситься якась будівля з точки зору архітектури і просто логики чи здорового глузду. Тільки прошу не побудуйте знову некрасиву коробку совєтських часів, не забудьте відступити від дороги метрів зо 5, не забудьте про благоустрій території ну і т.д.
k.lbyf до Архітектор Показати IP 18 Лютого 2015 19:28
Да. Что- то наподобии Небосхила или как возле налоговой.
Будівельник Показати IP 17 Березня 2015 10:48
Будується трьох підїздний житловий будинок.Київська проектна організація проектувала.Виконує роботи ВВС директор Савчук (будував будинки по Івана Франка).Замовником є Волиньіндустрія - власник Нікітюк..Волиньіндустрія й буде квартири реалізовувати
124 Показати IP 4 Листопада 2015 23:51
мороз - луцький архітектор, той , що РАГС "наліпив"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus