USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Що штовхає волинян до самогубства і як цьому запобігти

10 Вересня 2015 16:58
До Всесвітнього дня запобігання самогубствам, який відзначається 10 вересня, «Відомості» з᾿ясували причини та частотність суїцидів у Волинській області.

Як повідомляють «Відомості» з посиланням на Волинське обласне бюро судово-медичної експертизи, лише за 1 півріччя 2015 року на Волині сталось 71 повішення, 4 самогубства з використанням вогнепальної зброї та 3 здійснені гострими предметами. Поодинокі випадки суїцидів вчинено шляхом вживання смертельної дози медикаментів або отрутохімікатів. Були одиничні випадки утоплень та стрибків з висоти.

Експерти не називають точних цифр у зв’язку з тим, що не завжди можна встановити, чи смерть була вчинена цілеспрямовано, чи це був нещасний випадок. Так, серед усіх падінь з висоти частина стається через необережність. Серед отруєнь отрутохімікатами можливою причиною є порушення правил роботи з небезпечними речовинами, а утоплення ймовірне через необережність на воді. Тому важко сказати, яка частка серед усіх таких смертей припадає на суїциди.

Як пояснює заступник голови Волинського обласного бюро судово-медичної експертизи Андрій Савченко, до повішення вдаються найчастіше, тому що це найкоротший шлях до смерті. Втрата свідомості відбувається протягом першої хвилини, а отже самогубець практично не має шансу врятуватися. Тоді, як після вживання ліків чи, приміром, утоплення при втручанні медиків ще є імовірність зберегти життя.

Спостерігається тенденція: вішаються переважно чоловіки, вживають медичні препарати жінки.

Загалом до самогубств частіше вдаються чоловіки. Між віком самогубців і кількістю суїцидів жодних залежностей не спостерігається, окрім однієї, — підлітки позбавляють себе життя в рази рідше, ніж люди середнього віку чи пенсіонери.

Разом з цим Андрій Миколайович зазначає, що в 2015 році зросла кількість смертей від вогнепальних поранень. Однак, за його словами, використана зброя не є привезеною із зони АТО, переважно це мисливські рушниці.

Нагадаємо, у червні 2015 року в селищі Цумань 40-річний правоохоронець застрелився із табельної зброї.

Також у тілах, привезених на експертизу (це стосується не лише самогубців, а загалом усіх померлих), все частіше виявляють вміст алкоголю вище 1 проміле. Так, якщо минулого року цей показник становив близько 30%, то в 2015 він сягнув 42%.

«Збільшуючи акциз на продаж алкогольних напоїв та підвищуючи ціну, держава призводить до того, що люди починають вживати сурогати алкоголю, саморобний алкоголь, який не є якісним, — стверджує пан Андрій, — той, хто пив самогон по 20 гривень за літру, буде пити і буде вмирати».

Зв'язок вживання алкоголю із вчиненням самогубства підтверджують і психологи та психіатри, адже саме алкогольне та наркотичне сп’яніння перебуває на 2 місці серед причин суїциду.

Частіше люди вкорочують собі віку через психічні розлади (відчай, депресія, тривожність, шизофренія, маніакально-депресивний психоз, посттравматичний стрес тощо). На третій позиції перебувають безробіття, бідність, бездомність, утиски суспільства щодо моральних, релігійних, сексуальних, політичних поглядів, а також невиліковні хвороби (СНІД, рак). Серед підлітків основною причиною самогубства є нерозділене кохання та несприйняття в колективі. Пенсіонери позбавляють себе життя через хвороби чи небажання бути тягарем для своїх дітей. Часто причин для передчасного відходу з життя є одразу декілька. Наприклад, зловживання алкоголем та наркотиками призводить до порушень психіки, і згодом людина вчиняє суїцид.

Також з початком проведення АТО на сході країни почастішали повідомлення про самогубства серед військових. Явище не можна вважати масовим, так само як нема підтверджень, що абсолютно всі випадки пов’язані з військовою службою. Нагадаємо, січні 2015 рокуповісився мобілізований волинянин.

Проте, зі слів психологів, всі бійці повертаються з психічними травмами і схильність до суїциду в усіх збільшується.

Зокрема, трагічна звістка сколихнула Луцьк 14 вересня 2014 року - військовий 51-ої бригади повісився у Луцькому гарнізонному військовому госпіталі.

«Хлопці, приїхавши додому, зіставляють реалії там і тут, — говорить психолог Луцького гарнізонного військового госпіталю Олена Маркевич, — хтось не бачить змін, хтось розчаровується, хтось під впливом пережитого починає вживати алкоголь. Самим їм дуже тяжко впоратися».

Також додає, що при виявленні намірів покінчити з життям, до лікування військових залучають психіатрів та використовують медикаментозну терапію. Як правило, до медиків звертаються ті, хто перебуває в критичному стані і вже не в змозі подолати стрес самостійно.

Проблема психічної реабілітації вояків повинна вирішуватись на державному рівні. В усіх розвинених країнах світу жоден військовий не повертається додому, не пройшовши курсу психічної підтримки лікарів. Коли таке буде в Україні і чи буде — невідомо.

Так само на державному рівні варто затвердити ряд заходів щодо профілактики суїцидів загалом, щоб Всесвітній день запобігання самогубствам не був лише датою в календарі. У багатьох країнах світу діють філії Міжнародної асоціації по запобіганню самогубствам, в Україні всі спроби приєднатись до цього руху обмежуються локальними заходами: тренінгами, уроками психологічної стійкості, круглими столами тощо. І це лише в найбільших містах. Коли людина приходить до лікарів за допомогою (а українці, як відомо, не схильні звертатись до психологів за порадами), проблема набирає серйозного масштабу і допомогти їй стає значно важче.

Згідно зі світовою статистикою, приблизно у 80% випадків завершених самогубств люди відвідували лікаря протягом року до своєї смерті, включаючи 45% протягом попереднього місяця. Близько 25–40% з людей, що вчинили самогубство, контактували з психіатричними службами протягом попереднього року.

Це свідчить про те, що профілактику слід розпочинати раніше, ніж людина прийде у медзаклад за допомогою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Юстас Показати IP 10 Вересня 2015 19:04
Більшість самогубств через ваші публікації і передачі.
Навіщо Показати IP 10 Вересня 2015 20:43
малюнки дурні часто і розказувати і розписувати все конкретно ?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus