USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Що загрожує луцьким багатоповерхівкам

19 Листопада 2014 10:43
Оскільки забудовники часто самовільно добудовують додаткові поверхи у дев’ятиповерхівках, врятувати мешканців таких будинків рятівники не зможуть через брак спецтехніки.

Про це йшлося під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 19 листопада.

Як повідомив начальник управління ДСНС в області Володимир Грушовінчук, в області є п’ять будинків підвищеної поверховості, що належать до середнього ступеня ризику. Основні недоліки, виявлені під час перевірок у таких будинках – автоматична система протипожежної сигналізації у неробочому стані, не приведена у відповідний стан система димовідведення, пожежні крани не укомплектовані рукавами. Водночас, кошти на ремонт систем протипожежного захисту у таких будинках у міському бюджеті Луцька не передбачаються. Володимир Грушовінчук наголосив, що на озброєнні рятівників відсутні автодрабини, які дозволяють досягти вище 9 поверху.

«Минулого року на Словацького спрацювали оперативно, але такі ситуації можуть призвести до значних жертв. До дев’ятого поверху можна подати воду, а вище – ні, і в нас немає відповідної техніки. Ціна однієї автодрабини чи колінчатого підйомника – від 10 мільйонів гривень і вище», - повідомив Володимир Грушовінчук.

Своєю чергою, заступник Луцького міського голови Лариса Соколовська зазначила, що роботи у багатоповерхівці на вулиці Словацького планують завершити до кінця року. Для багатоповерхівки по проспекту Волі потрібно приблизно 100 тисяч гривень, ці кошти запланують у міському бюджеті на 2015 рік. Невирішеним залишається питання з будинком на Київському майдані, що перебуває у власності ОСББ. Зі слів заступника міського голови, очільника об’єднання співвласників хочуть зобов’язати надати пропозиції та кошториси щодо протипожежного захисту.

Лариса Соколовська звернула увагу і на те, що нині виникло питання стихійної добудови 10 та 11 поверхів, які не передбачені проектом і це викликає тривогу. Так, міська влада погоджує будівництво дев’ятиповерхівки, а забудовники згодом добудовують додаткові поверхи, як наприклад, по вулиці Сухомлинського, 11.

Те, що будівництво вище дев’яти поверхів часто не погоджують із надзвичайниками, підкреслив і Володимир Грушовінчук. Нині дозволи на таке будівництво надає держархбудконтроль. На думку очільника ДСНС у області, потрібно забороняти будівництво вище дев’яти поверхів. Щодо будинку на Київському майдані, 6, він зауважив, що рукави для пожежних кранів там зберігаються у кальовці, що не дасть ефекту у випадку надзвичайної ситуації.

У підсумку, своїм рішенням комісія вирішила зобов’язати держархбудконтроль не давати дозвіл на добудову вище дев’ятого поверху.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
спостережливий Показати IP 19 Листопада 2014 11:26
дожились--чому за стільки років Грушовінчук не зумів забезпечити оснащення служби необхідною технікою --це зроблено в РІВНЕ та інших містах а втой же час зводить хороми в с.Гараджі.ІІІ ЩО ІЗ--ЗА ЙОГО БЕЗДІЯЛЬНОСТІ МАЕ СТРАЖДАТИ РОЗВИТОК МІСТА. ГАНЬБА--ТАКОМУ КЕРІВНИКУ
Анонім Показати IP 19 Листопада 2014 12:26
Побачили, що починає творитися у їхньому будинку, вигнати, знести,прибит цього гада,що починає це робити.Він це починає самовільно.Користується,що ми дурні, телепні не можемо за себе постояти.А наша влада на нас наклала вище з верхом.Ми для неї ніхто-це вакханалія,роби що хочеш і як хочеш.Давайте захищатися самим.Це ваш будинок,який побудований багато років тому.І там все зроблено по проекту, і ніхто не передбачав вище 9 поверхів-це заборено проектом,бо не витримає сама конструкція дому.Чому її повинні порушувати ці,що купили квартири і вирішили бути хазями над сотнями мешканців.Бо ми дурні,не знаємо прав. Думаймо в першу чергу самі за себе..
ТОРМОЗам Показати IP 19 Листопада 2014 14:12
Це ж треба таке рішення прийняти дурнувате! Давайте ще щось придумаємо що і вище 5 не можна будувати, а там щоб ліфтами не заморочуватись то і вище 2-3 поверхів - я правильно хід думок депутатів зрозумів?! Рішення ну дуже дибільне. Чому б не запропонувати компаніям забудовникам які займаються житловим будівництвом "скинутись", а частину суми ще міськрада докине. Вплив на собівартість квартир з розрахунку на 1 м кв площі земельної ділянки на якій ці квартири будуть збудовані врахуйте! вартість прокладання мереж до одного 9 поверхового будинку така ж як і до 11 поверхового і майже як і 16 поверхового! і т.д. в підсумку кількох багатоквартирних забудов 10 млн швидко переплюне. Ну і ну, нахер таких решал. Гунчик щось говорив про забудову для сімей АТО - великий комплекс - та 10 млн це крапля в морі. Краще думайте про ділянки з прибудинковою територією з розрахунком щоб ці 9-тки не тулили по існуючим дворам! Грушовінчуку в інтернеті показати фото будинків що небо чухрають з Арабських Еміратів, Сан-Франциско і т.д. і відправити на пенсію. Там він нам дешевше буде обходитись і не буде тормозити розвиток.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus