USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Що здивувало журналістів зі Сходу у Луцьку

1 Серпня 2014 14:00
Спільні проблеми та відмінності у роботі волинських ЗМІ та журналістів на Сході та Півдні України обговорили у Луцьку.

Круглий стіл, присвячений проблемам журналістики та розвитку медіасектору у різних регіонах України, відбувся 1 серпня у Луцьку. У заході взяли участь представники ЗМІ з Донеччини, Луганщини, Сумщини, Миколаївщини, Одещини та Херсонщини, які перебувають на Волині у рамках проекту «Схід-Захід: Редакції за обміном», який реалізовує «Інтерньюз-Україна».

Журналіст з Одещини Вікторія Алєксєєнко зазначила, що в Україні наразі абсолютний інформаційний вакуум у сільській місцевості, адже переважна більшість журналістів працюють в обласних центрах. Таким чином, сільське населення поглинає те, що йому пропонує телебачення. Селяни хочуть знати, що чекає на них та їхні регіони, проте не можуть отримати на це відповіді. На її думку, потрібно запускати «інформаційні десанти» в глибинку, адже в сільській місцевості мешкає значна частина населення України, не отримуючи якісного інформаційного продукту.

Журналісти з Миколаївщини звернули увагу на те, що проблеми Миколаєва та Луцька подібні – дороги, комунальні проблеми тощо. Отже, журналістам обох міст варто працювати над тим, щоб змусити міську владу щось робити.

На Донеччині, як виявилося, влада регулярно спілкується із журналістами. Так, щопонеділка прес-конференції проводив голова облдержадміністрації, щовівторка – мер міста. Нині губернатор регулярно спілкується зі ЗМІ у Маріуполі, заступник міського голови продовжує організовувати прес-конференції в Донецьку. Журналісти зі Сходу, на жаль, не змогли зустрітися ані з Луцьким міським головою, ані з головою Волинської ОДА. Журналісти з Донецька зауважили, щодо доступності влади для журналістів, Луцьк може повчитися у Донецька. Своєю чергою, донеччани можуть повчитися у лучан відкритості.

Проблеми мирного міста нині дуже далекі для журналістів з Луганська. Колеги зі Сходу закликали представників волинських ЗМІ більше спілкуватися з учасниками різноманітних рухів протесту, стримано ставитися до представників протилежних точок зору, щоб у результаті не розпочалося те, що у Луганську.

Журналіст з Первомайська, що на Миколаївщині, Ірина Яковенко зізналася, що у Луцьку її вразило те, що тут журналістів поважають. З її слів, у них такого немає, а влада надає інформацію, проте співпрацію з медійниками неохоче.

Представники одеських ЗМІ наголосили, що діалог із владою повинен бути суто діловим. Також вони визнали, що в Україні досі немає інформаційної політики. Одеситам сподобалося те, що у Луцьку відсутня мовна проблема.
Журналіст Олексій Захарченко із міста Суми зазначив, що підсвідомо постійно порівнював Луцьк зі своїм регіоном. З його слів, майже усі луцькі редакції нарікали на те, що рекламний ринок зараз «лежить», а потім називали такі наклади газет, про які у Сумах ніхто навіть не мріяв. На думку журналіста, ті проблеми, які називали основними для Волині, насправді зовсім не проблеми.

Головний редактор херсонської газети «Новий день» Анатолій Жупина зауважив, що в Україні журналісти недопрацьовують, тому що спрямовують свої камери лише на Схід, не спостерігаючи за ситуацією на Херсонщині, яка вже перетворилася на «передній край». З його слів, нині на межі області із Кримом у районі півострова Чонгар накопичилося чимало російських військ із дуже серйозним озброєнням. Якщо Росія не зупиниться, вона починатиме наступ із цього напрямку, - вважає редактор.

Власкор інформаційного агентства УНІАН в Сумській області Віталій Кохан розповів, що відвідує Луцьк вдруге. З його слів, Волинь – дуже гостинний регіон з чудовими людьми. У Луцьку його здивувало те, що міська рада виступає проти роздержавлення ЗМІ, за те, щоб збереглася комунальна преса. На думку Віталія Кохана, за таких умов, приватні та комунальні ЗМІ будуть нерівними.

«Що спільного між чиновником та мухою? Обох можна вбити газетою. Навряд чи комунальна газета виступатиме за те, щоб змінити свого співзасновника – міського голову чи голову РДА», - зауважив журналіст.

Насамкінець, він повідомив про неприємний факт, який виявив у готелі «Україна» у Луцьку. З його слів, його дуже здивувало те, що у готелі транслюють перший телеканал Росії, в той час, коли нацрада з питань телебачення та радіомовлення заборонила використовувати провайдерам кабельного ТБ російські канали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
САня Показати IP 1 Серпня 2014 14:06
Херня, інет є у всіх, я живу в селі і скажу далеко не все вартує читати навіть у західних джерелах
коллєГа Показати IP 1 Серпня 2014 14:36
Дуже красиві "імпортні" журналістки. Доглянуті. Милі. Поглянеш і серце частіше і рівніше бється. Це вам не тітки Вегера і Андрушко з ВОДТРК, і не Світліковська з "Волині нової" забійною вагою 130 кг. Таким журналісткам можна усе розказати і показати. Навіть те, чого не варто показувати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus