USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Шлях до українсько-польського порозуміння шукають науковці. ФОТО

19 Червня 2013 12:03
Наукова конференція «Волинська трагедія: через історію до порозуміння» розпочалася сьогодні, 19 червня, у Луцьку.

У ній беруть участь науковці з урізних регіонів України, зокрема, з Києва, Чернівців та Львова.

Декан історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Шваб зазначив, що тема, яку розглядають, має значний не лише науковий, а й суспільний резонанс в українському та польському суспільстві. Він висловив сподівання, що з таким широким представництвом науковців, учасники конференції зможуть розв’язати цю непросту тему.

Нагадаємо, що нещодавно відбулася презентація результатів проекту «Поєднання через важку пам’ять. Волинь 1943».

Заступник голови Волинської ОДА Олександр Курилюк звернувся до учасників конференції: «Для нас дуже важлива саме ця конференція, об’єктивний погляд на історію, на події, і в назві конференції ми заклали мету, якої хочемо досягти. Для досягнення цієї мети впродовж останніх років було зроблено чимало, ми робили кроки назустріч порозумінню, виваженим рішенням, прагматичним заявам. Сьогодні є потреба саме в науковій дискусії, тому що до дискусії підключилися політики. Волинська ОДА та наші науковці визначили для себе 2013 рік насиченим щодо проведення заходів для відзначення сімдесятиріччя трагічних подій на Волині. У минулому році ми запланували проект «Волинські події: через порозуміння до майбутнього», ця конференція відбувається у рамках проекту».

Як повідомив заступник голови Волинської ОДА, у липні планують організувати академію-реквієм, куди запросять гостей із Польщі. За словами Олександра Курилюка, цьогоріч представники влади багато зробили для вшанування пам’яті українців, які загинули на території Польщі та Волині.

Так, наразі встановлюють пам’ятні знаки та облаштовують поховання українців на території Польщі. У цьому році в чотирьох місцях встановлять пам’ятні знаки. Ці заходи здійснюють не за бюджетні кошти, а підтримуючи ініціативи громадських організацій, зокрема, постійний діалог підтримують із товариством «Холмщина». Серед знакових заходів останнього року Олександр Курилюк назвав засідання ради церков, де представники усіх конфесій, які є на Волині, прийняли спільне звернення щодо оцінки Волинських подій. Це звернення переклали кількома мовами та надіслали до Польщі та до Києва.

«Ми розуміємо, що пам'ять – це свята річ. Надалі хотілося б, щоб активнішою була позиція центральних інституцій, зокрема, інституту національної пам’яті. Нехай історики надалі з науковою неупередженістю вивчають ці події, а щоденні добросусідські стосунки поляків та українців стають нерукотворним пам’ятником жертвам трагедії», - зазначив заступник голови Волинської ОДА.

Проректор з наукової роботи, завідувач кафедри теорії та історії держави і права СНУ Михайло Яцишин висловив впевненість в плідних результатах роботи та зважених оцінках історичних подій.
«Символічно, що конференція відбувається напередодні річниці початку радянсько-німецької війни, наслідком якої був українсько-польський конфлікт», - зазначив Михайло Яцишин.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus